Ο Bebeto και ο πιο διάσημος πανηγυρισμός των 90s

Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος επιθετικός χάρισε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2021

Ο José Roberto Gama de Oliveira ή πιο απλά Bebeto κλείνει σήμερα τα 57 του χρόνια (γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1964 στο Σαλβαδόρ). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους επιθετικούς όλων των εποχών, έπαιξε σε τρία Μουντιάλ (κατακτώντας εκείνο του 1994) και έκανε μία αρκετά αξιόλογη καριέρα σε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (κυρίως), Φλαμένγκο, Βάσκο ντα Γκάμα, Σεβίλλη και Μποταφόγκο. Στην ιστορία όμως έμεινε για έναν από τους πιο διάσημους πανηγυρισμούς, στο ενδεχομένως σημαντικότερο γκολ της πορείας του.

Εκείνο το μεσημέρι στο Ντάλας

Το ημερολόγιο δείχνει 7 Ιουλίου 1994 και η τοποθεσία είναι το Cotton Bowl stadium του Ντάλας. Στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, η Βραζιλία αντιμετωπίζει την Ολλανδία, στο μάλλον καλύτερο ματς του τουρνουά. Η Σελεσάο προηγείται με 1-0 χάρη σε τέρμα του Romario, προτού πάρει τη σκυτάλη το έτερον ήμισύ του στην επιθετική γραμμή, σε μία φάση που έμελλε να εμπνεύσει χιλιάδες άλλους ποδοσφαιριστές στη συνέχεια, όταν έφτανε η ώρα του πανηγυρισμού ενός γκολ. 

Όταν το ρολόι ετοιμαζόταν να συμπληρώσει το 62ο λεπτό, μία κεφαλιά-διώξιμο του Branco (ο αριστερός μπακ με το φαρμακερό σουτ που αργότερα κληροδότησε τη θέση στον Roberto Carlos) έφερε την μπάλα λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή των Οράνιε.

Ο Jan Wouters δεν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, την ώρα που ο Bebeto πεταγόταν για να τσιμπήσει την μπάλα. Ο Wim Jonk προσπάθησε με ένα τάκλιν να τον σταματήσει αλλά ήταν ήδη αργά.

Το νο.7 της Βραζιλίας έχει ήδη ξεπεράσει και το εμπόδιο του Ολλανδού τερματοφύλακα Ed de Goey προτού με ένα απλό πλασεδάκι στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Μία στιγμή που έμεινε στην ιστορία

Ο σκόρερ φεύγει προς την δεξιά πλευρά του γηπέδου πανευτυχής, κουνώντας τα χέρια του σαν να κρατά ένα μωρό. Λίγες ημέρες πριν, η σύζυγός του Denise είχε φέρει στον κόσμο τον γιο τους Mattheus και ο Bebeto ασφαλώς αφιέρωνε σε αυτούς το γκολ του. Στον πανηγυρισμό λίγα δευτερόλεπτα μετά προστέθηκαν οι Mazinho και Romario, δίνοντας ένα από τα highlights της διοργάνωσης.

Όσα ακολούθησαν στους επόμενους δύο αγώνες της Βραζιλίας είναι ιστορία: Αρχικά κέρδισε τους θαυμάσιους Σουηδούς στον ημιτελικό και στον τελικό επικράτησε της Ιταλίας στη διαδικασία των πέναλτι. Η Σελεσάο έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά το 1970, την ίδια ακριβώς χρονιά που ο εθνικός ήρωας Ayrton Senna έφευγε από τη ζωή στην καταραμένη στροφή Tamburello της Ίμολα, λίγους μήνες πριν.

Ο Bebeto ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για τον θρίαμβο.

Fun fact: Ο Bebeto και ο Romario αγωνίστηκαν μαζί μόνο στην Εθνική Βραζιλίας και όχι σε κάποιον σύλλογο. Όσες φορές έπαιξαν μαζί στην ίδια 11άδα, η Σελεσάο δεν έχασε κανένα της παιχνίδι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας