Το ChatGPT στο εξής θα έχει μνήμη ελέφαντα

Μια νέα λειτουργία κάνει την εμφάνισή της για το δημοφιλές chatbot.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 15 Φεβρουαρίου 2024

Η OpenAI παρουσίασε ένα νέο χαρακτηριστικό για το ChatGPT, το οποίο επιτρέπει στο chatbot τεχνητής νοημοσύνης να θυμάται λεπτομέρειες από τις αλληλεπιδράσεις του με τους χρήστες. Αυτή η λειτουργία "μνήμης" αποσκοπεί στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών, εξαλείφοντας την ανάγκη επανάληψης πληροφοριών. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να την αντιληφθούν ως άλλη μια περίπτωση ανεπιθύμητης συλλογής προσωπικών δεδομένων.

Συλλογή δεδομένων από προεπιλογή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η OpenAI επέλεξε να ενεργοποιήσει τη λειτουργία μνήμης από προεπιλογή, αν και οι χρήστες διατηρούν τη δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή. Για να διαχειριστούν αυτήν τη λειτουργία, οι χρήστες μπορούν να δώσουν εντολή στην AI να ξεχάσει συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις μέσω της συνομιλίας, θυμίζοντας σε λειτουργία εκείνο το ραβδί που έσβηνε τις αναμνήσεις στο Men in Black.

Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης επιλογής παραμένει κάπως ασαφής. Οι μνήμες φαίνεται να αποτελούνται από συνοπτικά αποσπάσματα πληροφοριών, όπως προτιμήσεις του χρήστη και βιογραφικά στοιχεία. Παρά τη φαινομενικά ακίνδυνη φύση αυτών των στοιχείων, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ακούσια αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών στο ChatGPT, ειδικότερα από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα δεδομένα επ' αόριστον.

Προστασία της ιδιωτικότητας

Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, η OpenAI προσφέρει μια επιλογή "προσωρινής συνομιλίας", που δεν κρατά αποθηκευμένα στοιχεία και διαβεβαιώνει τους χρήστες ότι τα ευαίσθητα δεδομένα δεν θα αποθηκεύονται, χωρίς τη ρητή τους συγκατάθεση.

Επί του παρόντος, η συγκεκριμένη λειτουργία βρίσκεται υπό δοκιμή, καθώς αναμένεται να εισαχθεί σταδιακά και να γίνει διαθέσιμη σε μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών των ChatGPT free και Plus. Η OpenAI τονίζει τη συνεχή αξιολόγηση της χρησιμότητας του χαρακτηριστικού.

Αν είσαι χρήστης του ChatGPT, συνιστάται να επανεξετάσεις την κατάσταση αυτής της λειτουργίας για να διασφαλίσεις την ευθυγράμμιση με τις προτιμήσεις σου για την προστασία της ιδιωτικότητάς σου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος