Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, συνεχίζουν τη βασιλεία τους ως η πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ.

Γράφει: Esquire Editors 11 Φεβρουαρίου 2024

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, ο "βαρόνος του πετρελαίου" John D. Rockefeller, εμφανίστηκε στην πρώτη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που καταρτισε ο ίδιος ο B.C. Forbes το 1918. Εκείνη την εποχή, η αξία του John D. Rockefeller ήταν 1,2 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με περίπου 25 δισ. δολάρια.

Μέχρι τον θάνατό του το 1937, ο Rockefeller είχε δωρίσει περίπου 11 δισ. δολάρια -σε σημερινή αξία- και η υπόλοιπη περιουσία του πέρασε στους κληρονόμους. Περισσότεροι από 200 γόνοι συνεχίζουν την παράδοση των δωρεών μέσω του Ιδρύματος Rockefeller, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (καθαρό ενεργητικό) και συνολικά διαθέτουν περιουσία που ανέρχεται στα 10,3 δισ. δολάρια.

Επιμέλεια: Matt Durot και Andrea Murphy

Ποσό που τους κατατάσσει στο Νο 42 της πρώτης λίστας που καταρτίζει το Forbes με τις αμερικανικές δυναστείες που η περιουσία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια. Σε μια εποχή που η αξία των περιουσιακών στοιχείων εκτινάσσεται και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, το Forbes αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη και να συμπεριλάβει στη λίστα μόνο τις οικογένειες που η αξία τους ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια. Συνολικά πρόκειται για 45 οικογένειες με άθροισμα αξίας 1,3 τρισ. δολάρια. Συγκριτικά, μόλις 36 οικογένειες άξιζαν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια το 2020, την τελευταία φορά που το Forbes μέτρησε τις περιουσίες των πλουσιότερων οικογενειών της Αμερικής.

Αυτές οι οικογένειες -με τις "διακλαδώσεις" τους- ζουν σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 23 πολιτείες και έχουν ως έδρα τους πόλεις όπως το Λούισβιλ του Κεντάκι ή τη Γουιτσιτά του Κάνσας και το Ρασίν του Ουισκόνσιν. Υπάρχουν όμως μέρη όπου μπορεί κανείς να βρει μεγάλους οικογενειακούς πυρήνες. Στη Νέα Υόρκη, πατρίδα των απογόνων του μεγιστάνα του μακιγιάζ Estée Lauder (πέθανε το 2004) και του θρύλου των εκδόσεων William Randolph Hearst (πέθανε το 1951), καθώς και των Rockefeller, βρίσκουμε επτά - στο Σικάγο τέσσερις οικογένειες και στην Ατλάντα τρεις.

Ορισμένες ιστορικές οικογένειες με ρίζες στον 19ο αιώνα, όπως οι Cargill, Du Pont και Mellon, κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή, ενώ άλλες όπως οι Getty, Vanderbilt και Morgan δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν. (Ο Carnegie, εν τω μεταξύ, δώρισε όλη την περιουσία του).

Τι δεν άλλαξε: οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, συνεχίζουν τη βασιλεία τους ως η πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ, με αξία 267 δισ. δολαρίων, 150 δισ. δολάρια περισσότερα από τη δεύτερη σε αξία οικογένεια των Mars. Παρόλα αυτά, η περιουσία των Walton αυξήθηκε λιγότερο από πολλών άλλών οικογενειών: μόλις κατά 8% από το 2020, λόγω των σκαμπανεβασμάτων της μετοχής της Walmart, των δισεκατομμυρίων που καταβλήθηκαν σε φόρους από τις πωλήσεις μετοχών, ενώ 4,4 δισ. δολάρια σε μετοχές διοχετεύθηκαν σε φιλανθρωπίες. Παράλληλα, το μερίδιο της Walmart που κατέχουν φιλανθρωπικά καταπιστεύματα στο όνομα του γιου του Sam, John Walton (πέθανε το 2005), δεν συμπεριλαμβάνεται στην οικογενειακή περιουσία. Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 29% την ίδια περίοδο.

Στο μεταξύ, η οικογένεια Mars σκαρφάλωσε στο Νο 2, με συνολική καθαρή αξία 117 δισ. δολάρια. Οι Mars σχεδόν διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα σε μια δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των Walton.

Ορισμένες φατρίες μεγάλωσαν πολύ (οικονομικά) μέσα σε λίγα χρόνια. Πίσω από τους Walton και Mars (αύξηση κατά 20 και 23 δισ. δολάρια αντίστοιχα), οι απόγονοι του ιδρυτή της Chick-Fil-A, S. Truett Cathy (πέθανε το 2014), ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι σε απόλυτους αριθμούς (αύξηση 19,4 δισ. δολάρια). Οι απόγονοι του ιδρυτή της Enterprise Rent-A-Car, Jack Taylor (απεβίωσε το 2016), σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+144%).

Η οικογένεια του Sam Heyman (απεβίωσε το 2009), συμπεριλαμβανομένων των γαμπρών του, David Millstone και David Winter, είναι η μόνη πρωτοεμφανιζόμενη στη λίστα του Forbes (εκτιμώμενη καθαρή αξία: 19,2 δισ. δολάρια). Η Standard Industries, της οποίας είναι ιδιοκτήτες, έγινε είδηση την Τρίτη ως πιθανός αγοραστής της Air Mail, της start-up ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που συνίδρυσε ο πρώην εκδότης του Vanity Fair, Graydon Carter. 

Δεν τα πήγαν όλες οι οικογένειες καλά. Τέσσερις φατρίες που είχαν αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων το 2020 υποχώρησαν σε μονοψήφια δισ. Ανάμεσά τους η οικογένεια Sackler της Purdue Pharma (εκτιμώμενη καθαρή αξία: 5,2 δισ. δολάρια), και οι απόγονοι των νεοϋορκέζων μεγιστάνων του real estate Sol Goldman (πέθανε το 1987) και του αδελφού του Irving Goldman (πέθανε το 1995) υποχώρησαν από τα 7,7 δισ. δολάρια στα 5,5 δισ. δολαρίων, λόγω των χαμηλότερων εκτιμήσεων για μια σειρά ακινήτων όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ των παιδιών του Sol.

To top-10 των πιο πλούσιων οικογενειών

1. Walton
Καθαρή αξία: 267 δισ. δολάρια ● Πηγή: Walmart ● Πόλη καταγωγής: Μπέντονβιλ, Αρκάνσας ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 39

2. Mars
Καθαρή αξία: 117 δισ. δολάρια ● Πηγή: γλυκά, τροφές για κατοικίδια ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 37

3. Koch
Καθαρή αξία: 116 δισ. δολάρια ● Πηγή: Koch Industries ● Πόλη καταγωγής: Ουίτσιτα, Κάνσας ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 19

4. Cargill-MacMillan
Καθαρή αξία: 60,6 δισ. δολάρια ●Πηγή: Cargill Inc. ●Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 100

5. Johnson
Καθαρή αξία: 44,8 δισ. δολάρια ● Πηγή: Fidelity ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 12

6. Pritzker
Καθαρή αξία: 41,6 δισ. δολάρια  ● Πηγή: ξενοδοχεία, επενδύσεις ● Πόλη καταγωγής: Σικάγο ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 82

7. Johnson
Καθαρή αξία: 38,5 δισ. δολάρια ●Πηγή: S.C: Johnson ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 70

8. Cathy
Καθαρή αξία: 33,6 δισ. δολάρια ● Πηγή: Chick-fil-A ● Πόλη καταγωγής: Ατλάντα ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 47

9. Duncan
Καθαρή αξία: 30 δισ. δολάρια ● Πηγή: Pipelines ● Πόλη καταγωγής: Χιούστον ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 13

10. Cox
Καθαρή αξία: 26,8 δισ. δολάρια ● Πηγή: ΜΜΕ ● Πόλη καταγωγής: Ατλάντα ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 37

Απόδοση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Από: ForbesGreece.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα