Ο Jack Kerouac θα είναι πάντα ο καταραμένος βασιλιάς της underground πρόζας

Η φωνή της "γενιάς των ηττημένων" και του "Στο δρόμο" γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1922.

Στο σπίτι του, μιλούσαν μόνο ζουάλ, μία γαλλοκαναδική διάλεκτο, κι όμως κατάφερε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο Jean-Louis Lebris de Kérouac, όπως είναι το πραγματικό και πλήρες όνομα του συγγραφέα του Στο Δρόμο, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 12 Μαρτίου του 1922 στη Μασαχουσέτη, γιος δύο καθολικών Γαλλοκαναδών, με ξεπεσμένη αριστοκρατική καταγωγή.

Ο συγγραφέας των πολλών και του ενός βιβλίου

Στη σύντομη ζωή του, υπήρξε πολυγραφότατος και πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν στα ελληνικά, με πιο σημαντικά τους Αλήτες του Ντάρμα και τους Υποχθόνιους. Παρόλα αυτά, έμεινε για πάντα στην ιστορία για το ένα και μοναδικό Στο Δρόμο, το μυθιστόρημα που γράφτηκε για να σημαδέψει τις ζωές των επαναστατημένων εφήβων, των φοιτητών, των παραστρατημένων, των καλλιτεχνών και των μποέμ, κάθε γενιάς που ακολούθησε την έκδοσή του.

"Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά", θα γράψει σε αυτό.

Ο Jack Kerouac θα είναι πάντα ο καταραμένος βασιλιάς της underground πρόζας On the Road, 2012

Ο μυθιστορηματικός του βίος

Στην προσωπική του ζωή υπήρξε εξίσου μποέμ και καταραμένος με τους ήρωές του. Εγκατέλειψε δύο φορές το πανεπιστήμιο, μπάρκαρε ως λαντζέρης σε εμπορικό πλοίο με προορισμό τη Γροιλανδία, κατατάχθηκε και απολύθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό και έπειτα από αρκετές περιπλανήσεις μπήκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, χρησιμοποίησε τη φράση "beat generation" για να περιγράψει τη γενιά του, που είχε ένα βαθύ αίσθημα ήττας, μία ψυχική κούραση με τη ζωή και τον κόσμο. Και κάπως έτσι έγινε όχι μόνο ο νονός, αλλά και ο διασημότερος εκπρόσωπος, μαζί με τον William S. Burroughs και τον Allen Ginsberg, της "γενιάς των ηττημένων".

Αντικομφορμισμός και χρήμα

Το αντικομφορμιστικό Στο Δρόμο, γραμμένο σε πειραματικό στυλ γραφής, την περίφημη αυθόρμητη πρόζα του, εκδόθηκε το 1957 και τον έκανε πλούσιο. Παραλίγο, όμως, να μην κυκλοφορήσει ποτέ, υπό τον φόβο της λογοκρισίας, καθώς περιλαμβάνει αναφορές σε πτυχές της ζωής που τότε θεωρούνταν περιθωριακές, όπως η χρήση ψυχότροπων ουσιών και οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου φύλου.

Ο ίδιος, στην πραγματικότητα, είχε μία προσωπικότητα γεμάτη αντιφάσεις: συμπαθούσε τις ψυχότροπες ουσίες και τη σεξουαλική ελευθερία, αλλά παρέμενε πιστός καθολικός και αντικομουνιστής.

Η απρόσμενη επιτυχία του βιβλίου τον κατέστησε διασημότητα χωρίς προηγούμενο ανάμεσα στους underground κύκλους, δίνοντάς του την άνεση να συνεχίσει να γράφει μυθιστορήματα, αλλά και να αρθρογραφεί σε περιοδικά όπως το Playboy και το Esquire.

Ο γάμος με τη Stella Sampas και η απόσυρση στη Φλόριντα

Παρόλα αυτά, μία δεκαετία μετά την έκδοση του Στο Δρόμο, νιώθοντας ότι έχει συγγραφικά ξοφλήσει, παντρεύτηκε την παιδική του φίλη και τρίτη κατά σειρά σύζυγό του, την Ελληνοαμερικανίδα Stella Sampas και μαζί με τη μητέρα του και τις δυο αγαπημένες του γάτες, εγκαταστάθηκαν στη Φλόριντα.

Λίγο αργότερα, σε ηλικία 47 ετών, θα πεθάνει από αιμορραγία του στομάχου που προκλήθηκε από τη μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ. Μία ημέρα πριν από την κηδεία του, οι παιδικοί του φίλοι, ανάμεσά τους πολλοί Ελληνοαμερικανοί, έστησαν προς τιμήν του ένα οργιαστικό πάρτυ.

Ο μετά θάνατον θρύλος

Μετά τον θάνατό του, το έργο του επανεκτιμήθηκε στο σύνολό του, με κυκλοφορίες αδημοσίευτων βιβλίων του και πολλές επανεκδόσεις. Ο ίδιος έγινε θρύλος, ενώ το Στο δρόμο ταινία το 2012, σε σκηνοθεσία του Βραζιλιάνου Walter Salles.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του Στο Δρόμο στα ελληνικά, αφορά τη μετάφραση του αρχικού χειρογράφου, από τον Μιχάλη Λαλιώτη (εκδ. Πλέθρον, 2015).

ON THE ROAD BOOK

Στα ελληνικά, κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Στοιχειωμένη ζωή (εκδ. Πλέθρον, 2015), Η θάλασσα τ' αδέρφι μου (εκδ. Πατάκης, 2015), Οράματα του Κόντυ (εκδ. Ηριδανός, 2015), Μάγκι Κάσιντι (εκδ. Αίολος, 2010), Οι αλήτες του Ντάρμα (εκδ. Αίολος, 2002), Οι υποχθόνιοι (εκδ. Πλέθρον, 2000) κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης