Η Mylène Farmer ζει και βασιλεύει

Κάποτε έγινε διάσημη μεταξύ άλλων για την αισθαντική της φωνή, τους ακατανόητους στίχους και τον έρωτά της με μια νοσοκόμα. Σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων της, κυκλοφόρησε νέο βιντεοκλίπ.

Πραγματικά, ό,τι και να πει κανείς για τη σπουδαία Mylène Farmer είναι λίγο. Γεννημένη στον Καναδά -όχι, δεν είναι Παριζιάνα- ως Mylène Jeanne Gautier, είναι δύσκολο να πιστέψεις -όταν φαίνεται τόσο νέα- το ότι σήμερα γίνεται 61 ετών. Διάσημη τραγουδίστρια έγινε το 1984, αφού είχε εργαστεί για ένα διάστημα πριν ως μοντέλο και είχε αλλάξει το όνομά της σε Mylène Farmer. Πρώτο της single ήταν το πλέον cult pop άσμα Maman a tort. Επρόκειτο για ένα φαινομενικά αθώο pop κομμάτι, εξαιρετικά στιλάτο, το οποίο φλέρταρε εξίσου με τη μαζική Italo disco και τα πρωτοποριακά ηλεκτρονικά πλήκτρα. Με τους στίχους του, εξομολογείτο τον έρωτά της για μια νοσοκόμα. Το βιντεοκλίπ του, ξεκινούσε με ένα still σε ένα πορτρέτο του Sigmund Freud και θα μπορούσε να πει κανείς ότι επέδρασε μέχρι και στο cinéma du look.

Η ζωή στη Γαλλία πριν από το Désenchantée 

Η καριέρα της τη δεκαετία του 1980 συνεχίστηκε με πολλές mega επιτυχίες, όπως το Libertine (η μουσική σύνθεση του οποίου σαν να αντιγράφηκε από τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο μερικά χρόνια μετά, στο δικό του σουξέ 'Έτσι, έτσι σε θέλω, σκισμένο τζην, με μπότες και καπέλο') και το Sans contrefaçon, στο οποίο υποστήριζε ότι ήταν αγόρι - ναι, συνέχισε να κάνει gender bending και same-sex ρομαντικές αναφορές σε πολλά ακόμα τραγούδια της, κάτι που την έχρισε σε απόλυτο gay icon.

Η Mylène Farmer ζει και βασιλεύει Getty Images
To 1994, με τον Issey Miyake.

Παρότι δεν υπήρξε ποτέ τραγουδίστρια με μεγάλες φωνητικές ικανότητες, όπως π.χ. η συμπατριώτισσά της Céline Dion (και οι δυο τους γεννήθηκαν στο Κεμπέκ), αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το ότι με έναν τελείως ιδιοσυγκρασιακό τρόπο κατάφερε και συνεχίζει να συνδυάζει τον σύγχρονο pop ήχο κάθε εποχής με το προσωπικό της στυλ.

Όταν λέμε προσωπικό στυλ, βέβαια, δεν εννοούμε τις αισθαντικές ερμηνείες της αλλά 'εξωηχητικούς' παράγοντες: τους στίχους, τη δημόσια περσόνα και -κυρίως- το image της.

Τα λόγια των τραγουδιών της είναι ενίοτε επί τούτου ακατανόητα -με πολλές ποιητικές και ψυχαναλυτικές αναφορές για το σεξ, τον θάνατο, την πολιτική, την αγάπη και τη θρησκεία-, κάτι που οδήγησε πολλούς στο να τη θεωρούν pretentious.

Η δημόσια περσόνα της παραμένει ένα μυστήριο. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις ενώ ακόμα πιο σπάνια αποκαλύπτει σε αυτές πληροφορίες για την προσωπική της ζωή. 

SPIKE LEE, MYLENE FARMER Getty Images
Τον Ιούλιο του 2021, με τον Spike Lee, στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών.

Όσον αφορά το image της; Ίσως εκεί να είναι που να οφείλεται πραγματικά η massive επιτυχία της. Στα κινηματογραφικά βιντεοκλίπ, τα σκηνοθετημένα υπερshows, τις δημόσιες εμφανίσεις στις οποίες αγαπάει να φοράει ρούχα που αφήνουν το σώμα της "στρατηγικά ακάλυπτο", με απόλυτο class. Οι δε ζαρτιέρες υπήρξαν για τη διαμόρφωση του στυλ της ό,τι τα κωνικά σουτιέν για τη Madonna. Τα κοστούμια των shows της, μάλιστα, έχουν κατά καιρούς φέρει την υπογραφή σχεδιαστών όπως ο Thierry Mugler και ο Jean Paul Gaultier.

> Διάβασε ακόμα: Στις ντισκοτέκ με τις Γαλλίδες pop stars των '80s

Η ζωή στη Γαλλία μετά το Désenchantée 

Το 1991 η καριέρα της πήρε νέα τροπή, μετά την κυκλοφορία του single της Désenchantée, ένα τραγούδι που ταυτίστηκε με τις πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις μιας ολόκληρης γενιάς, έμεινε επί 9 εβδομάδες στο #1 των γαλλικών charts και τριάντα ένα χρόνια αργότερα συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Στο βιντεοκλίπ του, η ίδια εμφανιζόταν ως επαναστάτρια σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το άλμπουμ που ακολούθησε έμεινε για 20 εβδομάδες στην 1η θέση των γαλλικών charts και έβγαλε πολλές ακόμα επιτυχίες, όπως το Je t'aime mélancolie.

Την ίδια χρονιά, ένας παρανοϊκός stalker της, ο Laurent Berger, μπούκαρε στα κεντρικά γραφεία της Polydor στο Παρίσι και απαίτησε, υπό την απειλή όπλου, να της μιλήσει, δολοφονώντας εν ψυχρώ τη γραμματέα της δισκογραφικής της εταιρείας. Αυτό το γεγονός λέγεται ότι τη σόκαρε τόσο που εν μέρει σε αυτό οφείλεται η απουσία της από τα media.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το νέο της άλμπουμ -που αναμένεται στο τέλος του 2022 και για το οποίο έχει εργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Woodkid, ο Moby και οι Archive- μεσολάβησαν τεράστιες επιτυχίες. Τι να πρωτοαναφέρουμε; Το Que mon cœur lâche (με το βιντεοκλίπ δια χειρός Luc Besson), το California ή το L'Âme-stram-gram

Μάλιστα σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων της, κυκλοφορεί το βιντεοκλίπ του πρώτου single από αυτό, του À tout jamais, που είναι γραμμένο από την ίδια και τον Woodkid:

 

Χρόνια πολλά Mylène, σε αγαπάμε.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.