Πού θα δεις τις ταινίες που πήραν τα μεγάλα βραβεία στο φεστιβάλ Βενετίας

Η αυλαία του 82ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έπεσε στις 6 Σεπτεμβρίου και εμείς σιγά σιγά μπορούμε να ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα τους στις ελληνικές αίθουσες, αλλά και σε συγκεκριμένη πλατφόρμα streaming.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 11 Σεπτεμβρίου 2025

Κάθε φεστιβάλ κινηματογράφου έχει τον πρωταγωνιστή του. Στη φετινή Μόστρα της Βενετίας, δύο ταινίες έκαναν όλο το Lido να σωπάσει και να χειροκροτήσει. Και —ευτυχώς— θα τις δούμε και στις ελληνικές αίθουσες, από το Cinobo. Ο λόγος φυσικά για τα Father Mother Sister Brother και The Voice of Hind Rajab.

Πού θα δεις τις ταινίες που πήραν τα μεγάλα βραβεία στο φεστιβάλ Βενετίας
Father Mother Sister Brother

Χρυσός Λέοντας στον Jim Jarmusch για το Father Mother Sister Brother

Ο Jim Jarmusch, ο άνθρωπος που καθόρισε τον σύγχρονο αμερικανικό ανεξάρτητο κινηματογράφο, επέστρεψε στα κινηματογραφικά δρώμενα με μια ταινία που του χάρισε για πρώτη φορά στην καριέρα του τον Χρυσό Λέοντα. Γυρισμένο σε ΗΠΑ, Ιρλανδία και Γαλλία, το σενάριο του Father Mother Sister Brother είναι γεμάτο άβολες σιωπές και αναμνήσεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ, ενώ παράλληλα διερευνά τις σχέσεις των συναισθηματικά απόμακρων γονιών με τα παιδιά τους, καταδεικνύοντας τις συγκρούσεις και τις αποστάσεις που κρύβονται κάτω από την οικογενειακή υποτιθέμενη ηρεμία.

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τη σκηνοθεσία του Jarmusch και το εξαιρετικό cast: Tom Waits, Cate Blanchett, Adam Driver, Charlotte Rampling, Vicky Krieps, Mayim Bialik, Indya Moore και Luka Sabbat. Οι πρώτες εντυπώσεις μιλούν για μια από τις πιο ολοκληρωμένες και ώριμες δουλειές του, με διακριτικό χιούμορ και ισχυρή συναισθηματική βάση.

Το The Voice of Hind Rajab είναι πιο επίκαιρο απ’ όσο αντέχoυμε

Το The Voice of Hind Rajab, βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός εξάχρονου κοριτσιού που παγιδεύτηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης του Ιανουαρίου 2024, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Grand Jury Prize).

The Voice of Hind Rajab
The Voice of Hind Rajab

Σκηνοθετημένο από την Kaouther Ben Hania και με παραγωγούς τους Brad Pitt, Joaquin Phoenix και Rooney Mara, το φιλμ απέσπασε 23 λεπτά χειροκροτήματος στην πρεμιέρα του και χαρακτηρίστηκε ως "μία από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες της χρονιάς".

Με μια αποστασιοποιημένη αλλά ανατριχιαστικά εύστοχη κινηματογραφική ματιά, η Ben Hania μεταφέρει τη φρίκη του πολέμου χωρίς κραυγές, εστιάζοντας σε μια παιδική φωνή που χάθηκε στη βία — και τελικά ακούστηκε παντού.

Μία πλούσια κινηματογραφική "σοδειά" 

Μαζί με τις παραπάνω ταινίες, το Cinobo φέρνει και τα Made in EU του Stephan Komandarev και Father της Tereza Nvotová.

Made in EU
Made in EU

Οι τέσσερις αυτές παραγωγές κάνουν την arthouse ατζέντα του χειμώνα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και το ραντεβού με τις αίθουσες, επιτακτικό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

O Ben Affleck ξανά μαζί με τον Matt Damon στη νέα ταινία του Netflix, το The Rip (trailer)

Ο Ben Affleck και ο Matt Damon επιστρέφουν μαζί στο Netflix με το The Rip, ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που φέρνει στο φως προδοσίες και συγκρούσεις μέσα σε μια ομάδα αστυνομικών στο Μαϊάμι.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πότε και πού θα δούμε τις 'Κακές Ιδέες', τη σειρά του Διονύση Ατζαράκη

Εδώ και δύο (τουλάχιστον) χρόνια ακούμε για αυτήν τη σειρά. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να δούμε τα 6 επεισόδια και να κρίνουμε αν άξιζε τόση αναμονή. Από το trailer και μόνο, ποντάρουμε στο "άξιζε και με το παραπάνω".

3 διαχρονικές κωμωδίες που θα βρεις στο Ertflix

Το Ertflix κρύβει μερικούς θησαυρούς που δεν παλιώνουν ποτέ. Αν θες να γελάσεις με σινεμά που έγραψε ιστορία, αυτές οι τρεις ταινίες είναι η τέλεια αφορμή για να πατήσεις play.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στην ταινία Nuremberg, o Russell Crowe δικάζεται ως ναζί και μάλλον πάει για Όσκαρ

Ο Russell Crowe ενσαρκώνει τον Hermann Göring στο Nuremberg και μπαίνει στο κέντρο μιας ψυχολογικής μονομαχίας με τον Rami Malek. Μια ταινία που ήδη μυρίζει Όσκαρ.

Γραφει Τιμος Σαλαμες