Η επιστροφή του Christine and the Queens είναι γένους αρσενικού

Το μαγνητικό πλάσμα που γεννήθηκε ως Héloïse Adélaïde Letissier είναι το πιο λαμπρό αστέρι της γαλλικής ηλεκτροπόπ.

Ο Christine and the Queens (he/him), για τους φίλους Chris και εσχάτως Redcar, γεννημένος ως Héloïse Adélaïde Letissier, είναι ό,τι πιο στιλάτο και συναρπαστικό έχει βγει την τελευταία δεκαετία από τη σύγχρονη γαλλόφωνη (και όχι μόνο) μουσική σκηνή. Με το ολοκαίνουργιο και αριστουργηματικό τρίτο στούντιο άλμπουμ του, που φέρει τον τίτλο Redcar les adorables étoiles (prologue), απασχολεί για μία ακόμα φορά τα προπονημένα στους avant pop ήχους αφτιά, κάνοντας μία μικρή στροφή εντός της synth-pop επικράτειας -ο ίδιος περιγράφει τη μουσική του ως freakpop- προς έναν πιο επικό-δραματικό ήχο με ολίγη εσάνς από μεταλλαγμένη Italo-disco.

Christine, εσύ, σούπερσταρ

Η μεγάλη επιτυχία για τον Chris ήρθε το με το γαλλόφωνο Christine το 2014, που πλέον μετράει πάνω από 57 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Μετά από λίγους μήνες το ίδιο τραγούδι -με το ίδιο art βιντεοκλίπ- κυκλοφόρησε και στα αγγλικά, με τον τίτλο Tilted και το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε σε ένα από τα καλύτερα tracks της χρονιάς.

Το άλμπουμ που το περιελάμβανε, το Chaleur humaine, έγινε διαμαντένιο στη Γαλλία, ενώ ο Chris έκανε tour για να το προωθήσει στις ΗΠΑ μαζί με τη συναρπαστική Marina (Diamandis), που τότε χρησιμοποιούσε το stage name Marina and the Diamonds. Πιο πριν, είχε κυκλοφορήσει κάποια E.P.s ενώ επί κάτι φεγγάρια άνοιγε τις συναυλίες της Lykke Li και του Woodkid. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015, στην Bercy Arena, η Madonna τον προσκάλεσε στη σκηνή για να χορέψουν μαζί.

Έκοψε τα μαλλιά του κοντά και έγινε Chris από Christine 

Τότε χρησιμοποιούσε θηλυκές αντωνυμίες για να περιγράψει τον εαυτό του παρότι δήλωνε εξαρχής genderqueer. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο Chris κυκλοφόρησε το 2018 σε δυο version: Μία αγγλόφωνη και μία γαλλόφωνη. Ήταν ένα μείγμα από pop, 80s και r&b αναφορές και βρέθηκε στην 1η θέση των καλύτερων άλμπουμ της χρονιάς στους απολογισμούς που έκαναν οι εφημερίδες Independent και Guardian, αλλά και το περιοδικό Clash. Με αυτό, δήλωσε ότι ήρθε πιο κοντά στην "αρσενική" του πλευρά, γι' αυτό και έκοψε τα μαλλιά του κοντά.

CHRISTINE AND THE QUEENS Getty Images
22 Ιανουαρίου 2020. Ο Christine and the Queens ποζάρει μπροστά από το backdrop του show υψηλής ραπτικής του Jean-Paul Gaultier, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.

Redcar, γένους αρσενικού

Ακολούθησαν και άλλες πολλές κυκλοφορίες με κορυφαία ίσως το People, I've been sad (το 2020), πριν φτάσουμε στο τρίτο στούντιο άλμπουμ του, το Redcar les adorables étoiles (prologue). Στον τίτλο του συμπεριλαμβάνεται η λέξη Redcar ως το νέο του alter ego, παρότι το άλμπουμ το υπογράφει με το stage name με τον οποίο έγινε γνωστός: το Christine and the Queens. Είναι γεμάτο katebushικά pop κομψοτεχνήματα όπως το La chanson du chevalier και η φωνή του Chris σε μαγνητίζει και σε τραβάει στον πυρήνα τους.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα o Chris χρησιμοποιούσε όλες τις αντωνυμίες για να περιγράψει τον εαυτό του. Φέτος τον Αύγουστο, όμως, μέσα από ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok, δήλωσε ότι το ταξίδι του στα φύλα υπήρξε μακρύ και πως πλέον, εδώ και έναν χρόνο, θεωρεί τον εαυτό του αρσενικό. Στη συνέχεια άλλαξε σε όλα τα social media τις αντωνυμίες που χρησιμοποιεί σε he/him.

Ως καλλιτέχνης, πλέον, προτιμάει το όνομα Redcar ή Red, αν και δεν το έχει αλλάξει στα social media, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το stage name Christine and the Queens, ενώ κάποιες φορές, όταν θέλει να συνδεθεί με την παιδική του ηλικία, χρησιμοποιεί το Héloïse, αν και ως παιδικό του όνομα αισθάνεται το Manamané

Για την ιστορία, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1988 στη Νάντη και είναι γιος ενός καθηγητή πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Λογοτεχνία της Βικτοριανής εποχής και μιας φιλολόγου. Ο ίδιος σπούδασε θέατρο και το 2010, μετά από μια περίοδο κατάθλιψης, άφησε για ένα διάστημα τη Γαλλία για το Λονδίνο, όπου η επαφή του με τις drag queens στο κλαμπ Madame Jojo's τού έδωσε την έμπνευση για το project Christine and the Queens - το Queens στο όνομά του αποτίνει φόρο τιμής στις drag queens που γνώρισε όσο δούλευε εκεί και χωρίς τις οποίες, όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν θα ήταν τίποτα.


CHRISTINE AND THE QUEENSInfo: Το άλμπουμ "Redcar les adorables étoiles (prologue)" του Christine and the Queens κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company.

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr