Ledger Stax, το iPod των κρυπτονομισμάτων

Το νέο πορτοφόλι θα κοστίζει 279 δολάρια και οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Γράφει: Esquire Editors 07 Δεκεμβρίου 2022

Το 2001, όταν ο Steve Jobs προσέλαβε τον Tony Fadell για να δημιουργήσει το iPod, η δισκογραφική βιομηχανία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση: η άνοδος της ψηφιακής πειρατείας "βύθιζε" τις πωλήσεις των CD. Η Apple προσπαθούσε να δώσει εκ νέου ώθηση στις πωλήσεις της και ο Jobs –στη δεύτερη θητεία του ως CEO– διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό της πέρα από τους υπολογιστές. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία λάνσαρε ένα επαναστατικό MP3 player, μικρότερο σε μέγεθος από μία τράπουλα, το οποίο χωρούσε 1.000 τραγούδια. Το iPod όχι μόνο έσωσε τη μουσική βιομηχανία και άνοιξε τον δρόμο στην Apple για να γίνει η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, αλλά έγινε και σύμβολο κύρους. Το Ledger Stax έρχεται τώρα να γίνει κάτι αντίστοιχο. 

Ο Fadell επέβλεψε την ανάπτυξη 18 γενεών iPod καθώς και των τριών πρώτων επαναληπτικών εκδόσεων του iPhone προτού αποχωρήσει από την Apple το 2010. Λίγους μήνες αργότερα, οι μεγιστάνες της Silicon Valley, Ben Horowitz –συνιδρυτής της Andreessen Horowitz–, και ο Micky Malka –ιδρυτής της Ribbit Capital– έπεισαν τον Fadell να ασχοληθεί με το Bitcoin: σε μια εποχή που το ψηφιακό νόμισμα θεωρούνταν "παιχνίδι" των γκατζετάκηδων και των εγκληματιών. O Fadell άρχισε να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το Bitcoin και να σκέφτεται τρόπους για να του προσδώσει mainstream χαρακτήρα.

"Αν εξετάσετε κάθε σημαντική μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, θα δείτε πως αυτή επιτυγχάνεται μέσω μιας διπλής –ταυτόχρονης– επανάστασης σε hardware και λογισμικό", επισημαίνει ο Fadell, γνωστός και ως ο δημιουργός του θερμοστάτη Nest της Google. Το λογισμικό υπήρχε, αλλά "ποια είναι η συσκευή που όλοι θα ήθελαν να έχουν; Ποιο είναι το iPod του σήμερα;" προσθέτει ο Fadell. Η ευκαιρία ήρθε στις αρχές του 2021, όταν η Ledger, κατασκευάστρια hardware για την αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τον προσέλαβε για να σχεδιάσει το νέο της πορτοφόλι.

Τι ακριβώς είναι η συσκευή Ledger Stax

Την Τρίτη, στο Συνέδριο Op3n στο Παρίσι, η εταιρεία παρουσίασε τη συσκευή Ledger Stax. Όπως και οι προκάτοχοί της, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα και NFTs διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων με ιδιωτικούς κωδικούς πρόσβασης – τα γνωστά "κλειδιά". Το νέο πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη –που καλύπτει την πρόσοψη και τη ράχη– δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να βλέπουν με μια ματιά όλες τις συναλλαγές, ενσωματωμένο μαγνήτη που του επιτρέπει να "κουμπώνει" με παρόμοιες συσκευές, μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (εβδομάδες ή και μήνες με μία μόνο φόρτιση σε σύγκριση με τις 8 ώρες του Ledger Nano X) και ασύρματη φόρτιση.

Το Stax μπορεί να συνδεθεί με τις εφαρμογές Ledger Live και την επερχόμενη Ledger Connect, μέσω των οποίων ο χρήστης αγοράζει tokens και έχει πρόσβαση και σε άλλες αποκεντρωμένες πλατφόρμες. "Ήρθε η ώρα για μια συσκευή για πιο mainstream χρήστες", λέει ο Pascal Gauthier, CEO και πρόεδρος της Ledger.

Το νέο πορτοφόλι θα κοστίζει 279 δολάρια. Με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει, οι πρώτες συσκευές θα αποσταλούν στους αγοραστές τους το α’ τρίμηνο του 2023 και θα είναι διαθέσιμες σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής, όπως το BestBuy στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα με τις συσκευές, η Ledger θα λανσάρει NFTs που ξεκλειδώνουν την πρόσβαση σε έργα από συνεργαζόμενων καλλιτέχνες και άλλα προνόμια.

Η χρονική στιγμή που κυκλοφορεί το Stax είναι ευνοϊκή. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ledger συγκαταλέγεται στους ελάχιστους που δεν βράχηκαν από την καταιγίδα στη βιομηχανία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, καθώς ο "χειμώνας" έγινε ακόμα πιο βαρύς για τα crypto μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του πρώην δισεκατομμυριούχου Sam Bankman-Fried. Καθώς οι χρήστες έσπευδαν να αποσύρουν τα νομίσματά τους από τις κεντρικές πλατφόρμες, η Ledger και η ανταγωνιστική Trezos είδαν τις πωλήσεις τους να εκτινάσσονται.

Σύμφωνα με τον Ian Rogers της Ledger, η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όταν και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ήταν η πιο κερδοφόρα στην 8ετή ιστορία της εταιρείας. Εν μέσω πρωτοφανούς ζήτησης, οι server της Ledger "έπεσαν" προσωρινά. Οι ανταλλαγές token μέσω των FTX και FTX US, που έως τότε ήταν διαθέσιμες στην εφαρμογή Ledger Live, διακόπηκαν λίγο μετά την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας. "Αν δεν υπάρχει αυτοεπιμέλεια, γιατί να διαλέξει κάποιος τα crypto;" λέει ο Rogers. "O κόσμος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλύτερα σήμερα παρά πριν από έναν μήνα".

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία με έδρα το Παρίσι έχει πουλήσει πέντε εκατομμύρια συσκευές σε 200 χώρες και ισχυρίζεται ότι έχει συμβάλει στην εξασφάλιση του 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε crypto. Στον πιο πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης τον περασμένο Ιούνιο, η Ledger σήκωσε 380 εκατ. δολάρια με αποτίμηση –όπως λέει η εταιρεία– 1,5 δισ. δολάρια.

Με το Stax, η εταιρεία προσπαθεί όχι μόνο να κεφαλαιοποιήσει την τάση προς την αυτοεπιμέλεια, αλλά και να αναδημιουργήσει μια κουλτούρα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. "Δεν χρειαζόμαστε ένα φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο – αλλά ένα ευχάριστο εργαλείο για τον χρήστη που θα δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όλων, όχι μόνο των γκατζετάκηδων", σημειώνει ο Fadell.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το νέο πορτοφόλι είναι μόνο η αρχή. "Είχαμε 18 γενιές iPod. Δεν είναι ένα εγχείρημα για 18 ή 24 μήνες", διαβεβαιώνει. "Χτίζουμε κάτι που θα κρατήσει πολλά χρόνια".

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.