Τι μπορείς να κάνεις αν πέσει το κινητό σου σε νερό;

Ξέχνα το ρύζι, λέει η Apple.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 21 Φεβρουαρίου 2024

Σχεδόν σε όλους μας έχει τύχει να μας πέσει το κινητό σε νερό. Κατά πάσα πιθανότητα, κάποιος φίλος σου θα σου πρότεινε στη συνέχεια να το βάλεις μέσα σε ένα μπολ με ρύζι. Σου έχουμε νέα, όμως: Μην το κάνεις, γιατί θα χειροτερέψεις την κατάστασή του.

Πριν μερικές ημέρες, η Apple δημοσίευσε νέες οδηγίες για το τι να κάνεις αν βραχεί το iPhone σου. Συνήθως, όταν τα τηλέφωνα (ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές) βραχούν, πολλοί λένε ότι είναι καλό να τα βάλεις μέσα σε ωμό (σκληρό) ρύζι. Ο μύθος λέει ότι οι κόκκοι του ρυζιού μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία.

Η κατάρριψη ενός μύθου

Ωστόσο, η Apple αποτρέπει τους χρήστες iPhone από το να κάνουν αυτό, αναφέροντας ότι οι μικροί κόκκοι ρυζιού μπορεί να βλάψουν πραγματικά το τηλέφωνό σου αν, για παράδειγμα, παγιδευτούν στις θύρες.

Σύμφωνα με την Apple, επίσης, δεν πρέπει να προσπαθήσεις να στεγνώσεις το βρεγμένο σου iPhone εισάγοντας κάποιο "ξένο αντικείμενο", όπως κάποιο μαντηλάκι, βαμβάκι ή χαρτί στις θύρες, ή να χρησιμοποιήσεις εξωτερική πηγή θερμότητας, όπως κάποιο πιστολάκι.

Τι να κάνεις αν βραχεί το κινητό σου

Οι νέες οδηγίες προσφέρουν μερικές προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες με ασφάλεια. Για παράδειγμα, αν συνδέσεις το iPhone σου στην πρίζα και εμφανιστεί το μήνυμα πως "ανιχνεύθηκε υγρό", πρέπει να αποσυνδέσεις αμέσως το καλώδιο και από τις δύο άκρες.

Μόλις αποσυνδεθεί το καλώδιο, χτύπησε απαλά με το χέρι το τηλέφωνό σου προς το πάτωμα για να επιτρέψεις στο περιττό υγρό να διαφύγει. Μετά από αυτό, αποθήκευσε το τηλέφωνο σε ένα ξηρό μέρος, όπου υπάρχει αέρας, για τουλάχιστον 30 λεπτά, και, στη συνέχεια, δοκίμασε να το βάλεις ξανά στην πρίζα για φόρτιση.

Αν ανιχνευθεί υγρό για δεύτερη φορά, αποσύνδεσε το καλώδιο και άφησε το τηλέφωνό σου να στεγνώσει πλήρως για έως και 24 ώρες. Μετά την αναμονή, δοκίμασε να φορτίσεις ξανά το τηλέφωνο.

Φόρτιση κινητούiStock / oatawa

Αν το τηλέφωνο ακόμα δε φορτίζει, αποσύνδεσε προσωρινά το καλώδιο από τον προσαρμογέα και στη συνέχεια σύνδεσέ το ξανά. Σε περίπτωση που δεν έχεις iPhone, αλλά έχεις άλλο κινητό, τότε πιθανώς δεν θα εμφανιστεί το μήνυμα στην οθόνη του και θα πρέπει να το αφήσεις να στεγνώσει προληπτικά για 24 ώρες.

Αν όλα αποτύχουν, μπορεί να χρειαστεί να πας το κινητό σου σε ένα κατάστημα για επισκευή ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σκεφθείς να πάρεις άλλο.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι τα κινητά που έχουν βραχεί, ακόμη κι αν επανέλθουν σε λειτουργία, παραμένουν επικίνδυνα, γιατί μπορεί να έχουν οξειδωθεί οι ενώσεις με την μπαταρία και να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα (έως και έκρηξη) μακροπρόθεσμα, ακόμα και μετά από μήνες. Χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος από ειδικό τεχνικό για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του και δεν αρκεί απλά η ενεργοποίηση του τηλεφώνου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα