'Η Αμερική είναι έτοιμη να γυρίσει τη σελίδα του Trump', λέει η Kamala Harris
H πρώτη της συνέντευξη μετά το χρίσμα είναι αποκαλυπτική.
Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Kamala Harris έκρινε χθες Πέμπτη ότι οι πολίτες των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να "γυρίσουν τη σελίδα" του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική της παράταξής της όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας και της μετανάστευσης, καθώς και έναντι του Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Trump πως "δίχασε το έθνος" στην πολυαναμενόμενη πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αφότου έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών, που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο περιθώριο της περιοδείας της στην Τζόρτζια, πολιτεία-κλειδί στις νότιες ΗΠΑ.
The American people are ready for a new way forward.
— Kamala Harris (@KamalaHarris) August 30, 2024
Our former president has pushed an agenda that diminishes the character and strength of who we are as Americans, and divides our nation.
People are ready to turn the page.pic.twitter.com/yyd4tBqdMu
Η Δημοκρατική υποψήφια, που επέλεξε να προβάλει το μήνυμα της πολιτικής συμφιλίωσης, εκτίμησε πως θα ήταν "καλό για τους Αμερικανούς να έχουν Ρεπουμπλικάνο υπουργό στην κυβέρνησή (της)" αν αναδειχθεί νικήτρια των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Ερωτηθείσα για ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά την προεκλογική περίοδο, η κυρία Harris διαβεβαίωσε πως εάν κερδίσει "δεν θα απαγορεύσει" την υδραυλική ρωγμάτωση, μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων εναντίον της οποίας εξεγείρονται.
"Μπορούμε να πιστεύουμε και να να αναπτύσσουμε ακμάζουσα οικονομία, βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας, χωρίς να απαγορεύσουμε την υδραυλική ρωγμάτωση", σημείωσε η αντιπρόεδρος, μολονότι στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της τεχνικής αυτής, αντικείμενο διένεξης στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.
Για τη μετανάστευση, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του κ. Trump, η υποψήφια, 59 ετών, διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν "συνέπειες" για τους ανθρώπους που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια των ΗΠΑ εάν εκλεγεί στην προεδρία. "Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έχουμε νόμους, που πρέπει να τηρούνται και να επιβάλλονται", δήλωσε ερωτηθείσα για το πολιτικά εκρηκτικό ζήτημα.
Η αντιπρόεδρος, η οποία στο παρελθόν για αυτά τα δυο ζητήματα εξέφραζε πιο προοδευτικές θέσεις, διαβεβαίωσε πως "οι αξίες της δεν έχουν αλλάξει".
On day one of my administration, I will implement my plan for an opportunity economy.
— Kamala Harris (@KamalaHarris) August 30, 2024
This plan will bring down the cost of everyday goods, invest in America's small businesses, and extend the Child Tax Credit.pic.twitter.com/jAQwsUl8QS
"Πίστευα πάντα (...) ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα", ότι "πρόκειται για επείγον ζήτημα" και οι ΗΠΑ πρέπει να εκπληρώσουν "τους στόχους" που έχουν θέσει ως προς τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είπε.
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν συχνά την κυρία Harris για παλινωδίες.
"Αδημονώ να πάω στην τηλεμαχία με τη ‘συντρόφισσα’ Κάμαλα και να δείξω πόσο απατεώνισσα είναι. Η Kamala Harris έχει αλλάξει θέσεις για όλα τα ζητήματα", πέταξε ο Donald Trump μέσω Truth Social, πλατφόρμας που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, αναφερόμενος στο ντιμπέιτ των δυο αντιπάλων που προβλέπεται να γίνει τη 10η Σεπτεμβρίου.
Ο δισεκατομμυριούχος, 78 ετών, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του επί προσωπικού εναντίον της αντιπροέδρου αφού έγινε σαφές ότι θα γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά την πολύκροτη απόφαση του Joe Biden την 21η Ιουλίου να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του.
Έχει πει χαρακτηριστικά πως "έγινε μαύρη", για εκλογικούς σκοπούς.
Ερωτηθείσα σχετικά με το σχόλιο αυτό, η Kamala Harris, κόρη πατέρα από την Τζαμάικα και μητέρας από την Ινδία, δεν θέλησε να επεκταθεί, κάνοντας λόγο για "τα ίδια και τετριμμένα" σλόγκαν του Ρεπουμπλικάνου και προσθέτοντας "επόμενη ερώτηση, παρακαλώ".
Σχετικά με το άλλο λεπτό ζήτημα στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στο δικαίωμα του Ισραήλ να "αμύνεται", απάντησε "όχι" στην ερώτηση εάν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναστολή παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, καθώς ο πόλεμος στο Ισραήλ οδεύει να κλείσει ένδεκα μήνες.
Επισήμανε πως "έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι" και ζήτησε ξανά "κατάπαυση του πυρός", κατέστησε σαφές ωστόσο πως απορρίπτει κάθε "αλλαγή πολιτικής ως προς τους εξοπλισμούς".
Κατά δημοσκοπήσεις, η μάχη ανάμεσα στην Kamala Harris και τον Donald Trump θα είναι σκληρή κι αμφίρροπη, αν και η αντιπρόεδρος μοιάζει να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτή στην οποία ήταν ο απερχόμενος πρόεδρος Biden. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Wall Street Journal τη φέρει να προηγείται με βραχεία κεφαλή, μιας εκατοστιαίας μονάδας.
Όπως και η κυρία Harris, ο κ. Donald Trump δίνει έμφαση στις λεγόμενες "swing states", χωρίς σταθερό πολιτικό χρωματισμό, που θεωρείται πως θα κρίνουν το αποτέλεσμα τον Νοέμβριο, ανάμεσά τους τη Τζόρτζια.
Ο Ρεπουμπλικάνος εμφανίστηκε χθες στο Μίσιγκαν και αναμενόταν στο Ουισκόνσιν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤο τέλος του περιπτέρου: Πώς ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας σβήνει αθόρυβα
Τα περίπτερα εξαφανίζονται από τον χάρτη της πόλης, καθώς η παραδοσιακή λιανική χάνει έδαφος απέναντι στα σούπερ μάρκετ και τις εφαρμογές delivery. Ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας σβήνει αθόρυβα.
Γραφει Νικη Κοντομηνα