Τα τρικ του Warren Buffett για να μη χάνεις χρήματα

Ο Warren Buffett είναι ο μόνος από τους 10 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου που δεν έχασε λεφτά πέρυσι.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο Warren Buffett, σε οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθεί στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg, το μόνο σίγουρο είναι πως α. δεν του αρέσει να χάνει χρήματα (σε ποιον αρέσει άλλωστε;) β. ότι είναι άσος στη σωστή διαχείριση τους. Πέρυσι για την ακρίβεια, ήταν από τους ελάχιστους εκείνους που έβγαλε κέρδος δισεκατομμυρίων όταν όλοι οι υπόλοιποι μετρούσαν απώλειες. 

Πώς τα καταφέρνει; Ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές που μπορείς να τις εφαρμόσεις κι εσύ στην καθημερινή σου ζωή για να τα βγάζεις πέρα ακόμα και σε δύσκολους, οικονομικά, καιρούς.

Κεφάλαια Δεικτών

Ο Buffett προτείνει τις επενδύσεις σε κεφάλαια δεικτών, καθώς έτσι μπορείς να διαμοιράζεις τα χρήματα που επενδύεις σε διαφορετικές μετοχές.

Μηδενικές απώλειες

Ο ίδιος ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας έχει χάσει πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του - 23 δις δολάρια μόνο μέσα στο 2008 - γι' αυτό και πλέον ακολουθεί έναν κανόνα μηδενικών απωλειών. Αυτό για σένα σημαίνει το ότι δεν πρέπει να κάνεις επιπόλαιες κινήσεις, ούτε να πειραματίζεσαι και να παίρνεις οικονομικές αποφάσεις ελαφρά τη καρδία, πιστεύοντας ότι, τάχαμου, δεν τρέχει και τίποτα αν χάσεις μερικά χρήματα. Αντίθετα, πρέπει κάθε σου απόφαση να λαμβάνεται με τέτοιο τρόπο που να προστατεύει τα χρήματά σου.

> Διάβασε ακόμα: Οι λόγοι που αποτυγχάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι CEOs

Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να διαχειρίζεσαι και το πορτοφόλι σου. Απόφυγε τα πολλά μικρά έξοδα που είναι περιττά (όπως τον καθημερινό σου καφέ απ' έξω), όπως και το να χρησιμοποιείς χρήματα που δεν σου ανήκουν, π.χ. μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς τέτοιες πρακτικές ενδέχεται να σε οδηγήσουν στη συγκέντρωση ενός μεγάλου χρέους.

Τα τρικ του Warren Buffett για να μη χάνεις χρήματαGetty Images

Μην κάνεις επενδύσεις σε τομείς που δεν τους κατέχεις

Αν δεν γνωρίζεις το τι κάνει μια εταιρεία, αν δεν μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί ή την αξία της, το να επενδύσεις σε αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στη λήψη κακών αποφάσεων που, μακροχρόνια, θα σε κάνουν να χάσεις χρήματα.

Δίνε βάση στην αξία και όχι στην τιμή

Όπως το έχει θέσει ο ίδιος ο μεγιστάνας, 'η τιμή είναι αυτό που πληρώνεις και η αξία αυτό που παίρνεις'. Γι' αυτό και θα πρέπει πάντα να δίνεις σημασία στα οφέλη που απολαμβάνεις από ό,τι αγοράζεις, καθώς κάτι που έχει υψηλή τιμή αλλά που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο για περισσότερα χρόνια από κάτι πιο φτηνό, συνήθως, αποτελεί καλή επένδυση.

Δημιούργησε καλές οικονομικές πρακτικές

Θα πρέπει κάθε ημέρα να δρας με τέτοιο τρόπο που να καταφέρεις κάποια στιγμή να κάνεις τις καλές οικονομικές πρακτικές δεύτερη φύση σου. Να τις εφαρμόζεις χωρίς καν να το σκέφτεσαι. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να είναι η αποταμίευση κάθε μήνα ενός συγκεκριμένου ποσοστού του μισθού σου.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος