Ισχύει ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ντύνονται βαρετά;

Ποιος το είπε πως οι trendy μπαλαδόροι χρεοκόπησαν και οι ψευτοκυριλέδες τους εκτόπισαν;

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 19 Δεκεμβρίου 2022

Κάτι που οφείλω να σου αποκαλύψω πριν αναπτύξω το επιχείρημά μου είναι πως είμαι γιος ποδοσφαιριστή με μια σύντομη καριέρα στα γήπεδα των 80s. Όχι, δεν φέρω το επώνυμό του. Το αναφέρω γιατί αυτή η βιωμένη εμπειρία μού πρόσφερε ένα προνομιακό πεδίο να παρατηρώ από μικρός το στυλ των άσσων και λιγότερο άσσων της μπάλας, με τις αφάνες, τις χαίτες και τα πολύ παρδαλά πουκάμισα. Η εικόνα που έχω για τους στιλάτους ποδοσφαιριστές, λοιπόν, δεν είναι συνδεδεμένη με τη βαρεμέρα αλλά με την εξτραβαγκάντζα των αντρών λαϊκής καταγωγής που έπιασαν την καλή. Κι όμως, πρόσφατα διάβασα ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ντύνονται βαρετά και είπα να δώσω στο επιχείρημα μια ευκαιρία.

Ισχύει ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ντύνονται βαρετά; Getty Images
Σεπτέμβριος 2021. Ο Héctor Bellerín επί το έργον.

Εν αρχή ην ο David Beckham

Ο Beckham, με τα διαμαντένια σκουλαρίκια και το πολύ trendy ντύσιμο -για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο που ήταν της μοδός στα zeroes, δηλαδή την εποχή που κυριαρχούσε ως το απόλυτο είδωλο- καθόρισε το στυλ όλων των σταρ της στρογγυλής θεάς που ακολούθησαν. Ναι, όλοι ήθελαν και θέλουν να δείχνουν σαν εκείνον, ενώ η ίδια η λέξη metrosexual καθορίστηκε από τη δημόσια εικόνα του.

Οι mega stars του γρασιδιού που ακολούθησαν, δεν ήταν τόσο "μετρημένα κομψοί" και "μετρημένα σε επαφή με τη 'θηλυκή' πλευρά τους" όσο εκείνος. Τα φούτερ με τα τεράστια logo οίκων όπως ο Dolce & Gabbana, τα made in Italy κοστούμια και τα φανταχτερά T-shirts συνεισέφεραν στη δημιουργία μιας στερεοτυπικής εικόνας για το πώς ντύνονται οι ποδοσφαιριστές, που θα μπορούσαμε να την τοποθετήσουμε ​​​​στο σημείο συνάντησης αυτής του άντρα-παγωνιού με εκείνη του κλαρινογαμπρού, πολύ κοντά στην εικόνα που είχα ως παιδί για τους ντόπιους μπαλαδόρους των 80s. 

Κι όμως, φαίνεται να υπάρχει ένα συντηρητικό backlash. Ο Héctor Bellerín, που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ με το προχωρημένο στυλ του, θεωρείται fashion icon και ψηφίστηκε φέτος ως "άντρας της χρονιάς" από την ισπανική έκδοση μεγάλου αντρικού περιοδικού, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στους Times παλαιότερα, είχε πει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον αποκαλούν "λεσβία" και ότι συνεχώς δέχεται ομοφοβικά σχόλια και hate comments στα social media εξαιτίας της αγάπης που τρέφει για τη μόδα.

HECTOR BELLERIN Getty Images
Ιούνιος 2019. Ο Héctor Bellerín περπατάει στην πασαρέλα του οίκου Louis Vuitton, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι οι ομότεχνοί του ή όσοι τον κράζουν ντύνονται βαρετά ή ετεροκανονικά. Για να πούμε και μία φορά τα πράγματα με το όνομά τους, οι περισσότεροι κλαρίνα είναι, χωρίς αυτό να είναι κακό ή κατακριτέο. Μια αισθητική επιλογή είναι, ισότιμη με όλες τις άλλες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος