Το τρικ για το πιο ζουμερό ψητό κοτόπουλο

Αν "ψήνεσαι" να μάθεις όλα τα μυστικά πίσω από το πιο ζουμερό κοτόπουλο, κάνε κλικ εδώ.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 01 Φεβρουαρίου 2024

Τραγανό, νόστιμο και ακαταμάχητο, είσαι έτοιμος να μάθεις πώς μπορείς να φτιάξεις το πιο ζουμερό, ψητό κοτόπουλο; Το κλειδί για όλα βρίσκεται φυσικά στα υλικά και φυσικά, στην προετοιμασία που γίνεται πριν αυτό μπει στη σχάρα. 

Αν θες να γίνεις master chef του σπιτιού σου, δες τα 5 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχει αυτή η εύκολη αλλά κυρίως αποτελεσματική συνταγή. 

Βήμα 1

Χρησιμοποιώντας ένα γουδί, αλέθεις κάπως χοντροκομμένα σπόρους από κόλιανδρο. Ανακατεύεις με θυμάρι, αλάτι, σκόρδο και πιπέρι. Στη συνέχεια, αφήνεις αυτό το μείγμα για λίγο στην άκρη.

Βήμα 2 

Τοποθετείς το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω, σε ένα μεγάλο ταψί. Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας, κόβεις κατά μήκος και των δύο πλευρών της σπονδυλικής στήλης και την αφαιρείς. Έπειτα, αναποδογυρίζεις το κοτόπουλο από την πλευρά του στήθους, το πιέζεις και το "ισιώνεις".

Βήμα 3 

Σκουπίζεις και τις δύο πλευρές του κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζεις την κάτω πλευρά με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, περίπου 2 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού. Γυρίζεις το κοτόπουλο από την πλευρά του στήθους προς τα πάνω και το αλείφεις με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι. Βάζεις το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών αλλά και το υπόλοιπο 1 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού. Έπειτα, τοποθετείς το κοτόπουλο στο ψυγείο, με το στήθος προς τα πάνω σε ένα ταψί και το αφήνεις να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα, για όλη τη νύχτα (12 ώρες).

Βήμα 4 

Βγάζεις το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήνεις να "ξεκουραστεί" σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου.

Βήμα 5

Τέλος, ψήνεις το κοτόπουλο μέχρι το θερμόμετρο που θα βάλεις στο παχύτερο σημείο των μηρών να δείξει περίπου 65 βαθμούς, 45 έως 50 λεπτά και το αφήνεις να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά. Προσθέτεις θυμάρι και φέτες λεμονιού και είσαι έτοιμος. 

Τώρα, μπορείς να απολαύσεις το πιο ζουμερό, ψητό κοτόπουλο του κόσμου. Το αξίζεις. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα