Στην Κωνσταντινούπολη πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό με σκουπίδια

Μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους επιβάτες να ανακυκλώσουν πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο. Κι έτσι παίρνουν δωρεάν εισιτήριο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Οκτωβρίου 2018

Υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι λόγοι για να ανακυκλώσει κάποιος. Στην Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη όμως βρήκαν τον πιο κερδοφόρο τρόπο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Έτσι, ανακυκλώνοντας, μπορεί κάποιος να πληρώσει φθηνότερα ή και καθόλου για τις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Στην πραγματικότητα, αρκετοί σταθμοί του μετρό στην Πόλη διαθέτουν ειδικούς αυτόματους πωλητές εισιτηρίων που δεν λειτουργούν με χρήματα αλλά με πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένιες συσκευασίες. 

Στην Κωνσταντινούπολη πληρώνουν εισιτήριο στο μετρό με σκουπίδια

Όπως συμβαίνει στον σταθμό İTÜ-Ayazağa της ευρύτερης περιοχής του Maslak, ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και οικονομικά κέντρα της Κωνσταντινούπολης, όπου τα μηχανήματα εισιτηρίων εκτός από πλαστικό και αλουμίνιο δέχονται και γυάλινα μπουκάλια ή ακόμη και μέταλλα. Η ιδέα, παρότι πειραματική προς το παρόν, μοιάζει θαυμάσια. 

Πολλά μέρη του πλανήτη ενθαρρύνουν την ανακύκλωση με διαφορετικά κριτήρια επιβράβευσης κάθε φορά, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία όπου κάθε συσκευασία αντιστοιχεί σε 10 με 30 λεπτά του Ευρώ. 

Το πειραματικό πρόγραμμα έχει αποφέρει μέχρι στιγμής σημαντικές ποσότητες ανακυκλωμένων συσκευασιών, με τους επιβάτες που έχουν κάνει μέχρι στιγμή την ενέργεια να δηλώνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς έχει υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης προς την περιβαλλοντική συνείδηση. 

Οι  New York Times, που έκαναν εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την πρωτοβουλία αναφέρουν ότι σύντομα οι αρχές θα δώσουν ακόμη περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, σε περισσότερα σημεία και πριν το τέλος του 2018, η ενέργεια θα επεκταθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους χώρους. 

ΠΟΛΗ ΜΕΤΡΟ 1

Ένα εισιτήριο ισούται σε αξία με 28 συσκευασίες αλλά το θετικό είναι πως ο επιβάτης διαθέτει ειδική κάρτα στην οποία προστίθενται οι συσκευασίες που καταθέτει κάθε φορά στον αυτόματο πωλητή. Η αξία μπορεί να εξαργυρωθεί σε εισιτήρια ή με έκπτωση στο κανονικό εισιτήριο και να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε φορά επιθυμεί ο κάτοχος της κάρτας. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι θα κάνεις το προφίλ σου στο Facebook πραγματικά private

Γιατί κάποια πράγματα είναι προσωπικά.

Το app του Red Dead Redemption 2 σε γλυτώνει από μεγάλο κόπο

Η Άγρια Δύση θα κάνει κατάληψη και στο κινητό εκτός από τον υπολογιστή σου.