Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα;

Πώς να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του UCLA.

Γράφει: Esquire Editors 21 Σεπτεμβρίου 2020

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται στην Ελλάδα και με την εποχή της εποχικής γρίπης ή ενός απλού κρυολογήματος να πλησιάζει, ένας ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες του πανεπιστημιακου νοσοκομείου του UCLA ενημερώνει για τις διαφορές και τα "σημάδια" που πρέπει να προσέχουμε.

Με τον COVID-19 στο μείγμα, η φετινή περίοδος ενός απλού κρυώματος ή γρίπης θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη. Για όσους δεν είναι "συνηθισμένοι", κάθε γαργάλημα και φτέρνισμα μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε. Είναι απλό κρύωμα, γρίπη ή θα μπορούσε να είναι ο φονικός ιός; Ο κλινικός επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών του UCLA Health, Daniel Uslan, MD, MBA, μας λέει τις διαφορές.

Ένας απλός τρόπος για να μάθετε πότε είναι κρύωμα

"Το κρυολόγημα είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλεί ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και περιστασιακά βήχα", λέει ο Δρ Uslan. Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης "εμπορικά σήματα" της γρίπης και του κορονοϊού. Αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά.

"Με κρυολόγημα", όπως τονίζει ο Δρ Uslan, "δεν θα έχετε πυρετό ή μυϊκούς πόνους, τα οποία είναι χαρακτηριστικά σημάδια γρίπης και COVID-19".

Η σύγκριση της γρίπης και του COVID-19 είναι πιο δύσκολη

Ωστόσο, η διάκριση μεταξύ της γρίπης και του κορονοϊού είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι δύο ασθένειες έχουν πολλά κοινά συμπτώματα: πυρετό (πάνω από 37,7 °C), ρίγη, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, βήχα, πονόλαιμο και βουλωμένη μύτη. Και οι δύο ασθένειες μπορεί επίσης να δυσκολεύουν την αναπνοή. Αλλά με το COVID-19, αυτό το πρόβλημα ειδικότερα τείνει να είναι πολύ χειρότερο.

"Αυτό το συναίσθημα που παλεύεις για την ανάσα συνήθως δεν συμβαίνει με τη γρίπη, εκτός εάν έχετε αναπτύξει επίσης πνευμονία", λέει ο Δρ Uslan.

Σύμφωνα με το UCLA, η απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της μυρωδιάς σας είναι μια καλή ένδειξη ότι πιθανότατα έχετε COVID-19, καθώς αυτό δεν συμβαίνει με τη γρίπη. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλοι αυτό το πρόβλημα με το COVID-19.

Το τεστ είναι το "κλειδί"

"Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι προκαλεί τα συμπτώματά σας είναι να υποβληθείτε σε τεστ", λέει ο Δρ Uslan.

Η σωστή διάγνωση μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις θεραπείας και επίσης να βοηθήσει στην παρακολούθηση και την πρόληψη της εξάπλωσης και των δύο ιών. Εάν έχετε τη γρίπη, τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η πνευμονία αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για καλύτερα αποτελέσματα.

"Οι δυσκολίες στην αναπνοή σηματοδοτούν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ", τονίζει ο Δρ Uslan.

Το UCLA υπογραμμίζει ότι ενώ οι προσπάθειες για το εμβόλιο του COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο για να σας προστατεύσει από τη γρίπη. Υπάρχουν επίσης καλά νέα που προέρχονται από χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία και η Νότια Αμερική, όπου τελειώνει η εποχή της γρίπης.

"Φαίνεται ότι αυτή η εποχή της γρίπης μπορεί να είναι ηπιότερη από το συνηθισμένο λόγω όλων των επιπλέον προφυλάξεων που λαμβάνουν όλοι για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου του κοροναϊού", λέει ο Δρ Ulsan. "Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η φυσική απόσταση και η μάσκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για την πρόληψη της αρρώστιας και της εξάπλωσης της ασθένειας".

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου