Ο θαυμαστός κόσμος του Mondo Duplantis

Ο Armand Gustav "Mondo" Duplantis γεννήθηκε για να πετά ψηλότερα από όλους.

"Πάντα πίστευα ότι η μοίρα μου είναι να γίνω ο καλύτερος επικοντιστής στον κόσμο". Έτσι συστήθηκε ο Armand Gustav "Mondo" Duplantis στο ολυμπιακό κοινό, λίγο πριν τους αγώνες στο Τόκιο και λίγες ημέρες αργότερα φρόντισε να επιβεβαιώσει την προφητεία του. Πράγματι, στην Ιαπωνία, αν και αγχώθηκε, κατάφερε να πάρει το χρυσό με ένα χαλαρό για αυτόν 6,02. Όμως η ιστορία του Mondo Duplantis δεν ξεκίνησε εκεί, ούτε στο Όρεγκον, όπου χθες διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ με 6,21. Το σήμα έναρξης δόθηκε πριν από σχεδόν 23 χρόνια, στην άλλη πλευρά της Αμερικής, στη Λουιζιάνα. 

Εκ γενετής στην ελίτ

Ο Armand Duplantis γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1999 στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Πατέρας του ήταν ο Greg Duplantis, αμερικανός αθλητής του επί κοντώ με προσωπική καλύτερη επίδοση τα 5,80 και μητέρα του η Helena Hedlund, σουηδή επταθλήτρια και βολεϊμπολίστρια. Τα γονίδια που υπέγραφαν τις δυνατότητες σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά του μικρού Armand, ήταν εκείνα που θα τον έκαναν πρωταθλητή.

Mondo, ένα παρατσούκλι που έγινε θρύλος

Σε πολύ μικρή ηλικία ένας ιταλός φίλος του πατέρα του, έδωσε στον Armand, το παρατσούκλι "Mondo". Στα ιταλικά σημαίνει "κόσμος" και ήταν αυτό, που θα κατακτούσε έκτοτε ο γιος του φίλου του. Όσο για το παρατσούκλι; Αυτό λατρεύτηκε τόσο από όλη την οικογένεια, που πλέον είναι το επίσημο όνομα με το οποίο αγωνίζεται. Ο Mondo είναι το μικρότερο αγόρι από τα τρία της οικογένειας και μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από την αδελφή του. Από την αρχή της παιδικής τους ηλικίας, όλα τα παιδιά των Duplantis έκαναν άλμα επί κοντώ.

Ο Greg έχτισε ένα πλήρες σκάμμα και διάδρομο για το επί κοντώ στην αυλή τους και δίδαξε στα παιδιά πώς να πηδούν. Καθένα τους ήταν πολύ καλό σε αυτό, αλλά ο Mondo ξεχώριζε από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν πιο παθιασμένος από τους άλλους, και αυτό φάνηκε από τα έξι ή επτά του χρόνια. Για την ακρίβεια, κάθε χρονιά κατέρριπτε ένα ακόμη ρεκόρ. Μέχρι σήμερα, κατέχει 8 παγκόσμια ρεκόρ ηλικιακών ομάδων.

 

Κάθε χρόνος που περνά γίνεται και πιο... Σουηδός

Οι οικογενειακές ταινίες δείχνουν τον Σουηδό να είναι μόνιμα με ένα κοντάρι στο χέρι και να πηδάει συνεχώς και ψηλότερα. Από τα φιλμ στις αρχές της νέας χιλιετίας μέχρι και σήμερα, λίγα έχουν αλλάξει. Ο Mondo ακούει από τότε τις οδηγίες των γονιών του, που είναι οι δύο προπονητές του και κάθε χρόνο που περνά απλά ξεπερνά τον εαυτό του. Στο μεταξύ όμως γίνεται και πιο Σουηδός από ποτέ.

Ακούει ραπ από την Λουιζιάνα και χιπ-χοπ από τη Σουηδία και φρόντισε από νωρίς να εκπαιδευτεί στα σουηδικά, κάνοντας ταχύρυθμα μαθήματα μέσω Skype. Αποφάσισε από νωρίς ότι θα εκπροσωπεί τη χώρα της μητέρας του, όμως ακόμη κι αν στο σπίτι μιλούσε μερικά σουηδικά, στα μέσα προτιμούσε τη μητρική του γλώσσα. Έτσι, όταν οι Σουηδοί τον έμαθαν, απορούσαν γιατί αυτός ο τύπος άφησε το πρόγραμμα των ΗΠΑ για να φέρει τη σουηδική σημαία στο στήθος. 

Ενθουσιασμένη, ωστόσο, που είχε έναν άλτη επί κοντώ του διαμετρήματός του, η Σουηδική Ομοσπονδία δεν έκανε καμία φασαρία όταν ο Duplantis πέρασε ένα χρόνο στο LSU πριν γίνει επαγγελματίας. Δε φοβήθηκε στιγμή ότι ο χρόνος που θα περνούσε στο κολέγιο, θα τον αμερικανοποιούσε και για αυτό υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. 

Η επιλογή της οικογένειας Duplantis ήταν περισσότερη βασισμένη στη λογική. Το σύστημα των Αμερικάνων θύμιζε... πανελλαδικές εξετάσεις εκείνη την εποχή, αφού όπως εξήγησε ο πατέρας του, αρκούσε ένα κακό άλμα σε εθνικούς αγώνες για να τον πετάξει εκτός εθνικής ομάδας και να του καταστρέψει την καριέρα. Με τη σουηδική υπηκοότητα όμως θα είχε εξασφαλισμένη τη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

"Εκπροσωπώ τη Σουηδία και την εκπροσωπώ πολύ περήφανα. Αλλά έχω τους ανθρώπους μου στη Λουιζιάνα. Έχω τους φίλους μου. Έχω την οικογένειά μου εκεί και έχω ανθρώπους κοντά μου εκεί που θα μοιραστούμε αυτό το μετάλλιο όσο και οι άνθρωποι στη Σουηδία θα το μοιραστούν, καταλαβαίνετε;". Σήμερα όμως κανείς δεν έχει αμφιβολία γιατί ο Duplantis εκπροσωπεί τη Σουηδία.

O μεγάλος αντίπαλός του και μόνιμα δεύτερος στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Chris Nielsen πέρυσι δικαιολόγησε απόλυτα αυτήν την επιλογή. Ο Αμερικανός όταν είχε ξεσπάσει debate σχετικά με τη σουηδική καταγωγή του Duplantis, δήλωνε για τον συναθλητή του:

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα βλέμματα (ξανά) στην Alica Schmidt

"Για να είμαι ειλικρινής, αν είχα μητέρα από άλλη χώρα, θα επέλεγα την άλλη χώρα. Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο για ανθρώπους που δεν αγωνίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπουν, επειδή η Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ είναι η πιο δύσκολη ομάδα στον κόσμο για να μπεις". 

Η προσωπική του ζωή

Ο Duplantis βγαίνει με ένα μοντέλο από τη Σουηδία, την Desiré Inglander, δε διστάζει να φωτογραφίζεται πολύ συχνά μαζί της, ενώ μετά το Παγκόσμιο Ρεκόρ που έσπασε στο Όρεγκον για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έτρεξε στην αγκαλιά της και την φίλησε σε ζωντανή μετάδοση. Οδηγεί από μικρός σουηδικά αυτοκίνητα. Ένα Volvo στη Λουιζιάνα και ένα Polestar στη Σουηδία, όπως αναφέρουν οι New York Times. Και πλέον έχει την ευχέρεια να απαντά στα σουηδικά media στην δικιά τους γλώσσα. 

 

Ο Mondo Duplantis των ρεκόρ

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον, ο 22χρονος επικοντιστής έγραψε ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, αφού με τη νίκη του, πέτυχε αυτό που έψαχνε ο Μίλτος Τεντόγλου, το θρυλικό quintuple. Ο Σουηδός με το χρυσό μετάλλιο είναι πια πρωταθλητής και στις 5 μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού & ανοιχτού στίβου, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού & ανοιχτού στίβου) και το πέτυχε αυτό με ένα εμφατικό παγκόσμιο ρεκόρ. 

> Διάβασε ακόμη: Ποιος θα υποδεχτεί τον Μίλτο Τεντόγλου στο αεροδρόμιο;

Πέρασε πολύ άνετα τα 6,21 και γράφημα των Σουηδών αποδεικνύει ότι το άλμα του ήταν 14,9 εκατοστά ψηλότερο από τον πήχη. Δεν είναι ωστόσο μόνο το άλμα αυτό που κάνει του αντιπάλους του να ιδρώνουν. 

Ο Duplantis έχει κάνει ρουτίνα τα 6 μέτρα που κάποτε οριοθετούσε σχεδόν το επί κοντώ σε όλον τον κόσμο, καθώς μέχρι στιγμής στην καριέρα του τα έχει περάσει 46 φορές, έχοντας πετύχει συνολικά 9 παγκόσμια ρεκόρ σε επίπεδο ανδρών (5 στον ανοιχτό και 4 στον κλειστό). Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Nielsen με 5,94. 

Ο Sergey Bubka, ο απόλυτος θρύλος του αθλήματος τον είχε ξεχωρίσει από πολύ νωρίς. "Τον είδα να αγωνίζεται πρώτη φορά στο παγκόσμιο παίδων στο Κάλι. Όταν πέρασε τα 6 μέτρα για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών το θεώρησα ότι είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό. Δεν με εξέπληξε αυτό που έκανε γιατί η πρόοδος του από πού μικρή ηλικία ήταν εντυπωσιακή. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το όριο του. Το ανθρώπινο όριο όμως στο επί κοντώ είναι ακόμα μακριά".


Πράγματι, το ανθρώπινο όριο ήταν πολύ πιο πάνω από τα 6,14 μέτρα που πέρασε το 1994 με τη σημαία της Ουκρανίας, ο υπέροχος Bubka. Και αν ταυτίσουμε το ανθρώπινο όριο με εκείνο του Duplantis, φαίνεται ότι θα αργήσουμε να μάθουμε μέχρι πού φτάνει. Ο Mondo Duplantis δεν έχει κλείσει ακόμα τα 23 και όμως φαίνεται ικανός να μας σοκάρει πολλές φορές ακόμη. "Θέλω να είμαι ο καλύτερος, που έκανε ποτέ επί κοντώ", έχει δηλώσει άλλωστε ο ίδιος, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για συγκρίσεις. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 ανατρεπτικά αθλήματα για να παρακολουθήσεις αυτόν τον Αύγουστο

Αφού το Μουντιάλ ξεκινά Νοέμβριο, πρέπει με κάτι να ασχοληθούμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 ατάκες της Serena Williams που πάντα θα θυμόμαστε

Η Serena Williams ανακοίνωσε ότι το τέλος της μυθικής της καριέρας πλησιάζει και θυμηθήκαμε μερικές από τις ατάκες που την έκαναν παγκόσμιο σύμβολο.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

7 σημειώσεις από το πρώτο φιλικό της Εθνικής Ελλάδος ενόψει Eurobasket

Η Εθνική Ελλάδος παρά τις απουσίες διέσυρε την Ισπανία και έδειξε ότι είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ρεκόρ καριέρας με τα γαλανόλευκα.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

Κι όμως η Premier League έχει πολλά να μάθει από το μπέιζμπολ

Ποια είναι τα συμβόλαια-μαξιλάρια που ολοένα και περισσότερες ομάδες επιλέγουν στην Premier League.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι 5 πιο ενδιαφέροντες rookies της φετινής Premier League

Η Premier League ξεκίνησε κι εμείς ρίχνουμε μία ματιά στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

H ολική -και εκκωφαντική- επαναφορά του Nick Kyrgios

Πώς από τη μάχη του με την κατάθλιψη, τα ναρκωτικά και τις τάσεις αυτοκτονίας κατάφερε να γυρίζει τον κόσμο με την αγαπημένη του Costeen Hatzi και να συλλέγει τρόπαια.

Γραφει Νικος Παπαηλιου