To Βασικό Ένστικτο δεν ήταν μόνο ένα σταυροπόδι

Καθόλη τη διάρκεια του ερωτικού θρίλερ, η Sharon Stone 'φωνάζει' ότι αν δεν ήταν εκεί θα ήταν κάπου αλλού, πολύ καλύτερα.

Το Βασικό Ένστικτο έκανε τη Sharon Stone σταρ και η Sharon Stone έκανε το Βασικό Ένστικτο μια ταινία άξια μνημόνευσης, 31 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή. Προσωπικά, βέβαια, δεν είδα το cult, πλέον, φιλμ, το τυλιγμένο με δέος, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Paul Verhoeven στις 20 Μαρτίου του 1992. Όχι γιατί κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες αργότερα, αλλά διότι τότε ήμουν μόλις δέκα ετών. Οπότε, πολύ μικρός για σκηνές βίας και σεξ.

Το παρακολούθησα το 2006, ως μεταπτυχιακός φοιτητής Πολιτιστικής Διαχείρισης, θέλοντας να κάνω μια εργασία για το sequel του, το Βασικό Ένστικτο 2, που ίσως είμαι από τους λίγους ανθρώπους πάνω στη Γη που το έχουν δει, για την εργασία μου στο μάθημα του Κινηματογράφου.

Για κάποιον, προφανώς διαταρακτικής φύσης λόγο, με είχε γοητεύσει σε σημείο μούρλας ο χαρακτήρας της πανέμορφης, ιδιοφυούς, πάμπλουτης, πανσεξουαλικής και επικίνδυνης συγγραφέως που ερμήνευε η Stone.

To Βασικό Ένστικτο δεν ήταν μόνο ένα σταυροπόδι Getty Images

Δεν ήταν μόνο ένα σταυροπόδι

Ολόκληρη η ταινία σχεδόν ταυτίστηκε με μία της σκηνή. Εκείνη κατά την οποία η Catherine Tramell (Sharon Stone), ενώ ανακρίνεται από τον αστυνομικό ντετέκτιβ Nick Curran (Michael Douglas), κάνει σταυροπόδι χωρίς να φοράει εσώρουχο.

Η αλήθεια είναι ότι το story του φιλμ είναι απλοϊκό. Η Tramell είναι ύποπτη για τη βίαιη δολοφονία του rock star Johnny Boz (Bill Cable) και, όπως είναι γνωστό ή αναμενόμενο, συνάπτει σχέση με τον Curran. Το σενάριο, καμία έκπληξη, γράφτηκε μέσα σε 13 μόλις ημέρες, από τον József A. Eszterhás, πρώην senior editor στο Rolling Stone.

Το όλο 'μυστήριο' έχει να κάνει με το ποιος σκότωσε τον Johnny Boz και το γιατί συσσωρεύονται πτώματα γύρω από την Trammel και τον Curran. Η ταινία, βέβαια, δεν είναι αστυνομικό θρίλερ. Αν ξεκινήσεις να τη βλέπεις ως τέτοια έχεις χάσει το point. Τα δυνατά της σημεία είναι το μαύρο χιούμορ, η πρόκληση, η βία, η δίψα για εξουσία και το σεξ. Αν δεν ερμήνευε την Trammel η Stone, η μόνη άξια θα ήταν η Madonna.  

ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ ΑΠΟ ΤΟ 'ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ' Getty Images

Στις σκηνές σεξ ανάμεσα στo 'ψιλοδιαταραγμένο power couple', δεν είσαι σίγουρος για το αν η Trammel θα σκοτώσει τον Curran, όπως είχε σκοτώσει νωρίτερα, το 1981, σε μια καλή ταινία, στη Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας (La Femme d'à côté), του François Truffaut, η Mathilde Bauchard (Fanny Ardant) τον εραστή της, Bernard Coudray (Gérard Depardieu). Αυτές οι σκηνές δεν είναι σεξουαλικές, βέβαια. Είναι αξιομνημόνευτες.

> Διάβασε ακόμα: Το βασικό ένστικτο της Sharon Stone

She's a femme fatale...

Ο λόγος που όλοι βλέπουν, ακόμα, το Βασικό Ένστικτο, πάντως, είναι ένας: η Sharon Stone. Όπως η Tramell έτσι και η ίδια είναι cool και πανέξυπνη - ο δείκτης νοημοσύνης της θεωρείται ότι είναι 154. Στο φιλμ, το υποκριτικό της στυλ πάει χέρι-χέρι με τις ατάκες της. Όλα 'φωνάζουν' ότι είναι, με διαφορά, η πιο έξυπνη απ' όλους όσους την περιτριγυρίζουν κι ότι αν δεν ήταν εκεί σίγουρα θα ήταν κάπου αλλού, πολύ καλύτερα

> Διάβασε ακόμα: Η Sharon Stone ξέρει πώς ήταν να είσαι διάσημος στα '90s

Για κάποιον λόγο, ίσως ακριβώς επειδή είναι πολύ έξυπνη, η Sharon Stone, δεν έχει κάνει ακόμη την καριέρα που της αξίζει (ποτέ δεν είναι αργά για διακρίσεις). Είναι λαμπερή, είναι star αλλά, ως ηθοποιός δεν είναι 'ντάμα', μάλλον cult following έχει. Γι' αυτό και λατρεύεται ως θεά.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.