O Björn Borg και τα ρεκόρ της ζωής του

Ο Iceman κλείνει σήμερα τα 67 του και εμείς θυμόμαστε όλα τα απίθανα ρεκόρ που πέτυχε στην καριέρα του.

Ο σουηδός θρύλος του τένις Björn Borg γεννήθηκε μία μέρα σαν κι αυτή, στις 6 Ιουνίου του 1956 στην Στοκχόλμη και όλοι τον θυμούνται με μια ρακέτα στα χέρια από μικρή ηλικία. Από πολύ νωρίς ξεχώρισε και άλλαξε για πάντα το άθλημα, κάνοντας το πιο εμπορικό από ποτέ. Η κόντρα του με τον τεράστιο McEnroe στα τέλη των '70s πυροδότησε το ενδιαφέρον για το άθλημα και επικράτησε μέχρι και στον κινηματογράφο. 

Ο Borg ήταν σχεδόν ανίκητος. Ήταν τόσο σπουδαίος που κατέχει μέχρι σήμερα μια σειρά από ρεκόρ, τα οποία αν συμμετείχε σε περισσότερα τουρνουά ήταν βέβαιο ότι θα έσπαγε. Στο Australian Open για παράδειγμα αγωνίστηκε μόνο μια φορά, στα 17 του. Σήμερα, ανήμερα των 67ων γενεθλίων του, θυμόμαστε τα 5 μυθικά ρεκόρ του Ice Man. 

Διαβάστε Επίσης

Χατ-τρικ σε Channel Slams

Ελάχιστοι τενίστες στην παγκόσμια ιστορία έχουν κερδίσει δύο συναπτά Grand Slams του καλοκαιριού και ακόμη λιγότεροι το έχουν κάνει back-to-back την ίδια χρονιά. Είναι τρομακτικά δύσκολο να είσαι το ίδιο καλός και στο χώμα και στο γρασίδι, πόσω μάλλον να κερδίσεις τα λεγόμενα Channel Slams την ίδια χρονιά. Στην Open Era μόνο οι Nadal, Federer και Djokovic το έχουν πετύχει, πέρα από τον Bjorn Borg, ο οποίος ωστόσο το κατάφερε 3 φορές (1978,1979,1980).

Το καλύτερο ρεκόρ στα πεντόσετα στην ιστορία

O Borg πέρα από το τεχνικά άρτιο παιχνίδι, ήταν ανίκητος και πνευματικά και σε θέματα φυσικής κατάστασης. Η σουηδική ομοσπονδία τον είχε επιλέξει να αγωνιστεί στο Davis Cup σε ηλικία 15 ετών και από τότε φαινόταν ότι θα ξεχώριζε. Στα παιχνίδια των Grand Slam που κρίθηκαν στο 5ο σετ ο Borg ήταν απίθανος. Επικράτησε στους 24 από τους 27 τέτοιους αγώνες σημειώνοντας ποσοστό νικών 88,9%. Μάλιστα, στον τελικό του Wimbledon το 1980 εναντίον του John McEnroe, Ο Borg κέρδισε 19 συνεχόμενους πόντους στο σερβίς στο πέμπτο σετ - άλλο ένα ρεκόρ της Open Era. 

Κέρδισε Grand Slam, χάνοντας τα λιγότερα games στην ιστορία

Για πολλά χρόνια ο Borg είχε τεράστια διαφορά στην απόδοσή του από τους αντιπάλους του. Το 1978 στο Γαλλικό Όπεν ωστόσο, έσπασε τα κοντέρ. Στο Roland Garros του 1978, ο Σουηδός κέρδισε το τουρνουά χάνοντας μόνο 32 games συνολικά, ένα ρεκόρ που εξακολουθεί να ισχύει και φαίνεται απίθανο να καταρριφθεί ποτέ.

Διαβάστε Επίσης

Υψηλότερο ποσοστό νικών στο Wimbledon

Μεταξύ 1976 και 1980, ο Borg κέρδισε και τα 5 πρωταθλήματα Wimbledon, καθιστώντας τον, τον πρώτο άνδρα στην Open Era που κέρδισε 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα Wimbledon, ένα κατόρθωμα που αργότερα ισοφαρίστηκε από τον Roger Federer. Ο Borg είναι ο μόνος νικητής του Wimbledon που κέρδισε το τουρνουά χωρίς να χάσει ούτε σετ. Στην καριέρα του έπαιξε 55 αγώνες στα γήπεδα του Wimbledon κερδίζοντας τους 51 από αυτούς, αποκτώντας το υψηλότερο ποσοστό νικών όλων των εποχών, με 92,73%. Το ρεκόρ των 41 συνεχόμενων νικών του στο Wimbledon δεν έχει επιτευχθεί επίσης από κανέναν.

Υψηλότερο ποσοστό νικών όλων των εποχών

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο ανώτερος παίκτης ήταν ο Borg στην εποχή, αρκεί να επισημάνουμε αυτό το ρεκόρ. Ο Ice Man έπαιξε μεν πολύ λιγότερα παιχνίδια από τους υπολοίπους στη λίστα, αλλά ήταν πραγματικός νικητής. Κέρδισε το 89,81% των αγώνων που αγωνίστηκε και βρίσκεται πρώτος στη λίστα με το καλύτερο ποσοστό νικών της ιστορίας, πάνω από τους Nadal, Federer, Djokovic και Connors. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr