Οι σημαντικότερες χειμερινές μεταγραφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Αυτοί που έπιασαν το λαχείο στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2019

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου είναι συνήθως κινήσεις που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη βιασύνη της ολοκλήρωσής τους. Πολύ συχνά οδηγός των ομάδων είναι ο πανικός γι' αυτό και έχουμε δει τεράστια ποσά να δαπανώνται για παλτά ολκής. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που στάθηκαν κάτι παραπάνω από τυχεροί στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι. Όπως οι παρακάτω.

Virgil van Dijk 

Οι σημαντικότερες χειμερινές μεταγραφές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Από τη Σαουθάμπτον στη Λίβερπουλ, 2018, €85.000.000

Μπορεί να κόστισε κάτι περισσότερο από 75 εκατ. λίρες, αλλά ο Ολλανδός αμυντικός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Λίβερπουλ φλερτάρει πιο σοβαρά από ποτέ τα τελευταία 28 χρόνια με το πρωτάθλημα Αγγλίας.

Patrice Evra

ΠΑΤΡΙΣ ΕΒΡΑ

Από την Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2006, €6.200.000

Ο Γάλλος αριστερός μπακ βρέθηκε από τους Μονεγάσκους στους Κόκκινους Διαβόλους τον Ιανουάριο του 2006. Κι ενώ το ξεκίνημά του δεν ήταν το ιδανικότερο, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της Γιουνάιτεντ, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα Αγγλίας και ένα Champions League στα συνολικά 8 χρόνια παραμονής του στο Ολντ Τράφορντ.

Memphis Depay

ΜΕΜΦΙΣ ΝΤΕΠΑΪ

Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Λυών, 2017, €25.000.000

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ποδοσφαιρικές ιστορίες αναγέννησης είναι αυτή του Ολλανδού επιθετικού, που μετά από ένα αδιάφορο πέρασμα από τη Γιουνάιτεντ, βρήκε την Ιθάκη του στην πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί 69 φορές με τη φανέλα της Λυών, σκοράροντας 29 τέρματα.

Clint Dempsey

ΚΛΙΝΤ ΝΤΕΜΠΣΕΪ

Από την Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον στη Φούλαμ, 2007, €2.200.000

Η Φούλαμ διαχρονικά εξέταζε την αγορά του MLS, με παίκτες όπως οι Carlos Bocenegra και Brian McBride να έχουν περάσει επιτυχώς από το Κρέιβεν Κότατζ. Αλλά στην περίπτωση του Clint Dempsey βρήκαν τον πιο επιτυχημένο μέχρι τώρα ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί ποτέ στο Νησί, ίσως και στην Ευρώπη. Στους Cottagers, ο Dempsey αγωνίστηκε σε 189 παιχνίδια πετυχαίνοντας 50 γκολ.

Nemanja Vidic

ΝΕΜΑΝΙΑ ΒΙΝΤΙΤΣ

Από τη Σπαρτάκ Μόσχας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2006, €8.500.000

Εκτός από τον Evra, το δρομολόγιο προς το Ολντ Τράφορντ έκανε και ο Σέρβος κεντρικός αμυντικός, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στη Σπαρτάκ Μόσχας. Έμεινε κι αυτός 8 χρόνια στο Μάντσεστερ, κερδίζοντας 5 PL και ένα CL, συνθέτοντας το μάλλον καλύτερο αμυντικό δίδυμο της ομάδας στον 21ο αιώνα μαζί με τον Rio Ferdinand. 

Dani Alves

ΝΤΑΝΙ ΑΛΒΕΣ

Από την Μπαΐα στη Σεβίλλη, 2003, €495.000

Ήταν Ιανουάριος του 2003 όταν η Σεβίλλη αποκτούσε (αρχικά ως δανεικό) από την βραζιλιάνικη ομάδα τον παίκτη που θα γινόταν λίγα χρόνια αργότερα ο μάλλον καλύτερος δεξιός μπακ του πλανήτη. Ο Alves έμεινα 6 χρόνια στην Ανδαλουσία, παίζοντας σε περισσότερα από 250 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τους Σεβιγιάνους, πριν φύγει το καλοκαίρι του 2008 για την Μπαρτσελόνα.

Marcelo

ΜΑΡΣΕΛΟ

Από τη Φλουμινένσε στη Ρεάλ Μαδρίτης, 2007, €5.800.000

Ίσως η κορυφαία χειμερινή μετακίνηση όλων των εποχών στην Ισπανία, αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά, τους τίτλους αλλά και τα 12 χρόνια που συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ στη Μαδρίτη. Στα 30 του, ο Marcelo έχει πάνω από 470 συμμετοχές με τη Βασίλισσα και έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων 4 πρωταθλήματα και άλλα τόσα Champions League.

Luis Suarez

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΖ

Από τον Άγιαξ στη Λίβερπουλ, 2011, €26.000.000

Στις 28 Ιανουαρίου του 2011, ο Αίαντας θα αποδεχθεί την πρόταση από τους Κόκκινους του Λίβερπουλ και έτσι ο Ουρουγουανός στράικερ θα μετακομίσει από το ένα μεγάλο λιμάνι στο άλλο, υπογράφοντας συμβόλαιο 5,5 ετών. Εκεί εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς του πλανήτη, για να πάρει μεταγραφή το καλοκαίρι του 2014 στη Μπαρτσελόνα, έναντι 82 εκατ. ευρώ.

Και κάποια παλτά

  1. Andy Carroll, από τη Νιούκαστλ στη Λίβερπουλ, 2011, €40.000.000
  2. Nicolas Anelka, από τη Σανγκάη στη Γιουβέντους, 2013, δανεικός
  3. Fernando Torres, από τη Λίβερπουλ στην Τσέλσι, 2011, €57.000.000
  4. Hélder Postiga, από τη Βαλένθια στη Λάτσιο, 2014, δανεικός
  5. Κώστας Μήτρογλου, από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ, 2014, €15.000.000
  6. Jesus Datolo, από τη Μπόκα Τζούνιορς στη Νάπολι, 2009, €9.000.000

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.