Στην Κωνσταντινούπολη πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό με σκουπίδια

Μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους επιβάτες να ανακυκλώσουν πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο. Κι έτσι παίρνουν δωρεάν εισιτήριο.

Υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι λόγοι για να ανακυκλώσει κάποιος. Στην Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη όμως βρήκαν τον πιο κερδοφόρο τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Έτσι, ανακυκλώνοντας, μπορεί κάποιος να πληρώσει φθηνότερα ή και καθόλου για τις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στην πραγματικότητα, αρκετοί σταθμοί του μετρό στην Πόλη διαθέτουν ειδικούς αυτόματους πωλητές εισιτηρίων που δεν λειτουργούν με χρήματα αλλά με πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένιες συσκευασίες. 

Στην Κωνσταντινούπολη πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό με σκουπίδια

Όπως συμβαίνει στον σταθμό İTÜ-Ayazağa της ευρύτερης περιοχής του Maslak, ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και οικονομικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης, όπου τα μηχανήματα εισιτηρίων εκτός από πλαστικό και αλουμίνιο δέχονται και γυάλινα μπουκάλια ή ακόμη και μέταλλα. Η ιδέα, παρότι πειραματική προς το παρόν, μοιάζει θαυμάσια. 

Πολλά μέρη του πλανήτη ενθαρρύνουν την ανακύκλωση με διαφορετικά κριτήρια επιβράβευσης κάθε φορά, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία όπου κάθε συσκευασία αντιστοιχεί σε 10 με 30 λεπτά του Ευρώ. 

Το πειραματικό πρόγραμμα έχει αποφέρει μέχρι στιγμής σημαντικές ποσότητες ανακυκλωμένων συσκευασιών, με τους επιβάτες που έχουν κάνει μέχρι στιγμή την ενέργεια να δηλώνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς έχει υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προς την περιβαλλοντική συνείδηση. 

Οι  New York Times, που έκαναν εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την πρωτοβουλία αναφέρουν ότι σύντομα οι αρχές θα δώσουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, σε περισσότερα σημεία και πριν το τέλος του 2018, η ενέργεια θα επεκταθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους. 

ΠΟΛΗ ΜΕΤΡΟ 1

Ένα εισιτήριο ισούται σε αξία με 28 συσκευασίες αλλά το θετικό είναι πως ο επιβάτης διαθέτει ειδική κάρτα στην οποία προστίθενται οι συσκευασίες που καταθέτει κάθε φορά στον αυτόματο πωλητή. Η αξία μπορεί να εξαργυρωθεί σε εισιτήρια ή με έκπτωση στο κανονικό εισιτήριο και να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε φορά επιθυμεί ο κάτοχος της κάρτας. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.