O David Attenborough είναι αισιόδοξος για το περιβάλλον

Ο 95χρονος φυσιοδίφης και ντοκιμαντερίστας προκάλεσε ρίγη αισιοδοξίας με την ομιλία του ως Συνήγορος των Λαών στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Βρετανός φυσιοδίφης και ντοκιμαντερίστας David Attenborough έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Γλασκόβη, της περίφημης COP26, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο πάνω τους για την επίβλεψη της αποκατάστασης του κατεστραμμένου πλανήτη.

O David Attenborough είναι αισιόδοξος για το περιβάλλονGetty Images

Ο πιο επιδραστικός Συνήγορος των Λαών

Ο David Attenborough που κατέχει τον τίτλο του Sir και είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους για θέματα περιβάλλοντος, στο COP26, διετέλεσε Συνήγορος των Λαών. Στη συγκινητική και μεστή νοήματος ομιλία του, είπε ότι κατά τη διάρκεια των 95 ετών της ζωής του έγινε μάρτυρας μίας φοβερής επιδείνωσης της κατάστασης του πλανήτη, παρόλα αυτά έκανε σαφή τη βεβαιότητά του ότι η επόμενη γενιά μπορεί και πρέπει να δει μία υπέροχη ανάκαμψη.

Το πρόβλημα με το διοξείδιο του άνθρακα

Πώς προέκυψε, όμως, αυτή η κατάσταση; Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, η καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο, η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στη βιομηχανία, τις κατασκευές και την εκπαίδευση, απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό και σε μία κλίμακα που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν.


Είναι εύκολο το να ξεχάσει κανείς ότι σε τελική ανάλυση ο συναγερμός για την κλιματική αλλαγή μπορεί να λάβει τη μορφή ενός και μόνο αριθμού - της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα


 

Οι άνθρωποι που ζουν τώρα, αυτοί που αποτελούν τη γενιά που θα πάρει τα ηνία στη συνέχεια, όπως ανέφερε με σαφήνεια, κάποτε θα κοιτούν πίσω σε αυτό το συνέδριο και θα σκέφτονται ένα πράγμα: Αυτός ο αριθμός όντως σταμάτησε να ανεβαίνει και ξεκίνησε να κατεβαίνει ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που λήφθηκαν εδώ; Κατά τον ίδιο, υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η απάντηση μπορεί να είναι 'ναι'.

Το παράλογο της ανισότητας

Ο David Attenborough έθεσε επίσης επί τάπητος το ζήτημα της ανισότητας απέναντι στους οικολογικούς κινδύνους, λέγοντας ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτοί δηλαδή που συνεισέφεραν το λιγότερο στην πρόκληση του προβλήματος, είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

> Διάβασε ακόμα: To δριμύ κατηγορώ του David Attenborough για την καταστροφή του πλανήτη

Ενότητα και αισιοδοξία

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα από την ομιλία του είναι η αναγκαιότητα της συνεργασίας για να σωθεί ο πλανήτης, καθώς αν δουλεύουμε ως μονάδες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποσταθεροποιούμε συνεχώς την κατάσταση. Η αισιοδοξία του για την 'ίαση' της ατμόσφαιρας, βέβαια, συνοψίστηκε στην εξής φράση: 'Εμείς, στο κάτω κάτω της γραφής, αποτελούμε τους καλύτερους λύτες προβλημάτων που έχουν υπάρξει ποτέ στη Γη'. Οπότε, αν όχι εμείς ποιοι; 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.