Το φαινόμενο του Zoom Fatigue

H κοινωνική απόσταση έχει κάνει τις βιντεοκλήσεις τρόπο ζωής. Όι τελευταίες, όμως, μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα εξαντλητικές.

Γράφει: Esquire Editors 02 Σεπτεμβρίου 2020

Ήταν πολλοί εκείνοι που έβρισκαν ελκυστική την ιδέα της κατ’ οίκον εργασίας πολύ πριν αυτή γίνει υποχρεωτική εξαιτίας της πανδημίας. Συνοδευόταν από τη φαντασίωση για ευέλικτα ωράρια που θα εξοικονομούσαν χρόνο για προσωπικά ενδιαφέροντα, όμως, όπως η πρόσφατη πραγματικότητα απέδειξε, ο ενθουσιασμός γρήγορα έδωσε τη θέση του στην εξάντληση που προκαλούν τα αλλεπάλληλα remote meetings.

To νέο φαινόμενο έγινε γνωστό ως Zoom fatigue και δημιουργήθηκε για να περιγράψει την κόπωση που προκαλούν οι τηλεδιασκέψεις, ενώ πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εφαρμογή. Για όσους εργάζονται από το σπίτι οι online βιντεοδιασκέψεις είναι η πλέον κουραστική και αγχωτική διαδικασία, αφού απαιτούν από τους συμμετέχοντες απόλυτη συγκέντρωση στην οθόνη για μεγάλα διαστήματα αλλά ταυτόχρονα και έντονη προσπάθεια, τόσο για να ακούσουν και να καταλάβουν ποιος είπε τι (ιδιαίτερα όταν η σύνδεση δεν είναι καλή), όσο και για να προσπαθήσουν να κάνουν τη γλώσσα του σώματός τους αντιληπτή. Ένα επιπλέον στρες που προκαλούν οι τηλεδιασκέψεις είναι το ότι όλοι αναγκάζονται να βλέπουν συνεχώς το είδωλό τους στην οθόνη, τους μορφασμούς, τις ατέλειες στο πρόσωπο, γεγονός που προκαλεί πολλές φορές αμηχανία και δυσφορία.

Η συνέχεια στο harpersbazaar.gr.


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα τσακίζουν την αυτοπεποίθηση

Οι τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πόσο κοστίζουν τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά σπίτια

Τα βλέπεις σε σειρές, σου είναι οικεία και, πιθανότατα, θα ήθελες να ζεις σε κάποιο από αυτά. Ποια είναι όμως η τιμή τους;

Πόσα χιλιόμετρα πρέπει να τρέχεις μέσα στην εβδομάδα

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι υπάρχει τεράστιο όφελος για την υγεία σου αν τρέχεις τουλάχιστον 2,5 χιλιόμετρα τη βδομάδα. Το ιδανικό; Πάνω από 10.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το τεστ για την γρήγορη ανάπτυξη των μυών

Ένας Βρετανός νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει πώς θα καταλάβεις αν το έχεις με το bodybuilding.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Όλα όσα μαθαίνουν οι πολύ πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, βγαλμένο από τη ζωή των εκατομμυριούχων.

Γραφει Τιμος Σαλαμες