Τα μεγαλύτερα και πιο πρόσφατα trends στην τεχνητή νοημοσύνη

Η έκθεση του Stanford για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Αν κάποιος αναλύσει την όλη φάση με την τεχνητή νοημοσύνη υπό το φως των αριθμών και των διαγραμμάτων, θα διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν είναι δα και τόσο τρομακτικά. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τον Δείκτη Τεχνητής Νοημοσύνης 2023 που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Stanford. Αυτός ο δείκτης αποτυπώνει το τι συνέβη το περασμένο έτος στο συγκεκριμένο πεδίο, αξιοποιώντας δεδομένα από διάφορες πηγές.

Ορισμένα από τα συμπεράσματα, να σημειωθεί, δεν προκαλούν έκπληξη. Για παράδειγμα, ήταν αναμενόμενο το ότι τα τρέχοντα γλωσσικά μοντέλα με τα οποία λειτουργούν τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τύπoυ ChatGPT είναι βελτιωμένα, όπως και το ότι προκαλούν μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, δεν περιμέναμε τον Δείκτη για να μάθουμε ότι η Κίνα είναι γεμάτη με βιομηχανικά ρομπότ. Ωστόσο, εμφανίστηκαν και αριθμοί που προκαλούν έκπληξη.

Τα συμπεράσματα

- Γίνεται όλο και πιο ακριβή η εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Πριν από τρία χρόνια, η εκπαίδευση του GPT-2 κόστισε 50.000 δολάρια, πέρυσι αυτή του PaLM ανήλθε στα 8 εκατομμύρια δολάρια.

- Υπήρξε μια έξαρση στις αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτή που προξενήθηκε από την deepfake παράδοση του Volodymyr Zelenskyy.

- Παρατηρείται μια τεράστια αύξηση των θέσεων εργασίας, σε διάφορους τομείς, που προαπαιτούν δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

- Το ύψος των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη υποχώρησε το 2022 μετά το υψηλό που έφτασε το 2021.

- Το τελευταίο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν τους περισσότερους νόμους (εννέα), οι οποίοι σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

- Η τεχνητή νοημοσύνη έχει θετική επίπτωση στον τομέα της υγείας και της επιστήμης, καθώς επιταχύνει την επιστημονική πρόοδο.

- Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το ότι οι Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται την τεχνητή νοημοσύνη (τουλάχιστον όχι ακόμη). Μόνο το 35% των ατόμων που ερωτήθηκαν συμφωνούν με την πρόταση που θέλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη να έχουν περισσότερα οφέλη απ' ό,τι μειονεκτήματα. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου