Όσα φέρνει η ευρεία επικράτηση της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Μια ανάσα από την αυτοδυναμία η ΝΔ στις κάλπες που θα στηθούν πιθανότατα 25 Ιουνίου.

Με ποσοστά που προκάλεσαν πολιτικό ίλιγγο , η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη "σάρωσε" σε ολόκληρη την Επικράτεια που βάφτηκε μπλε, με μόνη εξαίρεση την Ροδόπη στις εκλογές 2023.

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία

Ενδεικτική της σαρωτικής νίκης της κυβερνητικής παράταξης είναι πως σε περιβάλλον απλής αναλογικής, η Ν.Δ παρ' ολίγον να επιτύχει την αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 41%, υπολειπόμενη κατά μόνον πέντε βουλευτές από τη συγκέντρωση της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. 

Πρόκειται για ιστορικό θρίαμβο του κόμματος, τον οποίο δεν ανέμεναν ούτε τα πιο αισιόδοξα στελέχη του. Η προκήρυξη δεύτερης κάλπης κατόπιν τούτων είναι προδιαγεγραμμένη ασφαλώς, καθώς ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του βρίσκονται μια ανάσα από τον διακηρυγμένο στόχο του για επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές ( πιθανότατα στις 25 Ιουνίου): 

""Θα σεβαστώ το Σύνταγμα, αλλά θα τηρήσω την άποψη μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε παζάρια. Ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μάς καλεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία για να έχουμε ταχύτερα κυβέρνηση", ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας προς μια πολύ σύντομη διαδικασία σε ό,τι αφορά την διερευνητική εντολή και ομοίως σύντομη της νέας προεκλογικής περιόδου. 

Συγκεντρώνοντας ιστορικό ρεκόρ των σχεδόν 21 μονάδων διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε προς την επίτευξη του κυρίως στόχου του : "Οι πολίτες ενέκριναν τη βασική μας επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδας και ΝΔ και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος". 

Συντριβή και σοκ για Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Και αν στην κυβερνητική παράταξη, τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, για την αξιωματική αντιπολίτευση το σκηνικό που ξημερώνει σήμερα είναι εξαιρετικά σύνθετο δίνοντας εικόνα σχεδόν απόλυτου αδιεξόδου. 

Το σοκ του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος ως αξιωματική αντιπολίτευση μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης Ν.Δ την οποία χαρακτήρισε "χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης" έφερε αποτέλεσμα 20% , χάνοντας περίπου 11,5 μονάδες από τις εκλογές του 2019, είναι δύσκολο να μεταβολιστεί μεν, επείγον να γίνει διαχειρίσιμο με έναν τρόπο δε, εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης και δη, χωρίς την επιλογή κατά πώς φαίνεται να αλλάξει ηγεσία εν κινήσει. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του έκανε λόγο για " εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα" διευκρινίζοντας πως "πρέπει να προβούμε άμεσα στις αλλαγές που χρειάζονται" καθώς δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι προφανώς για να γίνει αναψηλάφηση της ήττας αλλά κυρίως για να συζητηθεί πώς θα κινηθεί το κόμμα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας. Θέμα ηγεσίας αυτή τη στιγμή ωστόσο, εκ των πραγμάτων , δεν τίθεται, όπως διαμήνυσε από χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας με δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου. 

Το ΠΑΣΟΚ στο 11,5% 

Στην Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα που επικρατεί είναι απόλυτης ικανοποίησης συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,5% που ούτε οι δημοσκοπήσεις δεν ανίχνευαν ως επικρατέστερο σενάριο. 

Με μόλις οκτώ μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βασικό του αντίπαλο στην κεντροαριστερά, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε πάνω από τον προσωπικό πήχυ που είχε θέσει. Εξ ου και η μάχη ενόψει της δεύτερης κάλπης θα ειναι σκληρή για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που έχει ως στόχο να εξοβελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

Τροχιοδεικτική των προθέσεων και η χθεσινή δήλωση του κ. Ανδρουλάκη από τη Χαριλάου Τρικούπη: 

""Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε περιτύλιγμα ενός παρακράτους υποκλοπών και εκτεταμένης διαφθοράς. Ο μόνος λόγος, που η Νέα Δημοκρατία δεν τα πλήρωσε όλα αυτά στην κάλπη, είναι ο ”χρυσός” της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ".  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.