Η long Covid-19 επηρεάζει μνήμη και συγκέντρωση, βρετανική έρευνα αποκαλύπτει

Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης έχουν επτά στους δέκα ασθενείς με μακρόχρονη Covid-19.

Γράφει: Esquire Editors 17 Μαρτίου 2022

Περίπου επτά στους δέκα ασθενείς με long Covid-19 εμφανίζουν δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξή τους με κορονοϊό, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως μεταδίδει το AΠΕ-ΜΠΕ και σύμφωνα με την έρευνα, οι έχοντες μακροχρόνια συμπτώματα της Covid-19 εμφανίζουν επίσης χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά-μνημονικά τεστ. Η σοβαρότητα των κατοπινών συμπτωμάτων έλλειψης συγκέντρωσης και προβληματικής μνήμης σχετιζόταν με το πόσο σοβαρή κόπωση και ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα και πονοκέφαλο, είχαν στη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης από κορονοϊό.

Επιπλέον, το 75% ή οι τρεις στους τέσσερις με επίμονα σοβαρά συμπτώματα μακράς Covid-19 αναφέρουν ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα αδυνατούν να εργαστούν. Ακόμη, οι μισοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τους γιατρούς να πάρουν στα σοβαρά τα προβλήματά τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν δύο παράλληλες δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Frontiers in Aging Neuroscience", μελέτησαν 181 ασθενείς με μακρά Covid-19 σε βάθος έως 18 μηνών, από τους οποίους το 78% ανέφεραν δυσκολία συγκέντρωσης, το 69% εγκεφαλική "ομίχλη", το 68% απώλεια μνήμης-αφηρημάδα και το 60% δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης λέξης κατά την ομιλία. Οι περισσότεροι δεν είχαν νοσηλευθεί αρχικά, ενώ η μελέτη έκανε σύγκριση με άλλους 185 ανθρώπους χωρίς Covid-19 (η ομάδα ελέγχου).

Τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας δείχνουν ότι το 10% έως 25% όσων αρρώστησαν από Covid-19, στη συνέχεια έχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάποια χρόνια νόσο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ όσων ποτέ δεν νοσηλεύθηκαν, εκείνοι που εμφάνισαν τα χειρότερα αρχικά συμπτώματα Covid-19, είναι πιθανότερο να έχουν επί εβδομάδες ή μήνες μετά διάφορα επίμονα συμπτώματα, όπως ναυτία, πόνους στην κοιλιά, πίεση στο στήθος, δύσπνοια κ.α., πέρα από τα γνωστικά προβλήματα. Τα άτομα άνω των 30 ετών είναι πιθανότερο να ταλαιπωρούνται από σοβαρά συμπτώματα διαρκείας από ό,τι οι νεότεροι.

"Η νέα μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία ότι όταν οι άνθρωποι λένε πως έχουν γνωστικές δυσκολίες μετά την Covid-19, αυτές δεν είναι κατ' ανάγκη αποτέλεσμα άγχους ή κατάθλιψης, αλλά πρόκειται για μετρήσιμες επιπτώσεις, κάτι ανησυχητικό πράγματι τους συμβαίνει. Ιδίως οι δυσκολίες της μνήμης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, μεταξύ άλλων την ικανότητ'α τους να εργασθούν κανονικά", δήλωσε ο ερευνητής δρ Μουζαφέρ Κασέρ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Κέιμπριτζ.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει τα "μεθεόρτια" ενός εργατικού δυναμικού με χειρότερη υγεία, λόγω της long Covid-19. Ως τέτοια θεωρείται εφόσον τα συμπτώματα διαρκούν για περισσότερους από τρεις μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν από μια εναλλακτική διάγνωση.

"Η μακρά Covid-19 έχει προσελκύσει πολύ μικρή προσοχή πολιτικά ή ιατρικά. Είναι επείγουσα ανάγκη το θέμα αυτό να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά. Η επίπτωση στον εργαζόμενο πληθυσμό μπορεί να είναι τεράστια", δήλωσε η ερευνήτρια δρ Λούσι Τσέκε του Τμήματος Ψυχολογίας του Κέιμπριτζ. "Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η μακρά Covid-19 είναι μόνο κόπωση ή ένας βήχας, αλλά τα γνωστικά ζητήματα είναι το δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα και τα δεδομένα μας δείχνουν πως αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην ικανότητα κάποιου να θυμάται. Αυξάνονται πλέον τα στοιχεία ότι η Covid-19 έχει επίπτωση στον εγκέφαλο και τα ευρήματά μας το επιβεβαιώνουν αυτό", πρόσθεσε.

"Η λοίμωξη από τον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στο σώμα και αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τη γνωστική απόδοση με τρόπους που δεν κατανοούμε πλήρως, όμως νομίζουμε ότι σχετίζονται με την αρχική υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος", ανέφερε ο δρ Κασέρ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Ιωάννα Τούνη μας τρολάρει όλους άσχημα

Το viral βίντεο στο TikTok, τα σχόλια και μία λογική διαπίστωση.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ένα αντιγηραντικό φάρμακο για σκύλους μας δίνει ελπίδες

Η επιστήμη κάνει τα πάντα για να ζήσουν οι τετράποδοι φίλοι μας λίγο παραπάνω και όπως όλα δείχνουν, τα καταφέρνει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η λέξη της χρονιάς για το 2023 σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster

Αναζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη το 2023.

Χτίζοντας ανάγλυφο κορμί όπως αυτό του Alan Ritchson

Μπορεί να μην είναι ειδικός, τα μπράτσα του όμως "λένε" πολλά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το 'άγνωστο' νησί που πάνε οι διάσημοι του Χόλιγουντ για να 'εξαφανιστούν'

Αυτό το ονειρικό καταφύγιο είναι μαγνήτης για τους διάσημους που θέλουν να αποδράσουν από τη βαβούρα του Χόλιγουντ.

Γραφει Γιαννης Σπανος