Ο Albert Camus μέσα από τα δικά του λόγια

O Albert Camus γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 109 χρόνια και εμείς θυμόμαστε 15 ατάκες του που έγραψαν ιστορία.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 04 Ιανουαρίου 2024

Αντισυμβατικός από την αρχή μέχρι το τέλος. Μακριά από δόγματα κάθε είδους χάραξε τη δική του πορεία στις θεωρητικές τέχνες και θεωρείται μέχρι και σήμερα ως ένα από τους πιο ιδιαίτερους και χαρισματικούς φιλοσόφους της ιστορίας. Ο συγγραφέας του "παραλόγου" Albert Camus γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτήν πριν από 109 χρόνια στην Αλγερία και γρήγορα κατάφερε να ξεχωρίσει. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αλγερία, που αποτελούσε γαλλική αποικία για πολλά χρόνια μετά τη γέννησή του, διαμόρφωσαν την αντιδραστική προσωπικότητά μου και τον καθιέρωσαν ως συγγραφέα. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος και η μητέρα του Ισπανίδα και μεγάλωσε με τρομερές δυσκολίες. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος του στέρησε την πατρική φιγούρα, αφού ο χωρικός πατέρας του σκοτώθηκε στη Μάρνη, το 1914. Η συνέχεια στην Αλγερία είχε πολύ διάβασμα και ποδόσφαιρο. Είχε ταλέντο σε ό,τι καταπιάστηκε και αν και δε μπόρεσε ποτέ να εργαστεί ως φιλόλογος, μάλλον αυτό ήταν για καλό. 

Ο Albert Camus μέσα από τα δικά του λόγια Getty Images

Έκανε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα για να τα βγάλει πέρα, μελέτησε τον Nietzsche και ξεκίνησε να εκδίδει τα πρώτα του κείμενα. Το 1935, ξεκινά το L' Envers et l' Endroit, που θα εκδοθεί δύο χρόνια αργότερα. Ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας (le Théâtre du Travail) στο Αλγέρι, που αργότερα (1937) μετονομάζει σε "Θέατρο της Ομάδας". Στο μεσοδιάστημα, ο Camus αποφασίζει να εγκαταλείψει το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δύο χρόνια μετά την εγγραφή του σε αυτό. Εργάζεται στην εφημερίδα Front populaire (Λαϊκό μέτωπο), του Pascal Pia. Η έρευνα που κάνει με τίτλο Μιζέρια της Καμπυλίας θα συναντήσει αντιδράσεις. Το 1940, η κυβέρνηση της Αλγερίας θα απαγορεύσει την κυκλοφορία της εφημερίδας και θα φροντίσει να μη ξαναβρεί δουλειά ο Camus. 

> Διάβασε ακόμη: Η αγωνία του Albert Camus πριν το πέναλτι

Προτού συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής αποφασίζει να μετακομίσει στο Παρίσι. Η φυματίωση τον "προστατεύει" από τον στρατό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο δεν κάθεται και με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεκίνησε να δουλεύει ως μυστικός δημοσιογράφος στην παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα Combat και ουσιαστικά από εκεί ξεκινά το πολιτικό του έργο στη Γαλλία. Η συνέχεια είναι πια γνωστή. Αν και η φυματίωση τον έφθειρε, ο ίδιος μπόρεσε να κάνει σημαντική δουλειά και να μείνει γνωστός στην ιστορία της φιλοσοφίας. Ένας ιδεολόγος της Αριστεράς, που παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα.

Σήμερα, 109 χρόνια μετά τη γέννησή του, συγκεντρώσαμε 15 από τις σημαντικότερες ατάκες του. 

15 ατάκες του Albert Camus

  • "Να αυτοκτονήσω ή να πιω ένα φλιτζάνι καφέ;"
  • "Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι άνθρωποι ξοδεύουν τεράστια ενέργεια μόνο και μόνο για να είναι φυσιολογικοί."
  • "Αλλά στο τέλος χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσει κανείς παρά για να αυτοκτονήσει."
  • "Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν ανελεύθερο κόσμο είναι να γίνεις τόσο απόλυτα ελεύθερος ώστε η ίδια σου η ύπαρξη να είναι μια πράξη εξέγερσης."
  • Και αυτό με κάνει ευτυχισμένο. Γιατί λέει ότι όσο σκληρά κι αν ο κόσμος με πιέζει, μέσα μου υπάρχει κάτι πιο δυνατό - κάτι καλύτερο, που με πιέζει αμέσως".
  • "Ευλογημένες είναι οι καρδιές που μπορούν να λυγίσουν- δεν θα σπάσουν ποτέ".
  • "Ένας διανοούμενος; Ναι. Και μην το αρνείσαι ποτέ. Διανοούμενος είναι κάποιος που το μυαλό του παρακολουθεί τον εαυτό του. Μου αρέσει αυτό, γιατί χαίρομαι να είμαι και τα δύο μισά, ο παρατηρητής και ο παρατηρούμενος. "Μπορούν να ενωθούν;" Αυτό είναι ένα πρακτικό ερώτημα. Πρέπει να το δούμε. "Περιφρονώ τη νοημοσύνη" σημαίνει πραγματικά: "Δεν μπορώ να αντέξω τις αμφιβολίες μου".
  • "Η μυθοπλασία είναι το ψέμα μέσω του οποίου λέμε την αλήθεια".
  • "Για να είμαστε ευτυχισμένοι, δεν πρέπει να ασχολούμαστε υπερβολικά με τους άλλους".
  • "Για να καταλάβει κανείς τον κόσμο, πρέπει να απομακρυνθεί από αυτόν κατά καιρούς".
  • "Συνήθιζα να διαφημίζω την αφοσίωσή μου και δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένα άτομο που αγάπησα και δεν πρόδωσα τελικά".
  • "Στην καρδιά κάθε ομορφιάς κρύβεται κάτι απάνθρωπο".
  • "Όταν η ψυχή υποφέρει πάρα πολύ, αναπτύσσει μια γεύση για τη δυστυχία".
  • "Δεν πιστεύω στο Θεό και δεν είμαι άθεος".
  • "Μην περιμένετε την τελευταία κρίση. Έρχεται κάθε μέρα."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος