Ένας τερματοφύλακας ανάμεσα στα καρτέλ

Μία από τις πιο cult ποδοσφαιρικές μορφές των 90s, οι σχέσεις με τα καρτέλ και μία εξωφρενική υπόθεση απαγωγής.

Ο Pablo Escobar και ο Carlos Molina Yepes (Κολομβιανός τραπεζίτης, συνεργάτης των καρτέλ), πέρα από το επιχειρηματικό όραμα που σχετιζόταν με την εμπορική εκμετάλλευση της κοκαΐνης, είχαν και κάτι ακόμη κοινό: Την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο. Σχεδόν μοιραία, κάπου εδώ, μπαίνει στην κουβέντα και ένα cult είδωλο των γηπέδων κατά τα 90s, ο René Higuita.

Η πολυμετοχική Ατλέτικο Νασιονάλ

Φυσικά και γνωρίζεις τι εστί Μεδεγίν, ειδικά αν έχεις παρακολουθήσει Narcos. Στην πόλη της βορειοδυτικής Κολομβίας και δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Μπογκοτά, υπάρχει αγάπη από τους κατοίκους για μερικά πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Ένα από τα πιο διαχρονικά είναι η μπάλα. 

Ένας τερματοφύλακας ανάμεσα στα καρτέλH Ατλέτικο Νασιονάλ είναι ίσως η πιο σημαντική ομάδα της χώρας, έχοντας μεταξύ άλλων κατακτήσει και δύο Copa Libertadores. Πίσω στα late 80s και τα early 90s, τόσο ο Escobar όσο και ο Yepes είχαν εμπλακεί διοικητικά στο σύλλογο. Οι δύο ισχυροί άντρες των καρτέλ φυσικά και είχαν εικόνα για το τι έκανε κάθε παίκτης της ομάδας μέσα και έξω από το γήπεδο.Getty Images

Ο τερματοφύλακας-σταρ René Higuita -που έπαιξε στην Ατλέτικο από το 1986 μέχρι το 1997, με ένα μικρό διάλειμμα στην ισπανική Ρεάλ Βαγιαδολίδ-  φημολογείται πως ήταν και προσωπικός φίλος του Pablo.

Ήταν επίσης αυτός που καθόρισε τον περιβόητο διπλό τελικό της σημαντικότερης διασυλλογικής διοργάνωσης για τη Λατινική Αμερική το 1989, απέναντι στην Ολίμπια Ασουνσιόν από την Παραγουάη, αποκρούοντας 4 πέναλτι και χαρίζοντας τον τίτλο στην ομάδα του. 

Μέχρι εδώ, όλα καλά και όλα ωραία. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που ο Escobar αρχίζει, στις αρχές των 90s, να χάνει τη δύναμή του.

ΡΕΝΕ ΧΙΓΚΙΤΑ 4Getty Images

Ο γνωστός και ως ο 'τραπεζίτης των καρτέλ' Yepes ήταν αυτός που ξέπλενε το χρήμα, ενώ παράλληλα αναλάμβανε και τις πληρωμές των sicarios. Ήταν φυσικά στο στόχαστρο των αρχών για πολλά χρόνια, προτού συλληφθεί τελικά, το 1997. Ο Yepes, βλέποντας τον Escobar να εξασθενεί διαρκώς και να κινδυνεύει όλο και περισσότερο, άρχισε να συνεργάζεται με αντιπάλους του. Πιθανότατα γνωρίζεις τι σήμαινε εκείνη την εποχή κάτι τέτοιο.

Η περίφημη απαγωγή

O El Patrón δε θα άφηνε σε καμία περίπτωση το γεγονός να περάσει έτσι, συνδυαστικά με την ανάγκη του για χρήματα - μην ξεχνάς πως τον κυνηγούσαν περισσότερο από ποτέ οι αρχές. Χωρίς πολλά-πολλά, στα τέλη του Απριλίου του 1993, ο Escobar διέταξε την απαγωγή της 15χρονης κόρης του Carlos Molina Yepes, με τον τελευταίο φυσικά να μην πηγαίνει στην αστυνομία για βοήθεια. Αντ' αυτού, στράφηκε σε έναν φαινομενικά έμπιστο τύπο, κοινό φίλο και των δύο. Ποιος ήταν αυτός; Ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Νασιονάλ και της εθνικής Κολομβίας René Higuita. Ένας τύπος που εξελίχθηκε σε σταρ του Μουντιάλ του 1990 και το παρατσούκλι του ήταν El Loco (ο τρελός).  

Που είχε όμως ένα πολύ σημαντικό προσόν: Ήταν φίλος με όλους. "Ήμουν λίγο φίλος του Escobar. Αλλά αυτό το λίγο φίλος ήταν αρκετό για να με θέλουν όλοι για φίλο τους" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα. Όταν έκανε την εμφάνισή του στην οικία Molina, ο ναρκο-τραπεζίτης του ανέφερε πως η ζωή της κόρης του βρισκόταν στα χέρια του και ότι χρειάζεται τη βοήθειά του.

Τι μπορούσε να πει ο Higuita; Ίσως να μη σκέφτηκε και πολύ τις δύο λύσεις που υπήρχαν για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση: Είτε θα τον 'καθάριζαν' αφού πρώτα του καταστρέψουν την καριέρα, είτε θα κατέληγε στη φυλακή, για εμπλοκή σε απαγωγή αλλά ζωντανός. Το δεύτερο ενδεχόμενο του φάνηκε προτιμότερο, αν και δε μίλησε ποτέ γι' αυτό χωρίς να είναι αινιγματικός.

ΡΕΝΕ ΧΙΓΚΙΤΑ 2Getty Images
ΡΕΝΕ ΧΙΓΚΙΤΑ 1Getty Images

Ο Higuita φημιζόταν για πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Για τη μεγάλη του καρδιά, το θάρρος του αλλά και τις λανθασμένες εκτιμήσεις των ριψοκίνδυνων επιλογών του. Σε περίπτωση που δεν τον έχεις δει να αγωνίζεται, μάθε πως έπαιζε αρκετά μακριά από την εστία του before it was cool, κάτι που η εθνική Κολομβίας είχε πληρώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας και το νοκ άουτ ματς με το Καμερούν.

Ήταν εκείνος λοιπόν που ανέλαβε να μεταφέρει το ποσό (σχεδόν $300.000) για την απελευθέρωση της έφηβης, η οποία -παραδόξως για τα δεδομένα της Κολομβίας των 90s- γύρισε ζωντανή στην οικογένειά της. 

Η κινηματογραφική σύλληψη

Νόμιζες πως αυτό είναι το happy end της ιστορίας; Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Higuita καθώς είχε παραβεί τον περίφημο 'νόμο κατά των απαγωγών', που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του César Gaviria, λίγο καιρό πριν. Μεταξύ άλλων, δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να προσφέρει χρήματα για την απελευθέρωση οποιουδήποτε ομήρου.

Ο Higuita όμως είχε κι άλλα να τον βαραίνουν: Απόκρυψη πληροφοριών, επαφές με καταζητούμενους καθώς και ένα 'δωράκι' $50.000 από τον Molina γι' αυτό που κατάφερε.

Ο εν ενεργεία διεθνής goalkeeper συνελήφθη και μεταφέρθηκε από το Μεδεγίν στην Μπογκοτά, με τα τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράφουν την προσαγωγή του. Το θέμα πήρε τεράστια δημοσιότητα, με τις αρχές πάντως να είναι ξεκάθαρες: "Δώσε μας τον Escobar και δε θα μπεις καθόλου στη φυλακή".

ΡΕΝΕ ΧΙΓΚΙΤΑ 5Getty Images

Ο μακρυμάλλης ποδοσφαιριστής δεν ενέδωσε, αναφέροντας: "Δε θεωρώ ότι έκανα κάτι κακό, απλά βοήθησα έναν άνθρωπο. Ήταν μία ανθρωπιστική πράξη. Δε γνωρίζω πού βρίσκεται ο Pablo αλλά και να ήξερα, δε θα σας έλεγα". Ο Higuita έμεινε τελικά στη φυλακή μέχρι τον Ιανουάριο του 1994. 

Η ζωή μετά

Προφανώς,  όλοι γνώριζαν πως είχε κάτι παραπάνω από φιλικές σχέσεις με τα 'μπουμπούκια' των καρτέλ. Η φυλάκισή του, του στέρησε μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1994, που στιγματίστηκε για την Κολομβία από τη δολοφονία του Andres Escobar.

ΡΕΝΕ ΧΙΓΚΙΤΑ 6Getty Images

Έπαιξε όμως και πάλι για την εθνική ομάδα το 1995, τόσο στο Copa America όσο και στο περίφημο φιλικό με την Αγγλία - ναι, το ματς που όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης είδε τον 'σκορπιό', την απόκρουση με τα δύο πόδια σε γέμισμα του Jamie Redknapp.

Έκτοτε, ακολούθησαν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο, μία βόμβα στο σπίτι του στην Μπογκοτά, άπειρες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ένα θετικό σε κοκαΐνη drug test και η οριστική απόσυρσή του, τον Ιανουάριο του 2010, σε ηλικία 44 ετών. 

Μία σειρά για τη ζωή του θα είχε ενδιαφέρον. Το Netflix ακούει;

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος