Η αμφιλεγόμενη αντιρατσιστική καμπάνια της Serie A

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τον τρόπο που η ιταλική λίγκα αποφάσισε να εναντιωθεί σε φαινόμενα φυλετικού μίσους.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Δεκεμβρίου 2019

Η διοργανώτρια αρχή του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αποφάσισε να ξεκινήσει μία αντιρατσιστική καμπάνια έπειτα από τα αρκετές επιθέσεις φυλετικού μίσους προς μαύρους ποδοσφαιριστές της λίγκας τις τελευταίες εβδομάδες - οι Romelu Lukaku και Mario Balotelli ήταν μόνο δύο από τους αθλητές που έπεσαν "θύματα" εμετικών σχολίων και ήχων από τους νεοναζί της αντίπαλης εξέδρας. Η επιλογή ωστόσο πιθήκων για το εικαστικό μέρος του πράγματος προκαλεί, δικαιολογημένα, αντιδράσεις. 

Παρότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων, ο τρόπος με τον οποίο έγινε πραγματικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ατυχής. Τα illustrations που φέρουν την υπογραφή του εικαστικού Simone Fugazzotto δείχνουν τρεις πιθήκους με διαφορετικά χρώματα. "Ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να κατακρίνουμε τη λέξη πίθηκος και να αφομοιώσουμε την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πίθηκοι. Αυτό θα μας κάνει να κατανοήσουμε περαιτέρω έννοιες όπως η ισότητα και η αδελφοσύνη" ανέφερε σχετικά με το έργο του ο Fugazzotto αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να μετριάσει τις πολλές αντιδράσεις. 

Η διοίκηση της Ρόμα ήταν από τις πρώτες που τοποθετήθηκε, κάνοντας λόγο για εικόνες που δίνουν περισσότερη τροφή στους ρατσιστές, παρά καταδικάζουν το φαινόμενο. Με την άποψη των Τζιαλορόσι συντάσσεται και η διοίκηση της Μίλαν, αναφέροντας ότι "η τέχνη είναι ισχυρή αλλά διαφωνούμε κάθετα με τη χρήση της εικόνας πιθήκων για την καταπολέμηση του ρατσισμού". Έπειτα η Διεθνής Ένωση Διαφήμισης (International Advertising Association - IAA) εξέφρασε την αμφισβήτησή της για το αποτέλεσμα της καμπάνιας που τιτλοφορείται We Are All Apes, τονίζοντας πως πρόκειται για μία μάλλον αντιφατική τελική εικόνα. 

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη δημόσια συγγνώμη του CEO της λίγκας Luigi De Siervo, ο οποίος δήλωσε σχετικά: "Θα ήθελα να απολογηθώ σε οποιονδήποτε προσβλήθηκε από το έργο του Simone Fugazzotto. Παρότι ο ίδιος εξήγησε αρκετά πειστικά την έννοια της δημιουργίας του, που είναι ένα πραγματικό μήνυμα εναντίον του ρατσισμού, η δουλειά του αμφισβητήθηκε από πολλούς. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η ισχυρή και διαρκής καταδίκη της Serie A ενάντια κάθε μορφής διακρίσεων και ρατσισμού, που έχουμε δεσμευτεί να εξαλείψουμε από το πρωτάθλημά μας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear