O Jeff Bezos και ο κανόνας με τα δύο κομμάτια πίτσα

Πώς θα εφαρμόσεις τον κανόνα που αναμένεται να κάνει τον Jeff Bezos τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, όταν ο Jeff Bezos δεν είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος πάνω στη Γη, είναι ένας από τους πιο πλούσιους. Κάτι που τον κάνει ακόμα πιο cool είναι το ότι την περιουσία του δεν την κληρονόμησε, αλλά ούτε την έχτισε τυχαία. Δούλεψε σκληρά και για πολλά χρόνια, καταφέρνοντας μέσα από τον κόπο του να αναπτύξει τεχνικές, μυστικά, στρατηγικές και κανόνες για να επιτύχει και να διατηρήσει την επιτυχία του, η οποία του έφερε όλα αυτά τα χρήματα.

Πρώτα, η τόλμη

Για παράδειγμα, η Amazon, ξεκίνησε ως ένα e-shop βιβλίων. Ευτυχώς, για τον ίδιο, ο Bezos συνειδητοποίησε την προοπτική της και, αντί να μείνει στα βιβλία, καθώς η επιχείρηση απέδιδε, αποφάσισε να επεκταθεί σε νέα πεδία, κάτι που τον οδήγησε στο να γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται σε μερικά χρόνια να γίνει και ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος.

Παρόλα αυτά, όταν επιτυγχάνεις βάσει σχεδίου και όχι καταγωγής, το να έχεις μία καλή ιδέα δεν είναι από μόνο του αρκετό. Πρέπει να ξέρεις το πώς θα εκτελέσεις και θα αναπτύξεις το σχέδιό σου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λοιπόν, το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του Bezos έγκειται σε έναν απλό κανόνα που έχει πάρει το όνομά του από την... πίτσα.

O Jeff Bezos και ο κανόνας με τα δύο κομμάτια πίτσα Getty Images

Πώς θα εφαρμόσεις τον κανόνα με τα δύο κομμάτια πίτσα

Ο κανόνας με τα δύο κομμάτια πίτσα θα σε βοηθήσει στην παραγωγικότητα, στο να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου, να λύνεις τα ζητήματα που προκύπτουν και να λειτουργεί καλύτερα η ομάδα σου (ή οι ομάδες σου, αν είσαι επικεφαλής πολλών), κάτι πολύ σημαντικό για την επιτυχία σου.

Ο Bezos λέει ότι όποιο κι αν είναι το σχέδιό σου, ό,τι είδος επιχείρησης κι αν τρέχεις ή όποιον στόχο κι αν έχεις βάλει, θα πρέπει να έχεις δίπλα σου τους σωστούς ανθρώπους, που δεν θα πρέπει να είναι πολλοί. Αυτό γιατί, αν είναι πολλοί, η δυναμική της ομάδας θα μειωθεί και η διαντίδραση μεταξύ των μελών της θα γίνει περίπλοκη, εξαιτίας των πολλών διαφορετικών απόψεων και ιδεών.

Εκεί είναι που έρχεται να σώσει την κατάσταση ο κανόνας με τα δύο κομμάτια πίτσα: Η ομάδα σου θα πρέπει να είναι τόσο μικρή που όλοι να μπορούν να φάνε δύο κομμάτια από μία κανονική πίτσα. 

> Διάβασε ακόμα: Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Jeff Bezos

Το να έχεις μία μικρή ομάδα σε βοηθάει να είσαι καλύτερος ηγέτης, να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις ανάγκες και τα ταλέντα του καθενός, ακόμα και να κάνεις τα meeting να διαρκούν πιο λίγο και να είναι περισσότερο αποτελεσματικά.

Τα 3 πλεονεκτήματα που ωφελούν τους πάντες

- Οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους και είναι συνειδητά παρόντες. Οι μικρές ομάδες είναι πιο δυνατές, κάνουν πιο γρήγορη τη λήψη αποφάσεων και το αποτέλεσμα της δουλειάς πιο ποιοτικό. Επίσης, τα μέλη τους είναι πιο πιστά στην εταιρεία.

> Διάβασε ακόμα: Ακόμα ένα εξωφρενικό γιοτ για τον Jeff Bezos

- Υπάρχει περισσότερη καινοτομία. Αυτό οφείλεται στο ότι όλα τα μέλη της ομάδας έχουν ευκαιρίες για να προτείνουν και να εξερευνήσουν νέες ιδέες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει καλύτερη συνεργασία.

- Κανείς δεν κάνει την ίδια δουλειά. Σε μία μικρή ομάδα, κάθε μέλος της ξέρει ακριβώς το τι να κάνει, κάτι που μειώνει την πιθανότητα π.χ. δύο άτομα να εργάζονται πάνω στο ίδιο ακριβώς πράγμα, κάτι που μεταφράζεται σε σπατάλη χρόνου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος