Η σκληρή πραγματικότητα για τα εργοστάσια της Shein

Οι εργάτες στη μεγαλύτερη αλυσίδα προσιτής μόδας του κόσμου δουλεύουν 18 ώρες τη μέρα επί 29 ημέρες τον μήνα και πληρώνονται φραγκοδίφραγκα.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι εστί Shein, τότε να σε πληροφορήσουμε ότι πρόκειται για μία αλυσίδα προσιτής μόδας, στην οποία μπορείς να βρεις ρούχα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μία νέα έρευνα, όμως, που διεξήχθη υπό μυστικότητα, δείχνει το ανθρώπινο κόστος των χαμηλών τιμών της, καθώς σε δύο τουλάχιστον εργοστάσια της Shein οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν την Κόλαση του Δάντη.

Όσα αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ του Channel 4

Απ' ό,τι φαίνεται, οι εργάτες στα εργοστάσια της Κίνας που προμηθεύουν με ρούχα τη Shein συχνά εργάζονται έως και 18 ώρες τη μέρα χωρίς να ξέρουν τι εστί Σαββατοκύριακο, ενώ παίρνουν ρεπό μόνο μία ημέρα τον μήνα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την undercover επιτόπια έρευνα του Channel 4 και της εφημερίδας i του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς έγινε αυτή; Μία γυναίκα, χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα, ανέλαβε ένα εργασιακό πόστο σε δύο εργοστάσια της Shein και κινηματογράφησε κρυφά όσα είδε ενώ εργαζόταν σε αυτά. Το δε υλικό που συνέλεξε προβλήθηκε στο ντοκιμαντέρ Untold: Inside the Shein Machine, το οποίο είναι διαθέσιμο από την on-demand πλατφόρμα All4 του Channel 4.

Σε ένα από τα δύο εργοστάσια που δούλεψε η "mystic εργάτρια", ίσχυε ένας βασικός μισθός που ανερχόταν σε 4.000 γουάν τον μήνα (που αντιστοιχούν, χοντρικά, σε 556 δολάρια).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SHEIN.COM (@sheinofficial)

Το αντικείμενο της εργασίας ήταν η κατασκευή τουλάχιστον 500 ρούχων την ημέρα, ενώ ίσχυε ο όρος ότι τα χρήματα από τη δουλειά του πρώτου μήνα στο εργοστάσιο παρακρατούνταν. 

Στο δεύτερο εργοστάσιο που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ, οι εργάτες δεν αμείβονταν με κάποιον βασικό μισθό και αντί αυτού λάμβαναν 0,27 γουάν για κάθε ρούχο που έφτιαχναν.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος αποφασίζει τι ρούχα φοράμε; Εμείς, οι σχεδιαστές ή κάποιος αλγόριθμος;

Οι υπάλληλοι, επίσης, τιμωρούνταν με πρόστιμο που έφτανε σε αξία τα 2/3 του ημερομισθίου τους αν έκαναν ακόμα και ένα μόνο λάθος.

Σε ένα από τα δύο εργοστάσια, δε, οι εργάτριες λούζονταν στο διάλειμμα για φαγητό, επειδή δεν είχαν χρόνο να λουστούν μετά τη δουλειά.

Η απάντηση της Shein

Σε κλήσεις για σχολιασμό, οι εκπρόσωποι της Shein ενημέρωσαν τα ΜΜΕ ότι έχει δημιουργηθεί ένας θόρυβος εντός των κλιμακίων της από το υλικό που προβλήθηκε, καθώς δείχνει ρητή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας που έχει συμφωνηθεί με τους προμηθευτές της.

Επίσης, από τη Shein τονίζουν ότι ο κώδικας δεοντολογίας της βασίζεται στις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και σε τοπικούς νόμους και κανονισμούς, που αφορούν τόσο τις πρακτικές εργασίας όσο και τις εργασιακές συνθήκες, όπως και ότι διεξάγονται απροειδοποίητοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της.

> Διάβασε ακόμα: Patagonia, το πρώτο brand ρούχων με ιδιοκτήτη τον πλανήτη Γη

"Κάθε μη-συμμόρφωση με αυτό τον κώδικα αντιμετωπίζεται άμεσα και θα τερματίσουμε τις συνεργασίες που δεν ανταποκρίνονται στα standards μας", αναφέρουν πηγές από την εταιρεία. "Έχουμε ζητήσει πληροφορίες από το Channel 4, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεξάγουμε τη δική μας έρευνα".

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.