Το φαινόμενο του Zoom Fatigue

H κοινωνική απόσταση έχει κάνει τις βιντεοκλήσεις τρόπο ζωής. Όι τελευταίες, όμως, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα εξαντλητικές.

Γράφει: Esquire Editors 02 Σεπτεμβρίου 2020

Ήταν πολλοί εκείνοι που έβρισκαν ελκυστική την ιδέα της κατ’ οίκον εργασίας πολύ πριν αυτή γίνει υποχρεωτική εξαιτίας της πανδημίας. Συνοδευόταν από τη φαντασίωση για ευέλικτα ωράρια που θα εξοικονομούσαν χρόνο για προσωπικά ενδιαφέροντα, όμως, όπως η πρόσφατη πραγματικότητα απέδειξε, ο ενθουσιασμός γρήγορα έδωσε τη θέση του στην εξάντληση που προκαλούν τα αλλεπάλληλα remote meetings.

To νέο φαινόμενο έγινε γνωστό ως Zoom fatigue και δημιουργήθηκε για να περιγράψει την κόπωση που προκαλούν οι τηλεδιασκέψεις, ενώ πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εφαρμογή. Για όσους εργάζονται από το σπίτι οι online βιντεοδιασκέψεις είναι η πλέον κουραστική και αγχωτική διαδικασία, αφού απαιτούν από τους συμμετέχοντες απόλυτη συγκέντρωση στην οθόνη για μεγάλα διαστήματα αλλά ταυτόχρονα και έντονη προσπάθεια, τόσο για να ακούσουν και να καταλάβουν ποιος είπε τι (ιδιαίτερα όταν η σύνδεση δεν είναι καλή), όσο και για να προσπαθήσουν να κάνουν τη γλώσσα του σώματός τους αντιληπτή. Ένα επιπλέον στρες που προκαλούν οι τηλεδιασκέψεις είναι το ότι όλοι αναγκάζονται να βλέπουν συνεχώς το είδωλό τους στην οθόνη, τους μορφασμούς, τις ατέλειες στο πρόσωπο, γεγονός που προκαλεί πολλές φορές αμηχανία και δυσφορία.

Η συνέχεια στο harpersbazaar.gr.


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.