Ποιο θα είναι το τέλος του σύμπαντος;

Όλα όσα βρίσκονται γύρω μας μία μέρα θα πεθάνουν, απλά ακόμα αναρωτιόμαστε το πως θα γίνει αυτό.

Το σύμπαν πεθαίνει. Αυτό είναι μία παραδοχή που βασίζεται σε μία ανακάλυψη που έγινε το 1998, όταν κι αντιληφθήκαμε ότι το σύμπαν όχι μόνο συνεχίζει να διαστέλλεται αλλά το κάνει και με όλο πιο αυξανόμενο ρυθμό. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η σκοτεινή ενέργεια -η οποία εικάζουμε ότι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο διάστημα- είναι ο λόγος πίσω από αυτήν την επιτάχυνση.

Η θεωρία του Big Rip

Ποιο θα είναι το τέλος του σύμπαντος;

"Πολύ καιρό μετά τον θάνατο του Ήλιου, ίσως σε 100 δισεκατομμύρια χρόνια, οι γαλαξίες θα διαταραχθούν. Το σύμπαν θα αποτελείται από απομονωμένα αστέρια που στο τέλος θα εξαντλήσουν την ενέργειά τους. Έτσι χιλιάδες δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang, θα έρθει μία στιγμή που ακόμα και οι μαύρες τρύπες θα εξαϋλωθούν κι η ύλη θα επιστρέψει στα αρχικά της συστατικά" εξηγεί, σε προφητικό τόνο, το National Georgraphic σε ντοκιμαντέρ του.

Σε πιο απλή γλώσσα τώρα, το σύμπαν θα γίνει κάποια μέρα πάλι ένα σκοτεινό, κρύο και τελείως άδειο τοπίο. Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Η ώθηση που προκαλεί την όλο και μεγαλύτερη διαστολή του σύμπαντος, κάποια μέρα θα γίνει πιο δυνατή από την βαρύτητα· αυτό θα προκαλέσει ένα πραγματικό "δάκρυ" που θα περιέχει όλη την ύλη του διαστήματος. Στο τέλος δε θα υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αποσυνδεδεμένα μεταξύ τους σωματίδια. Το πότε θα γίνει αυτό παραμένει άγνωστο, οι θεωρίες ποικίλουν και κάνουν λόγο ακόμα και για 22 δισ. χρόνια. Ένα όμως είναι σίγουρο: το σύμπαν μία μέρα θα εξαφανιστεί, απλά μάλλον δεν θα είμαστε εκεί για να το δούμε.

Η θεωρία του Θερμικού Θανάτου

Θερμικός Θάνατος σύμπαν

Μία δεύτερη πρόβλεψη για το τέλος του σύμπαντος είναι γνωστή ως "Ο Θάνατος της Θερμότητας". Βασίζεται, επί της ουσίας, στην παραδοχή ότι στα κλειστά συστήματα -όπως το σύμπαν- η εντροπία είναι προορισμένη να φτάσει στο μάξιμουμ. Τι είναι όμως η εντροπία; Μία αρχή της θερμοδυναμικής που θέλει τα πάντα να κινούνται από την τάξη προς στην αταξία, προς το χάος με άλλα λόγια.

Όταν, λοιπόν, η εντροπία αγγίξει τα όρια της, η θερμότητα του σύμπαντος θα είναι μοιρασμένη με ίσο τρόπο παντού. Έτσι, σε πιο απλή γλώσσα, δεν θα υπάρχει άλλος χώρος για θερμότητα ή ενέργεια, κάθε κίνηση θα σταματήσει και το σύμπαν θα οδηγηθεί σε έναν θερμικό θάνατο. Φυσικά αυτό δε θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά σταδιακά. Στα τελευταία στάδια όμως ακόμα κι οι μαύρες τρύπες θα εξαφανιστούν. Τελικά, ούτε τα σωματίδια δεν θα γλυτώσουν από αυτήν τη διαδικασία, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει το απόλυτο μηδέν. Το σύμπαν θα επιστρέψει σε μία παλιότερη κατάσταση: ένα απέραντο κενό όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ενέργεια.

Η θεωρία του Big Crunch

Big Crunch

Οι προηγούμενες δύο θεωρίες ξεκινούν με βάση την υπόθεση πως το σύμπαν συνεχίζει να διαστέλλεται. Τι θα συμβεί όμως, αν κάποια στιγμή αυτό σταματήσει να διαστέλλεται κι αρχίσει να συστέλλεται; Όπως κάποτε το Bing Bang γέννησε το σύμπαν, έτσι το Big Crunch θα αποτελέσει το τέλος του. Μία διαρκής συστολή θα οδηγήσει την βαρύτητα στο να γίνει η κυρίαρχη δύναμη. Αυτό θα προκαλέσει μία στένωση του σύμπαντος με αποτέλεσμα πλανήτες αλλά κι ολόκληροι γαλαξίες να συγκρουστούν μεταξύ τους· στο τέλος, το σύμπαν θα καταρρεύσει από το ίδιο του το βάρος. Μάλιστα, μία ομάδα ερευνητών από τη Δανία υποστηρίζει ότι αυτή διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως όλα δείχνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μία μέρα το σύμπαν θα πεθάνει. Ο φωτεινός, μαγικός κόσμος του διαστήματος όπως τον ξέρουμε θα μετατραπεί σε ένα απέραντο, παγωμένο κενό. Μήπως, τελικά, όλα είναι μάταια; "Ακόμα κι αν το δικό μας κομμάτι του σύμπαντος πεθάνει, άλλα κομμάτια του μπορεί να συνεχίσουν να σφύζουν από ζωή" δηλώνει ο Alan Guth, καθηγητής Φυσικής στο Mit, στο Gizmodo. Μία δήλωση που θέλουμε να κρατήσουμε, αφού οι υπόλοιπες επιλογές δεν έχουν ούτε σταγόνα συμπαντικής αισιοδοξίας.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δέος και μόνο για τη θεότητα της αυτοκίνησης, Alfa Romeo 33 Stradale

Είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα ομορφότερα αμάξια που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Γραφει TopGear

Τι έχει να πει ο Oscar Isaac για το on camera φιλί στην Jessica Chastain;

Ο ηθοποιός ακόμα προσπαθεί να εξηγήσει γιατί φίλησε την συμπρωταγωνίστρία του μπροστά στις κάμερες.

O Ben Affleck αξίζει εκατομμύρια, στην κυριολεξία

Μια ματιά στην αμύθητη περιουσία του ηθοποιού που σήμερα γίνεται 50 χρόνων.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στην Τήνο θα βρεις τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων

Μία ενδεκάδα υπέροχων χωριών σε ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα νησιά της Ελλάδας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η Lady Gaga παίζει στο νέο Joker, με το αζημίωτο φυσικά

Το ‘Joker: Folie A Deux’ θα έχει τριπλάσιο κόστος παραγωγής από την αρχική ταινία.

Ιδέες για να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου φέτος τον Δεκαπενταύγουστο

Πώς θα γίνεις τουρίστας στην Αθήνα αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο.