Δύσκολες ώρες για τον Μίμη Δομάζο, τον 'στρατηγό' του ελληνικού ποδοσφαίρου

Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ γίνονται προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, χωρίς όμως να υπάρχει αντίδραση.

Γράφει: Esquire Editors 22 Ιανουαρίου 2025

Στον "Ερυθρό Σταυρό" διακομίσθηκε εσπευσμένα ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Δομάζος. Ο Μίμης Δομάζος βρισκόταν στην είσοδο διαγνωστικού κέντρου, στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπου και αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς ενώ γίνονται προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς, χωρίς όμως να υπάρχει αντίδραση.

Το αφιερωματικό βίντεο της κόρης του

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κόρη του, Πόπη, ανάρτησε ένα αφιερωματικό βίντεο για τον πατέρα της που δοξάστηκε στα ελληνικά γήπεδα, με αφορμή τα γενέθλιά του. "Χρόνια σου πολλά! Μίμης Δομάζος - Mimis Domazos. Να είσαι πάντα χαμογελαστός,γεμάτος πείσμα, πάθος και δύναμη. Είναι μια απέραντη αγάπη τελικά όλο αυτό", έγραψε στην ανάρτησή της.

Ο "στρατηγός" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942. Αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για τον εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ. Η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021. Ήταν ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την φλόγα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις αλάνες της περιοχής δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί να αγωνίζεται. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιατικής καταγωγής. Σύντομα το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ (0-2) για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. To 1959 ο τότε προπονητής των "πρασίνων", Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε την απόκτηση του, και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό.

Στο "τριφύλλι" έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των "πρασίνων". Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.

Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.

Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Συνολικά έχει καταγράψει 536 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και βρίσκεται στην πρώτη θέση όλων των εποχών σε παρουσίες και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πλέον περισσότερα από 30 χρόνια, παραμένει στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά 14 τίτλους.

Είναι 50 φορές διεθνής με την Ελλάδα και έχει σημειώσει 4 τέρματα, ενώ για αρκετά χρόνια είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας.

Στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο ίδιο γήπεδο διεξήχθη φιλικός αγώνας εναντίον της Αυστραλίας, στον οποίο τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στο εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Στον συγκεκριμένο αγώνα χρίστηκε σκόρερ, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία παίκτη που σκόραρε ποτέ με τη φανέλα της Ελλάδας (σε λιγότερο από τρεις μήνες θα συμπλήρωνε τα 39 του χρόνια). Την εποχή εκείνη ήταν δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδας, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Προσωπική ζωή

Ο Μίμης Δομάζος είναι παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου με την οποία έχουν μια κόρη, τη δημοσιογράφο και απόφοιτο Κολλεγίου Αθηνών, Θεόπη (Πόπη) Δομάζου. Από το 1967 ως το 1979 υπήρξε παντρεμένος με τη λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.

Το 2016 παρουσίασε το λεύκωμά του με τίτλο "Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις", στο οποίο αναφέρονται πολλά περιστατικά από τη μεγάλη καριέρα του, ενώ είναι γεμάτο από σπάνιες φωτογραφίες.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Μηπώς Alcaraz και Sinner δεν είναι τόσο φίλοι όσο φαίνεται;

Δύο νεαροί πρωταθλητές αλλάζουν τον χώρο του τένις με το ταλέντο και τη σταθερότητά τους. Μια νέα εποχή γεμάτη για το άθλημα είναι προ των πυλών από 2 γεννημένους νικητές.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Οι 10 μεταγραφές ποδοσφαίρου που αλλάζουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη

Από Ίσακ στη Λίβερπουλ μέχρι Όσιμεν στη Γαλατασαράι, δες τις 10 κορυφαίες μεταγραφές του καλοκαιριού 2025 που διαμόρφωσαν ξανά τον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Γιατί το US Open έχει το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στην ιστορία του τένις

Το US Open 2025 έρχεται με νέα ρεκόρ και πολλές αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο τους παίκτες αλλά και τους θεατές. Δες πώς το τουρνουά εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Κακή εμφάνιση για την Εθνική-Ήττα από τη Βοσνία χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η Εθνική χωρίς τον Αντετοκούνμπο έχασε από τη Βοσνία με 80-77 στο EuroBasket 2025, έχοντας αδυναμίες στα ριμπάουντ και στην επίθεση. Επόμενος αντίπαλος η Ισπανία την Πέμπτη.

Πρόωρο τέλος για τον Bogdan Bogdanovic από το Eurobasket 2025

Ο σοβαρός τραυματισμός του στο παιχνίδι με την Πορτογαλία εν τέλει του κόστισε τη συμμετοχή του στο τουρνουά. Τι έδειξαν οι εξετάσεις και ποιος αναλαμβάνει στη θέση του;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι ποδοσφαιρικές φανέλες που θα έπρεπε να βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην ντουλάπα σου

Ανακάλυψε τις πιο εντυπωσιακές ποδοσφαιρικές φανέλες του 2025. Από τη νοσταλγία των '90s ως τον σύγχρονο σχεδιασμό, κάθε εμφάνιση κρύβει στυλ και ιστορία.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης