Η Άστον Βίλα κέρδισε το ματς των £170.000.000

Η Άστον Βίλα θριάμβευσε στον τελικό των play-offs της Championship, επιστρέφοντας στην Premier League έπειτα από τρία χρόνια. Εκτός από τη δόξα, κέρδισε και (πολύ) χρήμα.

Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του κόσμου, για πάρα πολλούς λόγους. Αυτό, κατ΄ επέκταση συνεπάγεται και τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα για τις ομάδες που αγωνίζονται σε αυτήν. Το πραγματικό παιχνίδι όμως ξεκινά από την Championship. Δεν μιλάμε απλά για τη δεύτερη κατά σειρά επαγγελματική κατηγορία στην πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά για την -σύμφωνα πάντοτε με τους φίλους του ποδοσφαίρου στο Νησί- "άλλη μεγάλη κατηγορία".

Καθόλου άδικα, καθώς εκτός του ότι συμμετέχουν σε αυτήν θρυλικές ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια όπως οι Νότιγχαμ Φόρεστ, Λιντς, Άστον Βίλα και Ίπσουιτς, τυγχάνει να αποτελεί το 5ο πιο εμπορικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη, με βάση τις εισπράξεις από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πρόκειται για έναν πραγματικό Μαραθώνιο 46 αγωνιστικών, συν τους αγώνες των play-offs, στους οποίους συμμετέχουν η 3η, η 4η, η 5η και 6η της βαθμολογίας. Οι τελευταίοι κορυφώνονται με τον τελικό που καθορίζει ποιο θα είναι εκείνο το club που θα ανέβει στην Premier League, μαζί με τους δύο πρώτους, που εξασφαλίζουν το απευθείας εισιτήριο.

Για να καταλάβει κάποιος σε τι ακριβώς μεταφράζεται το συγκεκριμένο ματς, παραθέτουμε τα εξής:

  1. Διεξάγεται στο Γουέμπλεϊ.
  2. Πρόκειται για τον πιο κερδοφόρο αγώνα σε όλο τον παγκόσμιο αθλητισμό, που ξεπερνά ακόμη και τον τελικό του Champions League, με τον νικητή να βάζει στα ταμεία του απευθείας £170.000.000 (€192.459.000).
  3. Αν η ομάδα που ανέβει στην Premier League, παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία και την επόμενη σεζόν, καρπώνεται τουλάχιστον £300.000.000.

Χθες το απόγευμα λοιπόν, η Άστον Βίλα επικράτησε της Ντέρμπι Κάουντι με 2-1, μπαίνοντας ξανά στην ελίτ, μετά από τρία χρόνια απουσίας και αφού είχε ηττηθεί στο περσινό αντίστοιχο ματς από τη Φούλαμ με 1-0.

Η επιστροφή της Άστον Βίλα

Η ιστορία

Η ιστορία της Άστον Βίλα ξεκινά τον Μάρτιο του 1874, όταν οι Jack Hughes, Frederick Matthews, Walter Price και William Scattergood, μέλη του παρεκκλησίου Villa Cross Wesleyan Chapel στο Άστον, αποφασίζουν να ιδρύσουν την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης τους. Το Άστον, ήταν τότε μία αυτόνομη κωμόπολη της κεντρικής Αγγλίας, που σήμερα αποτελεί προάστιο του Μπέρμπιγχαμ.

Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου γίνεται απέναντι στην τοπική ομάδα ράγκμπι Άστον Μπρουκ - η συμφωνία ήταν να παίξουν στο πρώτο ημίχρονο ποδόσφαιρο και στο δεύτερο ράγκμπι.

Η Άστον Βίλα κέρδισε το ματς των £170.000.000

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ου θεωρείται η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Το 1982 κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης -το σημερινό Champions League- επικρατώντας με 1-0 της Μπάγερν Μονάχου, στον τελικό του De Kuip, στο Ρότερνταμ. Από το 1988 μέχρι και το 2016, όταν και υποβιβάστηκε, είναι μία από τις πιο σταθερές ομάδες της Premier League. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει αγωνιστεί 98 σεζόν στην κορυφαία κατηγορία, με την Έβερτον να είναι η μόνη ομάδα που την ξεπερνά (105), ενώ είναι η πέμπτη πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα όλων των εποχών όσον αφορά τους τίτλους, με 21.

Η φετινή πορεία

Όταν ο 48χρονος Άγγλος τεχνικός Dean Smith αναλαμβάνει τον Οκτώβριο του 2018 την ηγεσία της ομάδας -έχοντας τον John Terry στο πλευρό του ως βοηθό- αυτή βρίσκεται στην 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο προπονητής από το Στράτφορνσαϊρ όμως γνωρίζει καλά τι θέλει να κάνει, ποιους παίκτες έχει στη διάθεσή του και πώς θα ανταπεξέλθει. Μέχρι τα Χριστούγεννα, η Άστον Βίλα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και κατορθώνει να μπει στις θέσεις που οδηγούν στη νοκ-άουτ φάση. Τότε προκύπτει ο τραυματισμός του σταρ Jack Grealish, με την ομάδα να επηρεάζεται αρκετά από το γεγονός.

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ 1
ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ 2
ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ 3

Στις αρχές Μαρτίου ο Grealish επιστρέφει, ο Smith του δίνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ακολουθεί το μεγαλύτερο σερί νικών στην ιστορία του συλλόγου (10/10). Στον πρώτο γύρο των play-offs, η Άστον Βίλα χρειάστηκε να αποκλείσει στη διαδικασία των πέναλτι την Γουέστ Μπρομ, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί, όπου όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης γνωρίζει πια τι συνέβη. 

Οι πρωταγωνιστές

Δίχως αμφιβολία, ο ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει από το ρόστερ της Άστον Βίλα είναι ο Jack Grealish, γέννημα-θρέμμα του Μπέρμιγχαμ και προϊόν των ακαδημιών της ομάδας. Ο 23χρονος Άγγλος με ιρλανδικές ρίζες μεσοεπιθετικός έκανε μία εξαιρετική χρονιά (31 συμ., 6 γκ., 6 ασ.), κουβαλώντας αγωνιστικά και ψυχολογικά τους συμπαίκτες του όταν χρειαζόταν. Μάλιστα, από την ημέρα της επιστροφής του από τον τραυματισμό, αγωνίζεται με το ίδιο ζευγάρι παπούτσια, το οποίο είναι σχεδόν διαλυμένο.

Ο ίδιος τα θεωρεί γούρικα, γι' αυτό και δεν τα αλλάζει. Εκτός από τον Grealish, τεράστια συμμετοχή στην επιτυχία της Βίλα έπαιξαν ο 21χρονος επιθετικός Tammy Abraham (40 συμ., 26 γκ. - δανεικός από την Τσέλσι), o Σκωτσέζος μέσος John McGinn (43 συμ., 7 γκ., 6 ασ.) ο 26χρονος αμυντικός Tyrone Mings (18 συμ.) που έκανε σπουδαίο φινάλε στο πρωτάθλημα και ο βετεράνος δεξιός μπακ Alan Hutton (33 συμ.). Ο από μηχανής Θεός της ομάδας όμως είναι ο 26χρονος τερματοφύλακας Jed Steer, που από 4η επιλογή στην αρχή της σεζόν (πίσω από τους Lovre Kalinic, Orjan Nyland, Mark Bunn), εξελίχθηκε σε βασικό, πρωταγωνιστώντας στα πέναλτι εναντίον της Γουέστ Μπρομ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aston Villa FC (@avfcofficial) on

Η Άστον Βίλα τυγχάνει να έχει και κάποιους πολύ δημοφιλείς οπαδούς. Ο πολύ σπουδαίος Άγγλος παίκτης του κρίκετ, Ian Bell, ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, ο Tom Hanks και ο Ozzy Osbourne συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών. Ο πιο ένθερμος όλων όμως είναι δίχως αμφιβολία ο πρίγκιπας William, που έδωσε το παρών στον πρόσφατο τελικό του Γουέμπλεϊ και πανηγύρισε με την ψυχή του τη νίκη και την άνοδο, μαζί με τον πρώην επιθετικό της ομάδας, John Carew.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

Οι Χωριάτες επιστρέφουν εκεί που ανήκουν και αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο συναρπαστική την Premier League της επόμενης σεζόν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος