Στην Κίνα έφτιαξαν ένα app που αναγκάζει τους πολίτες να λατρεύουν τον Πρόεδρο

Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά το Black Mirror.

Καλώς ήλθες στον 21ο αιώνα, την εποχή που τα επεισόδια του Black Mirror μοιάζουν πολλές φορές πεζά σε σχέση με την πραγματικότητα. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων που κάνουν λόγο για ένα αποκρουστικό app που καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικής ελευθερίας στην Άπω Ανατολή. Γιατί μπορεί στην Κίνα να απαγορεύουν το Facebook, φροντίζουν όμως να αναγκάζουν τους πολίτες να λατρεύουν τον Πρόεδρο Xi Jinping μέσα από μία εφαρμογή για το κινητό.

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει επί της ουσίας τα downloads, αφού έχει δώσει σαφή εντολή σε αξιωματούχους σε όλη την χώρα ώστε το app να μπει σε όσα περισσότερα σπίτια και κινητά τηλέφωνα γίνεται, με σκοπό να αποτελέσει σιγά σιγά μία καθημερινή συνήθεια" σημειώνουν χαρακτηριστικά σε άρθρο τους οι The New York Times.

Στην Κίνα έφτιαξαν ένα app που αναγκάζει τους πολίτες να λατρεύουν τον Πρόεδρο

Οι μαθητές που δεν έχουν καλό σκορ γελοιοποιούνται στα σχολεία

Τι ακριβώς όμως κάνει αυτή η περιβόητη εφαρμογή που μεταφράζεται ελεύθερα στα Αγγλικά ως Study (Xi) Strong Country; Σε βάζει να παρακολουθείς σημαντικές ομιλίες του Προέδρου, να διαβάζεις πολιτικά (προφανώς κατευθυνόμενα) άρθρα και να συμμετέχεις σε ηλεκτρονικά κουίζ με θέματα όπως η οικονομική πολιτική του Xi Jinping. Σε περίπτωση που απαντήσεις σωστά στις ερωτήσεις κερδίζεις πόντους ενώ παράλληλα αποφεύγεις τον κίνδυνο να πέσεις σε δυσμένεια.

Πέρα από τραγελαφικό της υπόθεσης όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αθώα. Αντίθετα οι κοινωνικές επιπτώσεις που μέχρι στιγμής καταγράφονται είναι τρομακτικές: οι μαθητές που δεν έχουν καλό σκορ γελοιοποιούνται στα σχολεία ενώ οι εταιρείες που θέλουν να κερδίσουν την εύνοια του πολιτικού συστήματος πιέζουν τους υπαλλήλους τους να διαπρέψουν σε αυτό το app που είναι βγαλμένο από κάποιο δυστοπικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κίνα app εφαρμογή 4

Φυσικά, αφού καμία τεχνολογία δεν είναι ανίκητη, ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι πολίτες θα προσπαθούσαν να την ξεγελάσουν. Όχι, βέβαια, ότι είναι τόσο απλό αφού οι δικλείδες ασφαλείας είναι αρκετά αυστηρές: για να καταγραφεί η παρακολούθηση μίας ομιλίας του Xi Jinping θα πρέπει κάποιος να δει τουλάχιστον τρία λεπτά.

Σε όλο, λοιπόν, αυτό το ζοφερό κλίμα που δημιουργεί μία εφαρμογή στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κάποιοι βρήκαν μία λύση. Προσέλαβαν bot-ακια με σκοπό να χρησιμοποιούν εκείνα το app για λογαριασμό τους. Δυστυχώς, όμως, για αυτούς και μιας και οι αρχές είναι πολύ προσεκτικές με το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις. Ναι, όντως, το 1984 του George Orwell καμία φορά βγαίνει αληθινό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.