Boca Juniors-River Plate: Το Superclásico δεν ήταν ποτέ μόνο ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι

Οι δύο γίγαντες του αργεντίνικου ποδοσφαίρου αναμετρώνται στον διπλό τελικό του Copa Libertadores και ορίστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Το παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιρικό περιοδικό FourFour Two το έχει χαρακτηρίσει σαν το μεγαλύτερο ντέρμπι στον κόσμο. Η Telegraph το έχει τοποθετήσει στην κορυφή των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ως προς την αντιπαλότητα, η Independent σε πρόσφατο άρθρο της τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ καλύτερο ζευγάρι τελικού και ούτε πρόκειται να υπάρξει ξανά και η Observer πιστεύει ότι πρόκειται για μια εμπειρία που οπωσδήποτε πρέπει να ζήσει από κοντά κάθε ποδοσφαιρόφιλος σε αυτόν τον πλανήτη.

Boca Juniors-River Plate: Το Superclásico δεν ήταν ποτέ μόνο ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι

Κάθε φορά που οι δυο τους κοντράρονται, η ζωή στο Μπουένος Άιρες σταματά και η αργεντίνικη πρωτεύουσα κινείται στους ρυθμούς του superclásico. Boca Juniors και River Plate, River Plate και Boca Juniors αναμετρούνται και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Όταν όμως αυτό γίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, σε τελικό του Copa Libertadores, τότε το πράγμα γίνεται ακόμη καλύτερο. Το φετινό λατινοαμερικάνικο Champions League επιφύλασσε το καλύτερο δυνατό φινάλε και μια αναμέτρηση -ή μάλλον δύο: η πρώτη σέντρα στο La Bombonera το βράδυ του Σαββάτου και ο επαναληπτικός στις 24/11 στο Monumental- που περίμενε καρτερικά για δεκαετίες ο ποδοσφαιρικός πλανήτης. Για την ιστορία, η Boca μετρά έξι κατακτήσεις Libertadores με συμμετοχή σε 10 συνολικά τελικούς, ενώ η River τρεις σε 5.

Ιστορία και αρχή του rivarly

Στο βιβλίο του Superclásico: Inside The Ultimate Derby ο συγγραφέας Joel Richards τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση: "Αυτό το παιχνίδι, αυτό το ντέρμπι, είναι στην πραγματικότητα η ιστορία του ίδιου του Μπουένος Άιρες. Από την μία, η River Plate, η ομάδα των βορείων προαστίων και των πλούσιων γειτονιών και από την άλλη η Boca Juniors, από τις λαϊκές συνοικίες του νότου της πόλης. Η διαμάχη όμως είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που οι μετανάστες έπιασαν λιμάνι και προσπαθούσαν να κατοχυρώσουν τη γη τους. Η όλη διαμάχη επεκτάθηκε και στο αθλητικό κομμάτι, με την ίδρυση των συλλόγων, που μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις και κυρίως για λόγους πρεστίζ έχουν αγγλικές λέξεις στο όνομά τους".

ΡΙΒΕΡ 1

Πράγματι, η River Plate γεννήθηκε το 1901 από τον Leopoldo Bard στις 25 Μαΐου εκείνου του έτους. Ο ιδρυτής της, μάλιστα, έμαθε και έπαιζε ποδόσφαιρο με Άγγλους μετανάστες και ναύτες στην προκυμαία του τοπικού παραποτάμιου λιμανιού, στο Río de la Plata. Το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από τα κιβώτια των καραβιών που έφεραν την επιγραφή River Plate (δηλαδή την αγγλική μετάφραση του ποταμού). Ενώ στα πρώτα χρόνια της η River συνυπήρξε στην ίδια γειτονιά με τον αιώνιο αντίπαλο, σύντομα μετακόμισε για τα βόρεια της αργεντίνικης πρωτεύουσας και την περιοχή Núñez, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το σπίτι της, το Monumental.

Η Club Atlético Boca Juniors όπως είναι το πλήρες όνομά της, από την άλλη, ιδρύθηκε το 1905 από Ιταλούς (και Έλληνες) μετανάστες, που ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νοτιοανατολικού Μπουένος Άιρες. Αρκετοί εξ αυτών ήταν Γενοβέζοι και έδωσαν το όνομα La Boca (περιοχή της Γένοβας) τόσο στη γειτονιά που εγκαταστάθηκαν όσο και στην ποδοσφαιρική τους ομάδα. Αρχικά, η Boca φορούσε ροζ εμφανίσεις, αργότερα ασπρόμαυρες, οι οποίες όμως θα έπρεπε να αντικατασταθούν καθώς υπήρχε και άλλη ομάδα της περιοχής με τα ίδια χρώματα.

Η Boca Juniors του 1940

Έτσι, οι άνθρωποί της αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε εκείνη την εποχή στο λιμάνι. Το σουηδικό κάργκο Drottning Sophia ήταν αυτό και κάπως έτσι η Boca απέκτησε τα χρώματά της.

Αντιπαλότητα και ξύλο, παντού

Η κοινωνική προέλευση και οι καταβολές ανέκαθεν αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες διαφορές τους. Οι αστοί και οι πλούσιοι βρίσκονταν πάντοτε στο πλευρό της River, η εργατική τάξη με την Boca. Ακόμη και τα προσωνύμια που αποδίδουν οι οπαδοί της μίας ομάδας προς εκείνους της άλλης σε πείθουν γι' αυτό: Μπορεί όλοι να γνωρίζουν την River ως Millionarios (εκατομμυριούχοι) αλλά σύμφωνα με τους οπαδούς της Boca, οι οπαδοί της είναι κότες - αντίστοιχα οι τελευταίοι λένε τους πρώτους μικρά γουρούνια (υπάρχει ακόμη το υποτιμητικό παρατσούκλι bosteros, που σχετίζεται με την κοπριά από τα άλογα που υπήρχαν στο μέρος που χτίστηκε το La Bombonera). 

ΡΙΒΕΡ ΜΠΟΚΑ

Το Boca-River είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους των δύο ομάδων, ώστε κατά καιρούς έχουν συμβεί αμέτρητες ομορφιές. Όπως παραδείγματος χάριν, τον Ιανουάριο του 2016, όταν και οι δύο ομάδες έδωσαν φιλικό παιχνίδι  στο La Bombonera, καθώς κάποιος θεώρησε ότι αυτό είναι μια σπουδαία ιδέα. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με νικήτρια την River (0-1). Είχε όμως μαρκαρίσματα κατευθείαν στο καλάμι και στο γόνατο, 5 αποβολές και μια υπέροχη γενική σύρραξη στο 81ο λεπτό.

Κι αν νόμιζες ότι αυτό είναι ένα από τα πιο τραβηγμένα σκηνικά, σου έχουμε και κάτι καλύτερο. Σε αγώνα του γυναικείου πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων τον Ιούλιο του 2015, έγιναν πράγματα που καλό είναι να μην γίνονται.

Κάποια μαρκαρίσματα δε, σπάνια τα βλέπεις ακόμη και στο αντρικό superclasico.

Οι ομάδες και οι θρύλοι

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι μεγαλύτερες στοιχηματικές εταιρείες του πλανήτη δίνουν σχεδόν ίδια απόδοση για κατάκτηση του τροπαίου και στις δύο ομάδες, με την Boca να έχει περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα πάντοτε με τους book, για το πρώτο παιχνίδι. Από την άλλη, η River έχει το αβαντάζ του δεύτερου ματς στην έδρα της. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είναι οι ποδοσφαιριστές.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΑΒΟΝ

Στην Boca Juniors ξεχωρίζουν προσωπικότητες όπως o αρχηγός Fernando Gago και ο Carlos Tevez αλλά και το νέο ταλέντο που ακούει στο όνομα Cristian Pavón καθώς επίσης και ο εξαιρετικός επιθετικός Darío Benedetto.

ΧΟΥΑΝ ΚΙΝΤΕΡΟ

Από την πλευρά της, η River Plate έχει να παρουσιάσει ποδοσφαιριστές όπως o τερματοφύλακας Franco Armani, ο αμυντικός Lucas Martínez Quarta, ο μέσος Gonzalo Martínez και ο γνωστός μας από την θητεία του στην ΑΕΚ Ignacio "Nacho" Scocco αλλά κυρίως o δανεικός από την Porto Κολομβιανός μεσοεπιθετικός Juan Fernando Quintero - που ήταν αρκετά καλός και στο περασμένο Μουντιάλ.

Παίκτες- μύθοι της Boca

ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΜΠΟΚΑ

  • Diego Maradona
  • Antonio Roma
  • Antonio Rattin
  • Silvio Marzolini
  • Martin Palermo
  • Juan Roman Riquelme
  • Carlos Tevez
  • Walter Samuel
  • Hugo Ibarra
  • Ruben Sone
  • Francisco Varallo
  • Roberto Abbondanzieri

Παίκτες- μύθοι της River

ΕΝΤΣΟ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΛΙ

  • Alfredo di Stefano
  • Enzo Francescoli
  • Daniel Passarella
  • Ariel Ortega 
  • Hernan Crespo
  • Leopoldo Luque
  • Juan José Pizzuti
  • Sergio Goycochea
  • Ramón Medina Bello
  • Ubaldo Fillol
  • Roberto Perfumo
  • Andrés D'Alessandro

Η τραγωδία της Puerta 12

Ήταν 23 Ιουνίου του 1968 όταν η River Plate υποδεχόταν στο Monumental την αιώνια αντίπαλό της, στο 89ο superclassico της ιστορίας, το οποίο ωστόσο ήταν βαθμολογικά αδιάφορο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν διεκδικούσε το πρωτάθλημα και το τελικό 0-0 το επιβεβαίωσε. Τα όσα συνέβησαν όμως μετά το τελευταίο σφύριγμα δυστυχώς δεν τα φανταζόταν κανείς. Μια τραγωδία με 71 νεκρούς, όλοι οπαδοί της Boca, με πολλές εκδοχές και αναπάντητα ακόμη και μέχρι σήμερα ερωτηματικά.Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν οι οπαδοί των φιλοξενουμένων πέταξαν κατά λάθος φλεγόμενα πανό και σημαίες της River στους δικούς τους οπαδούς, με αποτέλεσμα αυτοί που βρίσκονταν στο κάτω διάζωμα να πάθουν ασφυξία.

ΠΟΥΕΡΤΑ 12

Άλλοι λένε πως εμφανίστηκαν οπαδοί της River στην θύρα 12 των φιλοξενουμένων για να τους προκαλέσουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός και ποδοπάτημα. Μία άλλη -και πιθανότερη εκδοχή- αναφέρει ότι η Puerta 12 ήταν κλειδωμένη και παρά τις εκκλήσεις των μπροστά οπαδών προς τους πίσω να μην σπρώχνουν δεν εισακούστηκαν, με συνέπεια να συνεχίζουν να σπρώχνουν προς την έξοδο. Το τραγικό γεγονός στοίχισε τη ζωή σε 71 άτομα, μέσου όρου ηλικίας 19 ετών, όλοι οπαδοί της Boca Juniors. Ο τότε πρόεδρος της River Plate, Julián Kent, έδωσε τη δική του εκδοχή για το συμβάν αναφέροντας πως μεταξύ των οπαδών υπήρχαν μυστικοί αστυνομικοί του καθεστώτος, που έγιναν αντιληπτοί από τους φιλάθλους και προκάλεσαν την τραγωδία σαν μια πράξη ακραίας καταστολής. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν, υποστηρίζοντας ότι η θύρα της εξόδου ήταν κλειδωμένη, ενώ μέχρι και λίγα λεπτά πριν ήταν ανοιχτή.

Η έρευνα για την υπόθεση κράτησε μόλις έναν χρόνο με δύο υπαλλήλους του Monumental να καταδικάζονται για αμέλεια αλλά να αθωώνονται λίγους μήνες αργότερα, με την ιστορία να μπαίνει στο αρχείο. Στο φινάλε εκείνης της σεζόν, 68 αργεντίνικες ομάδες συγκέντρωσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά σχεδόν καμία από αυτές δεν τα δέχτηκε (με εξαίρεση μόλις 2), ζητώντας μόνο να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, ολοένα και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας μάλιστα πολλές ενέργειες συγκάλυψης. Όλοι στην Αργεντινή ελπίζουν ότι κάποια στιγμή, μοιραία, οι δύο αντίπαλοι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την AFA και το κράτος ώστε να δοθούν απαντήσεις για τον άδικο χαμό 71 ανθρώπων.

Η "θυσία" του Leandro Paredes

Κάθε άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο έχει δει τουλάχιστον ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο κορυφαίων ομάδων της Αργεντινής και όποιος δεν το έχει κάνει σίγουρα το επιθυμεί διακαώς. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που βάζουν σε δεύτερη μοίρα ακόμη και την ίδια τους την καριέρα για να παρακολουθήσουν από κοντά ένα τέτοιο ματς (σκέψου ότι πάνω από 2.500 δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη έκαναν αίτηση για τις 259 διαπιστεύσεις). Και ναι, ασφαλώς αναφερόμαστε σε μία από τις πιο viral ποδοσφαιρικές ιστορίες των τελευταίων ημερών με πρωταγωνιστή τον Leandro Paredes, τον αμυντικό μέσο της Zenit Αγίας Πετρούπολης.

O Αργεντινός ποδοσφαιριστής και δηλωμένος οπαδός της Boca αποβλήθηκε χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο παιχνίδι της ομάδας του με την Terek Grozny την περασμένη εβδομάδα και όλα τα σενάρια υποστηρίζουν πως αυτό έγινε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Για να μπορέσει να δώσει το παρών στις εξέδρες του La Bombonera το βράδυ του Σαββάτου. "Δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο που είναι κακό για την ομάδα μου. Είναι κάτι που το εφηύραν οι δημοσιογράφοι στην Αργεντινή και είναι ψέμα. Δεν πήρα κόκκινη κάρτα επίτηδες. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο" δήλωσε ο ίδιος ο Paredes αλλά κανείς δεν το πιστεύει. Δυστυχώς για τον ίδιο, ούτε οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Zenit. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.