Καλή τύχη Thierry Henry, μετρ του ποδοσφαίρου και του στυλ

Ο Γάλλος επιθετικός ξεκινά την προπονητική του καριέρα στη Μονακό, την ομάδα που έκανε τα πρώτα βήματα της μεγάλης του πορείας.

Στην επίσημη παρουσίαση το βίντεο δείχνει έναν λιγνό νεαρό με μπούκλα στο μαλλιά. Είναι μία εικόνα που ορίζει την αρχή: το που, το πότε και το πως ξεκίνησαν όλα αυτά. Οι μεγάλες επιτυχίες, οι δύσκολες στιγμές και οι άπειρες διακρίσεις. Καθώς η παρουσίαση προχωρά ο λιγνός νεαρός μετατρέπεται σε έναν καταξιωμένο αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Thierry Henry κρατά ξανά τη φανέλα της Μονακό, όπως ακριβώς έκανε πολλά πολλά χρόνια πριν. Μόνο που πια θα είναι ο προπονητής της.

Η επιλογή της γαλλικής ομάδας έχει μέχρι στιγμής κριθεί θετικά, όχι μόνο για τις πιθανές προπονητικές ικανότητες του Henry αλλά και ως μία έξυπνη κίνηση marketing. Επέλεξαν άλλωστε τον πιο διάσημο παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα τους. Έναν άνθρωπο που επιστρέφει μετά από 24 χρόνια, 300 γκολ κι ένα άγαλμα στο Λονδίνο μετά. Τότε ήταν ένας νεαρός που έβγαλε μπροστά ο Wenger κι ανέδειξε ο Tigana, καταφέρνοντας να κερδίσει ένα πρωτάθλημα κι ένα κύπελλο Γαλλίας. Σήμερα είναι ένας θρύλος.

Καλή τύχη Thierry Henry, μετρ του ποδοσφαίρου και του στυλ

Μετά τη Μονακό η Ιταλία υπήρξε μία μικρή ατυχής παρένθεση στην καριέρα του. Δεν θα κατάφερνε ποτέ να μεγαλουργήσει εκεί, όπως έκανε το είδωλό του, ο μεγάλος Marco Van Basten με τη φανέλα της Μίλαν. Το πεπρωμένο του -ενώ παράλληλα στεφόταν παγκόσμιος κι Ευρωπαίος πρωταθλητής το 1998 και το 2000 αντίστοιχα- θα τον καλούσε στην Αγγλία και την Arsenal. Οι βάσεις για μία εξωπραγματική καριέρα είχαν ήδη μπει.

Στη Μεγάλη Βρετανία θα συναντούσε ξανά τον Arsene Wenger. Ακόμη περισσότερο όμως θα συναντούσε ένα εκπληκτικό σύνολο ποδοσφαιριστών (Bergkamp, Overmars, Vieira, Pires, Ljumberg) των οποίων θα κατάφερνε να ηγηθεί για να δημιουργήσουν μαζί μία από τις πιο σεβαστές ομάδες των τελευταίων δεκαετιών στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Πόσο γκολ έβαλε; 226. Πώς τον βλέπουν οι φίλαθλοι στο Highbury; Ως ένα σύμβολο, έναν τοτέμ, έναν Άγιο.

Στον τελικό του Champions League το 2006 η απόδοσή του είναι μυθική. Κουβαλά ψυχολογικά σχεδόν μόνος του μία ομάδα που έχει κρασάρει καθώς παίζει με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Lehmann. Προηγείται αλλά δεν καταφέρνει να κρατήσει το σκορ. Τα γκολ των Eto'o και Belletti τη ρίχνουν στο καναβάτσο. Όμως, ακόμη και σήμερα, οι φίλαθλοι σε όλον τον πλανήτη θυμούνται περισσότερο την εμφάνιση του Γάλλου και λιγότερο τη νίκη της καταλανικής ομάδας. "Ακόμα και στα πιο τρελά όνειρά μου δεν θα περίμενα ποτέ να υπάρχει ένα δικό μου άγαλμα έξω από το γήπεδο της ομάδας που έπαιξα, αγάπησα με πάθος και μέχρι σήμερα υποστηρίζω" έχει δηλώσει κάποια στιγμή.

Ο Henry είναι, μέσα σε όλα τα άλλα, κι ένα είδωλο του σύγχρονου στυλ

Ο Henry όμως δεν ήταν μονάχα ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που μάλιστα απέδωσε εντός γηπέδου όσα μπορούσε. Ένας παίκτης που ήταν ικανός να μετατρέψει την κάθε κίνηση σε ποίηση, το κάθε σουτ σε γκολ. Ήταν πολύ περισσότερα από αυτό. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αυξημένης ευφυίας, σε έναν χώρο που δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, και με εξαιρετικά επικοινωνιακά χαρίσματα. Οι τόσο επιτυχημένες συνεντεύξεις που πήρε από τους Kobe Bryant και Zlatan Ibrahimovic φανερώνουν του λόγου το αληθές.

Ο Henry είναι ένας performer, ένας πολυμαθής άνθρωπος (μιλά τέσσερις γλώσσες) που μπορεί να εκφραστεί μέσα από ένα χαμόγελο ή ένα βλέμμα. Είναι, μέσα σε όλα τα άλλα, κι ένα είδωλο του σύγχρονου στυλ. Όχι άδικα, η Guardian τον έχει αποκαλέσει τον πιο καλοντυμένο ποδοσφαιριστή. Κάθε επιλογή του συμβαδίζει ή κι ενίοτε ορίζει την αντρική μόδα: από το συνδυασμό ξυρισμένο κεφάλι-μούσι μέχρι το cardigan που προτιμά στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Τιερί Ανρί 2

Μετά μία επιτυχημένη τριετία στην Barcelona (2007-2010) έκλεισε την καριέρα του στους New York Red Bulls το 2014 . Ακολούθησε το επιτυχημένο πέρασμα ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Βελγίου για να έρθουμε στο σήμερα και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μονακό. Δε θα είναι ο πρώτος από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία του 1998 που θα δοκιμάσει την τύχη του στους πάγκους. Το έχουν κάνει πολλοί πριν από αυτόν -κάποιοι (βλέπε Zinedine Zidane, Didier Deschamps) μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. "Μία μεγάλη ευκαιρία σε μία ομάδα που νοιάζεται για σένα. Μία ομάδα που θα σε υποστηρίξει". Έτσι ξεκίνησε το μήνυμα της Arsenal στον πρώην αστέρα της όταν ανακοινώθηκε κι επίσημα ότι αναλαμβάνει χρέη προπονητή στο Πριγκιπάτο. "Ανυπομονούμε να σε δούμε να κοντράρεις με τη Nice του Patrick Vieira" συνέχιζε, αναφερόμενο σε έναν άλλο μεγάλο Γάλλο της αρμάδας του Wenger. Όλα αυτά μοιάζουν λίγο με deja-vu. Η επιστροφή όμως του Henry στην πρώτη του ομάδα είναι μία πραγματικά καλή είδηση για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κι ίσως η αρχή μίας μεγάλης προπονητικής καριέρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος