O Marcelo Bielsa είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια

Όλοι στο Νησί έχουν αναστατωθεί με το σκάνδαλο κατασκοπίας, αλλά το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ τόσο ηθικό όσο νομίζει. Και άνθρωποι όπως ο Τρελός του δίνουν το κάτι παραπάνω.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιανουαρίου 2019

Spygate. O λόγος για τον οποίο ο Marcelo Bielsa και η Λιντς έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα την τελευταία εβδομάδα. Η δήλωση του Αργεντινού προπονητή ότι έχει κατασκοπεύσει μέσω απεσταλμένου του τις προπονήσεις τόσο της Ντέρμπι Κάουντι όσο και όλων των υπολοίπων αντιπάλων του στην Championship, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο Νησί, με την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ανακοινώνει την διεξαγωγή έρευνας για το θέμα, παρότι υπάρχει εντελώς ασαφές πλαίσιο για τις περιπτώσεις κατασκοπίας αντιπάλων σε τέτοιο επίπεδο. 

Ο ίδιος ο Bielsa κάνει ακόμη χειρότερη την όλη κατάσταση, λέγοντας ότι "δεν πιστεύω ότι έχω παραβιάσει κάποιον κανονισμό. Παρακολουθώντας τις προπονήσεις των αντιπάλων, έχουμε λιγότερο άγχος". Τα βρετανικά Mέσα πάντως αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η παραίτησή του, κάτι που ωστόσο διαψεύστηκε αμέσως από ανθρώπους και ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Όλα ξεκίνησαν όταν την προηγούμενη εβδομάδα, άνθρωποι της Ντέρμπι Κάουντι,  τελευταίας αντιπάλου της Λιντς στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία ποδοσφαίρου της Αγγλίας (για την ιστορία τα Παγώνια κέρδισαν τα Κριάρια με 2-0 στο Έλαντ Ρόουντ την προηγούμενη Παρασκευή), κάλεσαν στο προπονητικό του κέντρο την αστυνομία, όταν εντόπισαν έναν ύποπτο τύπο να παρακολουθεί την προπόνηση της ομάδας. Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, αυτός ήταν ο κατάσκοπος που είχε στείλει ο Bielsa και μάλιστα ήταν εφοδιασμένος με πένσα, κιάλια και καμουφλαρισμένος ενδυματολογικά. Ακόμη μία ενδιαφέρουσα ιστορία με πρωταγωνιστή έναν εκ των κορυφαίων προφεσόρων και θεωρητικών ποδοσφαίρου της εποχής μας.

 

H βιογραφία

O Marcelo Bielsa είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια

Ο γνωστός ως "El Loco" Marcelo Alberto Bielsa Caldera γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1955 και προέρχεται από οικογένεια που ασχολείται κυρίως με την δικηγορία και την πολιτική. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αδερφός του και η αδερφή του ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Παρότι ο πατέρας του δεν ήταν ιδιαιτέρως θερμός στο ενδεχόμενο ο Marcelo να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ο τελευταίος κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μάλιστα να αγωνιστεί και στην αγαπημένη ομάδα του πατέρα του, Νιούελς Όλντ Μπόις. Ένας σοβαρός τραυματισμός ωστόσο τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Ως παίκτης. Γιατί ήδη είχε πάρει την απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με την προπονητική. Έτσι, το 1980, ξεκίνησε αρχικά ως προπονητής της ομάδας νέων της Νιούελς, για να γίνει προπονητής της πρώτης ομάδας, δέκα χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν οι μεξικάνικες Άτλας και Αμέρικα, πριν γυρίσει στην Αργεντινή για λογαριασμό της Βελέζ Σάρσφιλντ (με την οποία μάλιστα κατέκτησε το Κλαουζούρα, το 1998).

Από τις εθνικές στην Ευρώπη

Μετά την Βελέζ ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από την Ευρώπη και την Εσπανιόλ, πριν έρθει η πρόταση-πρόκληση: να αναλάβει την ηγεσία της εθνικής Αργεντινής. Από το 1998 μέχρι το 2004, ο Bielsa καθοδηγούσε μία από τις πιο προικισμένες φουρνιές ποδοσφαιριστών στην μετά-Maradona εποχή και παρά την αποτυχία του Μουντιάλ του 2002, έφερε στη χώρα του το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ την ίδια χρονιά ηττήθηκε στα πέναλτι στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, από τη Βραζιλία.

ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΠΙΕΛΣΑ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Τον Ιούλιο του 2007 θα καθίσει στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Χιλής, την οποία θα αναμορφώσει πλήρως, οδηγώντας την στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010 - η πρώτη συμμετοχή της Χιλής σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1998. Από εκεί, παραιτήθηκε τελικά το 2011 λόγω ασυμφωνίας με την Ομοσπονδία, για να καταλήξει λίγο αργότερα στο Μπιλμπάο και την Αθλέτικ, στο ίσως καλύτερο δείγμα που έχει δείξει με σύλλογο στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού.

ΜΠΙΕΛΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΤΙΣΤΟΥΤΑ

Η Αθλέτικ θα παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και νεαροί παίκτες από τα σπλάχνα της ομάδας (φυσικά), όπως οι Javi Martínez, Markel Susaeta, Ander Herrera, Andoni Iraola και Iker Muniain θα απογειωθούν. Μετά το τέλος του συμβολαίου του στη χώρα των Βάσκων, θα έχει μικρότερα ή μεγαλύτερα και σίγουρα επεισοδιακά περάσματα από Μαρσέιγ, Λάτσιο (για μόλις δύο ημέρες) και Λιλ, πριν βρεθεί το περασμένο καλοκαίρι στη Λιντς. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα διαβάσεις παρακάτω.

Η επανάσταση, το παρατσούκλι και το mentoring στους κορυφαίους

Ένα από τα αγαπημένα του συστήματα είναι το επαναστατικό 3-1-3-3, μία καθαρά δική του ανακάλυψη που μάλιστα κόπιαρε με τεράστια επιτυχία ο Pep Guardiola στο ξεκίνημα της προπονητικής του σταδιοδρομίας. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της τακτικής προσέγγισης του Bielsa είναι ότι προσαρμόζει τον σχηματισμό της ομάδας του στις διαστάσεις του εκάστοτε γηπέδου, μετρώντας τις διαστάσεις του με ακρίβεια χιλιοστού. Ο Καταλανός και ενδεχομένως κορυφαίος προπονητής του πλανήτη αυτή τη στιγμή, είχε κάνει μάλιστα ταξίδι-αστραπή στην Αργεντινή για να συνομιλήσει με τον Bielsa, λίγο πριν ασχοληθεί με τους πάγκους. Δεν είναι όμως ο μόνος στον οποίο η προσέγγιση του Bielsa έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για την καριέρα του: Το ίδιο ισχύει και για τους Mauricio Pochettino και Diego Simeone, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τον El Loco. Και μιας και αναφέρθηκε το περίφημο παρατσούκλι του, αυτό προήλθε από μία σειρά από ωραίες ιστορίες, οι οποίες ξεκινούν το 1992. Τότε, ως προπονητής της Νιούελς είχε ηττηθεί με 6-0 από την Σαν Λορέντσο για το Κόπα Λιμπερταδόρες. Μετά το παιχνίδι, ο Bielsa είχε κλειστεί στο δωμάτιό του κλαίγοντας και προσπαθώντας να αναλύσει τα αίτια του διασυρμού, όταν εξαγριωμένοι οπαδοί της ομάδας μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του.

ΜΠΙΕΛΣΑ ΚΑΙ ΠΟΚΕΤΙΝΟ

Για να τους απομακρύνει, ο Bielsa απείλησε πως θα τινάξει τα πάντα στον αέρα με χειροβομβίδα και, για κάποιο λόγο που δε γνωρίζουμε, το επιχείρημά του έγινε ιδιαιτέρως πειστικό. Μία άλλη ιστορία έχει να κάνει με την ανακάλυψη του (ποδοσφαιριστή) Mauricio Pochettino: Σε ηλικία 13 ετών, ο Pochettino αρνήθηκε να δοκιμαστεί στη Νιούελς. Ο Bielsa, ως υπεύθυνος ακαδημιών τότε, οδήγησε για 4,5 ώρες μέσα στη νύχτα από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Μέρφι του Σάντα Φε, φτάνοντας στο σπίτι του Pochettino κοντά στις 2 τα ξημερώματα. Χτύπησε απλά το κουδούνι και ζήτησε να δει απλά τα πόδια του έφηβου τότε Mauricio, ο οποίος κοιμόταν, τονίζοντας με πειστικότητα στους γονείς του ότι αυτά είναι πόδια ποδοσφαιριστή, πείθοντάς τους να δώσουν τη συγκατάθεση και ο γιος τους να υπογράψει συμβόλαιο.

Η  πιο κοντινή στην πραγματικότητα όμως θεωρία είναι εκείνη που θέλει τον Bielsa να είναι σχεδόν εμμονικός με τις λεπτομέρειες στο κομμάτι της τακτικής όσο και με την παρακολούθηση βίντεο - λέγεται πως πριν το Μουντιάλ του 2002 παρακολούθησε 7.000 βίντεο από αγώνες. 

Η φετινή Λιντς

Στις 15 Ιουλίου του 2018, ο Marcelo Bielsa θα ανακοινωθεί από τη Λιντς ως ο νέος προπονητής της ομάδας, μετά τον Paul Heckingbottom. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά, ο managing director των Παγωνιών Angus Kinnear θα αποκαλύψει ότι όταν αυτός και ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Ιταλός επιχειρηματίας Andrea Radrizzani συνάντησαν τον Bielsa για να συζητήσουν το συμβόλαιό του, αυτός είχε ήδη δει στο βίντεο όλα τα παιχνίδια της ομάδας από την προηγούμενη σεζόν, ενώ είχε παρακολουθήσει και αρκετά από εκείνα των βασικότερων ανταγωνιστών της για την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Από την πρώτη στιγμή στο δυτικό Γιόρκσαϊρ, ο Τρελός θα αφήσει το στίγμα του, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του Προπονητή του Μήνα για τον Αύγουστο στην Τσάμπιονσιπ. Αυτή τη στιγμή, η Λιντς βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με 54 βαθμούς σε 27 παιχνίδια και είναι το ξεκάθαρο φαβορί για άνοδο στο κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του πλανήτη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leeds United (@leedsunited) on

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο Marcelo Bielsa παρέθεσε συνέντευξη τύπου για το θέμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το όλο θέμα και θα διευκολύνει με κάθε τρόπο τις έρευνες. Στη συνέχεια εξήγησε ότι δεν είναι κάτι που έγινε με κακή πρόθεση αλλά ήταν κυρίως ζήτημα υπερβάλλοντα εργασιακού ζήλου και σε νόμιμα πλαίσια, για να προσθέσει, τέλος, ότι η παρακολούθηση των προπονήσεων προσθέτει ελάχιστες πληροφορίες στις ήδη υπάρχουσες, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν συγκεντρωθεί από την ομάδα των συνεργατών αρκετές εβδομάδες πριν το ατυχές συμβάν. Μάλιστα, σηκώθηκε και άνοιξε μια παρουσίαση μέσω power point, με τους δημοσιογράφους να παρατηρούν σαστισμένοι την 40λεπτη και άκρως κατατοπιστική ανάλυση του Bielsa για την Ντέρμπι Κάουντι, με λεπτομέρειες που ενδεχομένως αγνοούσε ακόμη και ο προπονητής των Κριαριών, Φρανκ Λαμπάρντ.

ΜΠΙΕΛΣΑ ΒΙΝΤΕΟ

Για πολλούς, ο Bielsa ξεπέρασε μια πολύ λεπτή γραμμή, περνώντας στην περιοχή του παράνομου. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι κάτι παράνομο - κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Η κατασκοπία στη συγκεκριμένη περίπτωση αγγίζει τα όρια του αστείου. Ο Marcelo Bielsa είναι διαφορετικός. Και είναι το ίσως καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να τύχει στο αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.