Η Εθνική ποδοσφαίρου σήμερα αντιμετωπίζει την Ουγγαρία για το Nations League. Για το ποιο;

Μερικά λόγια για τη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA που ήρθε να αντικαταστήσει τα διεθνή φιλικά μεταξύ των εθνικών ομάδων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Σεπτεμβρίου 2018

Το βράδυ του Σαββάτου η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αγωνίστηκε απέναντι στην Εσθονία, κερδίζοντάς την με το εκκωφαντικό 0-1. Το παιχνίδι δεν ήταν φιλικό, δεν ήταν αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2020 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα 12 ευρωπαϊκών πόλεων σε 2 καλοκαίρια. Ήταν αγώνας για τη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA, το Nations League. Tι είναι όμως αυτό; Την ίδια απορία φανταζόμαστε και η πλειοψηφία των φιλάθλων. 'Η και ο Πίτερ Κράουτς. 

Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να κάνουμε μία όσο το δυνατόν κατατοπιστικότερη ανάλυση για το Nations League.

Τι είναι το Nations League

Το Πρωτάθλημα Εθνών της UEFA όπως μεταφράζεται, είναι μία νέα διοργάνωση που έρχεται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τα -επίσης ανούσια- φιλικά παιχνίδια (με επίσημα ματς κόντρα σε ομάδες ανάλογης δυναμικότητας), αλλά παράλληλα θα μπορεί να δώσει εισιτήρια σε EURO και Μουντιάλ. Μέσω του Nations League θα προκριθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (EURO 2020) 4 από τις 24 συνολικά ομάδες (οι άλλες 20 θα περάσουν κανονικά από τους ομίλους των προκριματικών). 

Η Εθνική ποδοσφαίρου σήμερα αντιμετωπίζει την Ουγγαρία για το Nations League. Για το ποιο;

Υπενθυμίζουμε ότι καμία χώρα δεν έχει εξασφαλισμένη τη συμμετοχή της στο EURO 2020, ούτε καν ως οικοδέσποινα, καθώς θα υπάρχουν 12 πόλεις σε 12 διαφορετικά κράτη που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.  Το Nations League ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο που διανύουμε και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2019. 

Πώς λειτουργεί 

Οι 55 συνολικά ομάδες -συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες- χωρίζονται σε 4 κατηγορίες (A-B-C-D), όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κατάταξη της UEFA μετά και την ολοκλήρωση των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018 (δηλαδή όπως αυτή είχε διαμορφωθεί έως και τις 11 Οκτωβρίου 2017 - τα play-off δεν λήφθηκαν υπόψιν). Στην League A συμμετέχουν οι 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης, στην League Β οι επόμενες 12, στην League C οι 15 που ακολουθούν και στην League D οι 16 τελευταίες.  Αναλυτικά οι κατηγορίες και τα γκρουπ:

LEAGUE A

  • Group A1: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία
  • Group A2: Βέλγιο, Ελβετία, Ισλανδία
  • Group A3: Πορτογαλία, Ιταλία, Πολωνία
  • Group A4: Ισπανία, Αγγλία, Κροατία 

LEAGUE B

  • Group B1: Σλοβακία, Ουκρανία, Τσεχία
  • Group B2: Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία
  • Group B3: Αυστρία, Βοσνία, Βόρεια Ιρλανδία
  • Group B4: Ουαλία, Ιρλανδία, Δανία

LEAGUE C

  • Group C1: Σκωτία, Αλβανία, Ισραήλ
  • Group C2: Ουγγαρία, Ελλάδα, Φινλανδία, Εσθονία
  • Group C3: Σλοβενία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Κύπρος
  • Group C4: Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Λιθουανία

LEAGUE D

  • Group D1: Γεωργία, Λετονία, Καζακστάν, Ανδόρα
  • Group D2: Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο
  • Group D3: Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φερόε, Μάλτα, Κόσοβο
  • Group D4: Σκόπια, Αρμενία, Λιχτενστάιν, Γιβραλτάρ

Όλα τα παιχνίδια θα είναι διπλά (εντός- εκτός) και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο (6-8 & 9-11/09), τον Οκτώβριο (11-13 & 14-16/10) και Νοέμβριο (15-17 & 18-20/11). Οι τελικοί είναι προγραμματισμένοι για τις 5-9 Ιουνίου 2019.

Πώς προκρίνεται κάποιος

Αρχικά, οι 4 πρώτοι των ομίλων της League A θα παίξουν σε ένα Final Four (ημιτελικοί, μικρός και μεγάλος τελικός). Οι ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στους ομίλους των άλλων League (B, C και D) θα κερδίζουν την άνοδο στην επόμενη κατηγορία και οι τελευταίες των Α, B και C θα υποβιβάζονται. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάζει η σύσταση του επόμενου Nations League (αν υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα υπάρξει) και όχι μέσω της κατάταξης της UEFA. 

NATIONS LEAGUE 1

Τα 4 εισιτήρια για το EURO 2020 που δίνει το Nations League θα προκύψουν μέσω αγώνων play- off, τον Μάρτιο του 2020. Εκτός από την League A, Final Four θα γίνει και για τις υπόλοιπες 3 κατηγορίες, με τον νικητή της κάθε μίας να πηγαίνει στα τελικά. Έτσι λοιπόν, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος από κάθε κατηγορία στα τελικά του EURO 2020. Η πραγματική ουσία είναι ότι η διοργάνωση δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στις ομάδες, αν δεν καταφέρουν να περάσουν μέσω της προκριματικής φάσης των ομίλων. Ειδικά για της μικρότερης δυναμικότητας χώρες είναι μια χρυσή ευκαιρία για να βρεθούν σε μία μεγάλη διοργάνωση. 

Πού μπερδεύεται το πράγμα

Το πρώτο μπέρδεμα έχει να κάνει με τις ημερομηνίες: Τα προκριματικά του EURO ξεκινούν τον Μάρτιο του 2019, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων του Nations League. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο πρέπει να σταθεί κάποιος αφορά τις ομάδες της League A: Οι περισσότερες εξ αυτών -αν όχι όλες- αναμένεται να προκριθούν μέσω των προκριματικών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και για τις άλλες League, θα αντικατασταθεί από την αμέσως επόμενη (ανεξαρτήτως κατηγορίας), με βάση την απόδοση στο Nations League. Εν αντιθέσει με το EURO, τα πράγματα θα αλλάξουν για τα προκριματικά του Μουντιάλ, όταν και στα play-off δεν θα μπορούν να συμμετέχουν ομάδες από τις League C και League D.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας