Walt Disney και Steve Jobs έμοιαζαν περισσότερο από όσο φανταζόμαστε

Ο σκηνοθέτης Brad Bird μιλά για τη φιλοσοφία του Walt Disney και τα κοινά στοιχεία του με τον Steve Jobs.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Esquire το 2015, ο διάσημος σκηνοθέτης Brad Bird έριξε φως στη βαθιά σύνδεση μεταξύ δύο οραματιστών που διαμόρφωσαν τους κόσμους των κινουμένων σχεδίων και της τεχνολογίας: του Walt Disney και του Steve Jobs αντίστοιχα. Ο Bird, η δημιουργική δύναμη πίσω από την ταινία Tomorrowland, τόνισε την κοινή πεποίθηση αυτών των ινδαλμάτων που δεν ήταν άλλη από τη φιλοδοξία των μεγάλων ονείρων.

H ταινία του 2015, Tomorrowland, δεν ήταν απλώς ένα νεύμα στο ομώνυμο θεματικό πάρκο της Disney. Ο Walt Disney, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 5 Δεκεμβρίου του 1901, ήταν μέσα στην ταινία αυτή, χωρίς να εμφανίζεται όμως. Ο Bird, αυτοαποκαλούμενος "μελετητής" του ίδιου του Disney, εμπνεύστηκε από την αισιόδοξη οπτική του για το μέλλον και τον ενθουσιασμό που έβρισκε στις προκλήσεις του.

Η επιρροή του Walt Disney και η φιλοσοφία του Steve Jobs

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ο Disney δεν εμφανίζεται στην ταινία Tomorrowland, η επιρροή του είναι αισθητή. Ο Bird δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει τον Disney, αλλά λέει ότι ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ενσάρκωσε πολλές από τις οραματικές φιλοσοφίες του Disney.

Όταν επρόκειτο να φανταστεί τον υπολογισμό και την αισθητική αξία της τεχνολογίας, για παράδειγμα, το μυαλό του πραγματικά δεν είχε όρια. Και με κάποιο τρόπο είχε ακόμα περιθώριο να σκεφτεί πέρα από αυτό, όταν, το 1986, ο Jobs επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην Pixar, την εταιρεία κινουμένων σχεδίων, για την οποία ο Bird τελικά σκηνοθέτησε το The Incredibles και το Ratatouille. Η Disney αργότερα έκανε τη διανομή στις τρεις πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar και, στη συνέχεια, εξαγόρασε την εταιρεία το 2006. Ο Bird λέει ότι ο Jobs είχε τεράστιο σεβασμό για ό,τι πέτυχε η Disney στις μέρες του.

Απλά και εκλεπτυσμένα ταυτόχρονα

Όπως είχε πει ο Bird στη συνέντευξή του: "Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που τον ώθησαν να εμπλακεί με τη Disney. Συγκρούστηκε περίφημα με τον [πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Walt Disney Company] Michael Eisner, αλλά δεν νομίζω ότι ένιωθε ότι ο Eisner σεβόταν ιδιαίτερα τον Disney. Ένιωθε όμως ότι ο [σημερινός διευθύνων σύμβουλος] Bob Iger το έκανε. Επηρεαζόταν πολύ από τις καινοτομίες όλων των ειδών, όπως αυτές του Paul Rand,ο οποίος είναι γραφίστας. Και νομίζω ότι χάρηκε ιδιαίτερα όταν πολλά προϊόντα της Apple εμφανίστηκαν στο [Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης] στη μόνιμη συλλογή design, επειδή τα έβλεπε κάπως έτσι. Και είναι έργα τέχνης, είναι πολύ απλά, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι απλός και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένος. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του Steve".

Τόσο ο Jobs όσο και o Disney πίστευαν ότι το προϊόν και η τέχνη μπορούσαν να είναι ένα και το αυτό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα