Όπως στρώσεις το κρεβάτι σου, ίσως ξυπνήσεις εκατομμυριούχος

Βρε μπας και το "μυστικό" της επιτυχίας βρισκόταν τόσο καιρό, μπροστά στα μάτια μας;

Εδώ και 25 χρόνια, ο κορυφαίος κοινωνικο-οικονομικός Δρ Randall Bell έχει αφιερωθεί στη διερεύνηση των αιτιών της επιτυχίας. Πρόκειται για μια "οδύσσεια" που τον οδήγησε στο να ξεδιαλύνει τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι εκατομμυριούχοι του κόσμου τούτου.

Στην έρευνά του, ο Bell εξέτασε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από δασκάλους και συνταξιούχους μέχρι πλούσιους επιχειρηματίες. Στο έργο του με τίτλο " Me We Do Be: Οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι της επιτυχίας ", ρίχνει φως στο "τελετουργικό" παύλα συνήθειες που διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή, από την απλή αλλά ισχυρή πράξη της έκφρασης ευγνωμοσύνης μέχρι τη βαθιά ριζωμένη συνήθεια του να μοιραζόμαστε το φαγητό μας. Με σχολαστική ακρίβεια, ο Δρ Bell καθιέρωσε στατιστικά στοιχεία που συνδέουν αυτές τις διάφορες συνήθειες με την επιτυχία. 

Η μελέτη του αποκαλύπτει μια βαθιά σημαντική αλήθεια: οι καθημερινές μας πράξεις ασκούν καθοριστική επίδραση στο εύρος των επιτευγμάτων μας. Εκείνοι που έχουν φτάσει στην κορυφή είναι άτομα που υιοθέτησαν συγκεκριμένη ρουτίνα, που βαφτίστηκε από τον Bell ως "πλούσιες συνήθειες" και σηματοδοτει το μονοπάτι προς την επιτυχία και την προσωπική ολοκλήρωση.

1.Να στρώνεις το κρεβάτι

Μια τόσο απλή πράξη όπως το στρώσιμο του κρεβατιού σου προσφέρει ένα αίσθημα υπερηφάνειας και, ασυνείδητα, σε ωθεί να ολοκληρώσεις τις υπόλοιπες εργασίες της ημέρας, τη μία μετά την άλλη. " Όσοι κάνουν τις δουλειές του σπιτιού τους και διατηρούν τον χώρο τους πιο τακτοποιημένο τείνουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα ," έγραψε ο Bell. "Για παράδειγμα, όσοι στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί έχουν έως και 206,8% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εκατομμυριούχοι".

Ακόμη και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Charles Duhigg μιλάει για αυτή τη συμπεριφορά στο βιβλίο του "Η δύναμη της συνήθειας". "Το να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί συσχετίζεται με καλύτερη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και καλύτερες ικανότητες να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας".

2. Να ασκείσαι

" Όσοι ασκούνταν, έστω και για 15 λεπτά την ημέρα, στατιστικά κατέκτησαν την επιτυχία ," σημειώνει ο Bell στο έργο του. Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Richard Branson ξυπνάει περίπου στις 5 το πρωί για να γυμναστεί πριν ξεκινήσει τη μέρα του. "Κρατάει τον εγκέφαλο σε καλή λειτουργία", δήλωσε στο FourHourBodyPress. Και ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, ξυπνά στις 3:45 το πρωί, κάθε μέρα.

3. Να διαβάζεις 

Tο διάβασμα είναι απαραίτητo για να πετύχεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της προσωπικής βελτίωσης. "Το διάβασμα συσχετίζεται δραματικά με την υψηλότερη εκπαίδευση και το εισόδημα, καθώς και με τη συνολική ευτυχία", δήλωσε ο Bell. "Εκείνοι που διαβάζουν επτά ή περισσότερα βιβλία το χρόνο έχουν πάνω από 122% περισσότερες πιθανότητες να είναι εκατομμυριούχοι σε σύγκριση με εκείνους που δεν διαβάζουν ποτέ ή διαβάζουν μόνο ένα έως τρία (βιβλία)".

4. Να έχεις καλούς τρόπους

Το να κρατάς τα πόδια σου στο έδαφος είναι μια βασική προϋπόθεση για να καλωσορίσεις τον πλούτο. Ο Randall Bell λέει ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ της επιτυχίας και της ευγένειας . Το να έχεις καλούς τρόπους και ενσυναίσθηση με τους ανθρώπους, να θυμάσαι τις ιδιαίτερες ημερομηνίες των αγαπημένων σου προσώπων, να ντύνεσαι κατάλληλα ή να στέλνεις ευχαριστήρια σημειώματα είναι σημάδια ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

5. Να δίνεις προτεραιότητα στις συναισθηματικές σου σχέσεις

Οι άνθρωποι που βρίσκουν χώρο ανάμεσα στις εκατοντάδες ασχολίες τους για να αφιερωθούν στον αγαπημένο τους εγγυώνται ότι η συναισθηματική τους ζωή θα τους δώσει τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για να φτάσουν στην επιτυχία . "Το να καταβάλλεις προσπάθεια για τον ρομαντισμό έχει οφέλη. "Όσοι διατηρούν ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι γενικά και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα", αναφέρει ο Bell στο βιβλίο του, ενώ σε μια ομιλία του στο TED, ο ειδικός δήλωσε: "Όσοι έτρωγαν δείπνο μαζί ως οικογένεια έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι και 43% περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια το χρόνο".

6. Να είσαι οργανωμένος

Η ακαταστασία εμποδίζει την επιτυχία. Η τήρηση μιας ατζέντας ή ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων βοηθάει στην επίτευξη σαφών στόχων και επιτρέπει την καταγραφή της προόδου. "Εκείνοι που διατηρούν τόσο ημερολόγιο όσο και λίστα με τις δουλειές τους έχουν 289% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν εκατομμυριούχοι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν καθορισμένο πρόγραμμα", γράφει ο Bell, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι "καταγράφουν τις ιδέες τους".

7. Να σηκώνεσαι νωρίς

Ο Bell δεν είναι ο μόνος που λέει ότι το πρωινό ξύπνημα βοηθά στην πρόοδο κάποιων προτεραιοτήτων πριν ο θόρυβος της ημέρας εμποδίσει τα σχέδια. Ο συγγραφέας Thomas Corley, σε μια πενταετή μελέτη 177 αυτοδημιούργητων εκατομμυριούχων, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% αυτών των ανθρώπων ξυπνούν τρεις ώρες πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητες ρουτίνας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".

Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γραφει Παυλος Κρουστης