Janelle Monáe, το -όχι και τόσο- μυστικό όπλο του Glass Onion

Στα μάτια μας, σχεδόν επισκίασε μέχρι και τη σταθερή αξία που λέγεται Kate Hudson.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 04 Ιανουαρίου 2023

Η Janelle Monáe προ Glass Onion μόνο άγνωστη δεν ήταν. Το ταλέντο της αναδείχθηκε τόσο στο Hidden Figures το 2016, όσο και στο οσκαρικό Moonlight την ίδια χρονιά. Το Χόλιγουντ βέβαια, έμοιαζε σχεδόν σα να αδιαφορεί για εκείνη, επηρεασμένο ίσως από το ότι πρωτοσυστήθηκε στο κοινό ως τραγουδίστρια.

Ερμηνεύει από hip-hop, μέχρι funk, soul και pop τραγούδια και τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνει να ψάχνεται όλο και περισσότερο ως ηθοποιός. Αποτέλεσμα της επιμονής αυτής ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο Glass Onion, δίπλα στον Daniel Craig. Στην ταινία του Rian Johnson πήρε τη σκυτάλη από την Ana De Armas και αποτέλεσε την τέλεια βοηθό του Benoit Blanc στην εξιχνίαση άλλου ενός εγκλήματος. 

Η Monáe, η οποία μεγάλωσε σε μια οικογένεια βαπτιστών της εργατικής τάξης στη γειτονιά Quindaro του Κάνσας, ξεκίνησε την πορεία της έχοντας ρετρό διάθεση, για να αλλάξει τα δεδομένα μερικά χρόνια αργότερα. Για την ακρίβεια, παρουσίασε στο ευρύ κοινό ένα alter ego βγαλμένο από μία άλλη άλλη εποχή επίσης, ονόματι Cindi Mayweather.

Η υποκριτική ήταν μάλλον κάτι σα φυσική εξέλιξη για τη Monáe, η οποία σπούδασε μουσικό θέατρο στην Αμερικανική Μουσική και Δραματική Ακαδημία προτού ασχοληθεί με τη μουσική.

"Μου αρέσει απλά να βάζω το σώμα μου να ανακαλύπτει έναν νέο τρόπο να μιλάει και να αναπνέει, και, ελπίζω, να είμαι μια αντανάκλαση για άλλους ανθρώπους. Να βγαίνεις έξω από αυτό που νομίζεις ότι είσαι κάθε μέρα", δήλωσε η Monáe σε πρόσφατη συνέντευξή της. Ας δούμε όμως, τι έκανε προτού η επιτυχία της χτυπήσει την πόρτα. 

Ασυγκράτητα αυθόρμητη

Ο αυθορμητισμός της, κάποτε της στοίχισε τη δουλειά της. Όταν ακόμη σπούδαζε στη Νέα Υόρκη και πλήρωνε τους λογαριασμούς της δουλεύοντας σε μία εταιρεία με αναλώσιμα, έλαβε ένα email από έναν θαυμαστή και του απάντησε από εταιρικό λογαριασμό. Εν τέλει, εξαιτίας αυτού του email απολύθηκε, αλλά το γεγονός την ενέπνευσε να γράψει το τραγούδι "Lettin' Go".

Ο ρόλος που ακόμα θυμάται

Η Janelle Monáe εξακολουθεί να είναι ενοχλημένη που έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σχολική (!) παραγωγή. Μεγαλώνοντας στο Κάνσας, κέρδισε τρεις διαδοχικές παραστάσεις ταλέντων του Juneteenth διασκευάζοντας κάθε χρόνο τραγούδια από το The Miseducation of Lauryn Hill. Ωστόσο, ενώ η Monáe πρωταγωνίστησε σε πολλά από τα μιούζικαλ του λυκείου της, έχασε έναν σημαντικό ρόλο -την Dorothy στο The Wiz- εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων. Ως αποτέλεσμα, ένας συμμαθητής της πήρε τον ρόλο και σύμφωνα με το Rolling Stone, είναι κάτι που ενοχλεί τη Monáe μέχρι σήμερα.

Η στενή φιλία με τον Prince

Υπάρχουν αμέτρητοι μουσικοί και καλλιτέχνες που μπορούν να επικαλεστούν τον αείμνηστο Prince ως έμπνευση. Λίγοι από αυτούς μπορούσαν να τον αποκαλούν φίλο τους. Ο δημουργός του Purple Rain υπερασπίστηκε τη Monáe και τη βοήθησε στα πρώτα της βήματα. Μάλιστα λέγεται πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος που παρέλαβε ένα αντίγραφο του ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της Monáe, The ArchAndroid, το οποίο παραδόθηκε με λουλούδια και μια χειρόγραφη tracklist. Μαζί μοιράζονται και ένα τραγούδι.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Gigi Hadid, μία σύγχρονη Λολίτα

Μία φωτογραφική ρετροσπεκτίβα για τα 29 χρόνια που κλείνει το διάσημο super model.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Miranda Kerr, ένα βλέμμα 1000 λέξεις

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για το εκθαμβωτικό μοντέλο από την Αυστραλία.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Carmen Electra, ένα crush από τα '90s

Ο δίσκος με τον Prince, οι γυμνές φωτογραφίσεις στο Playboy, ο γάμος με τον Dennis Rodman, οι cult ταινίες και το Baywatch.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Kate Hudson, A Woman We Love

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1979, γεννιέται το πιο χαμογελαστό κορίτσι του Χόλιγουντ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Anya Taylor-Joy, A Woman We Love

Με καταγωγή από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Μεγάλη Βρετανία, η ταλαντούχα ηθοποιός θα είναι πάντα ένας λόγος για να συμπαθούμε περισσότερο το σκάκι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου