Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Κι όμως υπάρχει θεραπεία, αν το ροχαλητό το δικό σου ή της σχέση σου επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας.

Γράφει: Esquire Editors 06 Μαρτίου 2024

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τι είναι το ροχαλητό και πώς προκύπτει; Ο κύριος μηχανισμός που προκαλεί το ροχαλητό αφορά το επίπεδο του ανώτερου αεραγωγού, δηλαδή τη μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα. Συνήθως υπάρχει κάποιο ανατομικό εμπόδιο, όπως είναι το στραβό διάφραγμα, οι μεγάλες ρινικές κόγχες ή οι αμυγδαλές, η υπερτροφική ρίζα της γλώσσας, κάποιες πιθανές ανατομικές παραλλαγές στο σχήμα της επιγλωττίδας και ίσως κάποιες μεγάλες κύστεις στο λάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα που φράζουν τη δίοδο του αέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται ο ενοχλητικός ήχος κατά την αναπνοή που ξέρεις ως ροχαλητό.

Σε τι οφείλεται;

Ένα βαρύ βραδινό γεύμα ή η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζονται με το ροχαλητό. Το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι επίσης παράγοντες που παίζουν ρόλο. Συχνά όμως η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και μπορεί να αφορά ανατομικά προβλήματα και οργανικές διαταραχές που ξεκινούν από τη μύτη και φτάνουν έως το θυρεοειδή αδένα ή ακόμα και μέχρι το στομάχι σου (βλ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν το ροχαλητό προλαμβάνουν το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, κάτι που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, χάρη στη χρήση των ενδοσκοπικών τεχνικών και την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, οδήγησε σε θεαματική βελτίωση της αποκατάστασης των ασθενών με ροχαλητό και άπνοια.

Με την επέμβαση παύει να υφίσταται η αυξημένη αντίσταση στον ανώτερο αεραγωγό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της σωστής οξυγόνωσης του οργανισμού. Ο ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) είναι ο πλέον κατάλληλος για να κρίνει αν το ροχαλητό οφείλεται σε ανατομικό πρόβλημα των αεραγωγών και, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο ενοχλητικό, αλλά και επικίνδυνο αυτό πρόβλημα.

*Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου (Facebook: Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα