H σκοτσέζικη Wikipedia είναι το πιο χοντρό αστείο του ίντερνετ

Ένας μόνο άνθρωπος έχει γράψει το 30% των λημμάτων και είναι όλα λάθος.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 03 Σεπτεμβρίου 2020

H Wikipedia είναι η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια όλων των εποχών. Κάτι που βρισκόταν μονάχα ως σκέψη στη φαντασία συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας όπως ο H.G. Wells (1866-1946) ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα το 2001. Σήμερα, είναι πια μία -αν όχι η πιο- από τις πιο σπουδαίες πηγές γνώσεις της ανθρωπότητας. Τι συμβαίνει όμως όταν κάτι πηγαίνει τελείως λάθος στις σελίδες της;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έκδοση της διάσημης online εγκυκλοπαίδειας σε περισσότερες από 280 γλώσσες. Ένας χρήστης του Reddit όμως με το όνομα Ultach παρατήρησε κάτι πραγματικά αξιοπερίεργο: Στη σκοτσέζικη Wikipaedia, γύρω στα 20 χιλιάδες λήμματα μοιάζουν να έχουν γραφτεί από έναν και μόνο άνθρωπο - ή όπως τον χαρακτηρίζει "έναν Αμερικάνο έφηβο που δεν έχει ιδέα από Σκοτσέζικα".

Ένα μεγάλο, σκοτσέζικο αστείο

"Κάθε σελίδα που έχει δημιουργήσει [σ.σ: ο συγκεκριμένος χρήστης] παρουσιάζει ακριβώς το ίδιο μοτίβο" γράφει χαρακτηριστικά ο Ultach, πριν συμπληρώσει:  "Το λήμμα είναι πανομοιότυπο με αυτό της αγγλικής έκδοσης, απλά υπάρχουν σκόρπιες αλλαγές στην ορθογραφία εδώ και εκεί. Μόνο αν είσαι πολύ τυχερός μπορεί να πετύχεις κάποια σκοτσέζικη λέξη στο κέντρο του κειμένου". Κανονική φρίκη δηλαδή, όχι αστεία. 


"Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό ή υστερικό, πιστεύω όμως ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε περισσότερο κακό στη σκοτσέζικη γλώσσα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία"


Μιλώντας, τώρα, με πιο συγκεκριμένα στατιστικά, ο εν λόγω χρήστης σταμάτησε να "προσφέρει" τις υπηρεσίες του στη σκοτσέζικη Wikipedia το 2018, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως είχε προλάβει να γράψει 20 χιλιάδες άρθρα και να κάνει 200 χιλιάδες edits - νούμερα πραγματικά υπεράνθρωπα, αν σκεφτούμε ότι το σύνολο των λημμάτων στα σκοτσέζικα είναι 58 χιλιάδες άρθρα.

Η "προσφορά" του διήρκεσε περίπου 10 χρόνια και φαίνεται ότι κατά μέσο όρο έγραφε 9 άρθρα τη μέρα. Τι ακριβώς κατάφερε λοιπόν αυτή η τόσο ιδιαίτερη περίπτωση συντάκτη της Wikipedia; "Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό ή υστερικό, πιστεύω όμως ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε περισσότερο κακό στη σκοτσέζικη γλώσσα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία" έγραψε σε ιδιαίτερα επιτιμητικό ύφος ο Ultach και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τον κακολογήσει. Η σκοτσέζικη Wikipedia μοιάζει με ένα πελώριο και χοντρό αστείο που κυκλοφορεί ελεύθερο στο ίντερνετ.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

9 από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου

Νησιά Cayman, Ιταλία και Ελλάδα: Οι ακρογιαλιές που θέλεις να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι πιο ηρωικές παραλλαγές των push-ups

O απόλυτος οδηγός εκγύμνασης όλου του σώματος (και του μυαλού) μέσα από κάθε πιθανή και απίθανη κάμψη.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Bentley Continental GT Speed: Κομψή και τεχνολογικά άψογη

Η κορυφαία απόδοση της Continental GT, επιτυγχάνεται και χάρη στη συμβολή της προηγμένης τεχνολογίας πλαισίου που αξιοποιείται ειδικά για το νέο μοντέλο.

Η δίαιτα που υπόσχεται κοιλιά-πλάκα σε 6 μέρες

H επιστημονική μέθοδος διατροφής που όχι μόνο αδυνατίζει, αλλά καθαρίζει συκώτι και νεφρά από το λίπος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πλούσια συλλογή μοντέλων της Yamaha για την Ισοδυναμία των Αδειών Οδήγησης

Η Yamaha παρουσιάζει την πλούσια συλλογή μοντέλων της έως 125 κυβικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου κατηγορίας Β, σύμφωνα με την ψήφιση του νέου νόμου αναφορικά με την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης.

Τι είναι τα ηχητικά στάτους που έρχονται στο Facebook

Μπρος στο δρόμο που χάραξε το Clubhouse, το Facebook ακολουθεί και προσαρμόζεται.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη