Μία ματιά στον διπλασιασμό της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής

Η γενετική μηχανική προοδεύει αλλά μάλλον δεν είναι καλή ιδέα το να ζήσεις μέχρι τα διακόσια.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 13 Νοεμβρίου 2021

Μπορεί να μην σου κάνει και πολύ σόι ως είδηση, αλλά το ζώο που αποτελεί το πιο σπουδαίο αντικείμενο των ερευνών της γενετικής μηχανικής σχετικά με το περίπλοκο ζήτημα της γήρανσης και του ορίου της ανθρώπινης ζωής δεν είναι άλλο από το μικροσκοπικό νηματώδες σκουλίκι. Μάλιστα. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος έμβιος οργανισμός με το κυλινδρικό σώμα μοιράζεται με το ανθρώπινο είδος κάποια γονίδια τα οποία τροποποιήθηκαν πριν από έναν χρόνο από Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες, επιτρέποντας στα συμπαθή (;) σκουλικάκια να ζήσουν 5 φορές περισσότερο.

Στο μέλλον θα ζούμε μέχρι τα 500;

Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα σκουλίκια συνήθως ζουν μερικές μόνο εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι, με την κατάλληλη μετάλλαξη, θα μπορούν να ζουν έως τα πεντακόσια; Ας μην υπερβάλλουμε και ας περιοριστούμε στα διακόσια χρόνια. 

Μία ματιά στον διπλασιασμό της διάρκειας της ανθρώπινης ζωήςJill Ferry / Getty Images

> Διάβασε ακόμα: Η απάντηση στο αν μπορούμε τελικά να σταματήσουμε τη γήρανση

Ένα ζήτημα ηθικής

Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα της γήρανσης και του ορίου της ανθρώπινης ζωής από μία άλλη οπτική γωνία, αυτήν της ηθικής. Το ήδη υπάρχον χάσμα στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στις πιο πλούσιες και τις φτωχότερες χώρες, μας οδηγεί στο να υποπτευθούμε ότι οι θεραπείες και οι τεχνολογίες που θα επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή, θα φτάσουν με καθυστέρηση στις αναπτυσσόμενες χώρες

Δεδομένων των ανομοιοτήτων που ήδη υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο 'κόσμους', είναι ηθικά σωστό το να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που να ζουν πιο πολλά χρόνια στις πλουσιότερες χώρες, καταναλώνοντας περισσότερες πηγές (τις οποίες θα στερούνται οι λιγότεροι προνομιούχοι); Μάλλον όχι.

> Διάβασε ακόμα: H βιομηχανία της αιώνιας ζωής

Πριν προχωρήσουμε στα 'θαύματα' της γενετικής μηχανικής, θα πρέπει να επιμηκύνουμε το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής γενικά στον πλανήτη, μέσω της ιατρικής φροντίδας, της κατάλληλης διατροφής, της πιο δίκαιης διανομής του πλούτου και με άλλες τέτοιες κινήσεις.

Το να διπλασιαστεί η διάρκεια της ανθρώπινης ζωής 'μόνο για λίγους' θα ήταν ένα εγωιστικό όνειρο, αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα και τις ανάγκες του πλανήτη.

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ασκήσεις για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά

Το επιθυμητό six-pack γίνεται πιο εφικτό δουλεύοντας δυο μόνο ασκήσεις με ένα kettlebell στα χέρια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα newsletters που θέλεις -οπωσδήποτε- στο mail σου

Κι όμως, υπάρχουν κάποια που αξίζει να τα διαβάζεις συστηματικά.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη