50 ταινίες από τα 80s και τα 90s που κάθε millennial αξίζει να δει

Δεν είναι παλιές. Είναι κλασικές.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 19 Σεπτεμβρίου 2022

Προτού βιαστείς να μας κατηγορήσεις ως ρομαντικούς -από πότε αυτή η λέξη απέκτησε αρνητική χροιά;- ή κολλημένους, να σου υπενθυμίσουμε Mr ή Miss Generation Y ότι η επιστροφή στη νοσταλγία των 80s και 90s, που έχει "κεραυνοβολήσει" στις μέρες μας την ποπ κουλτούρα, δεν είναι διόλου τυχαία. Είναι ίσως το αντίδοτο, μία ευχάριστη νότα, στη στρατιά των σουπερηρωικών φιλμ και των αμέτρητων remakes/reboots/spin-offs/sequels/prequels, που έχουν καταλάβει τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή.

Είναι οι κλασικές ταινίες των 80s και 90s που ωριμάζουνσαν τον παλιό καλό κρασί και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Γιατί όχι κι αυτή των millennials;

The Breakfast Club (1985)

50 ταινίες από τα 80s και τα 90s που κάθε millennial αξίζει να δει

Πέντε έφηβοι -ο "σπασίκλας", ο "αθλητής", ο "παραβατικός", η "κουκλίτσα" και η "τρελή"- τιμωρούνται από τον αυταρχικό υποδιευθυντή του σχολείου τους και μένουν κλεισμένοι όλο το Σάββατο σε μια αίθουσα προκειμένου να γράψουν 1.000 λέξεις με θέμα, "Ποιοι νομίζετε ότι είστε". Κι όλα αυτά για να συνειδητοποιήσουν τελικά ότι περισσότερα έχουν να μοιραστούν, παρά να χωρίσουν.

Εργαζόμενο κορίτσι (1988)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η Melanie Griffith σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της διεκδικεί στη δουλειά της με υπομονή, επιμονή και αξιοπρέπεια ό,τι της ανήκει. Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανοδική πορεία της.

Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (1987)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η Cher κέρδισε Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, υποδυόμενη τη Loretta, μία γυναίκα που ερωτεύεται τον μικρότερο αδερφό του αρραβωνιαστικού της (Nicolas Cage).

Pretty Woman (1990)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Οι Julia Roberts και Richard Gere στο ίσως πιο παραμυθένιο love story στην ιστορία του σινεμά.

Νέοι, ωραίοι και άνεργοι (1994)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Οι ανησυχίες μιας παρέας νέων, που ανήκουν στη λεγόμενη γενιά Χ. Winona Ryder και Ethan Hawke στο πρωταγωνιστικό καστ.

Όταν ο Χάρι Γνώρισε την Σάλι (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η σκηνή που η Meg Ryan (Sally) δείχνει στον Billy Crystal (Harry) πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να έρθει σε οργασμό είναι μακράν η πιο εμβληματική της ταινίας αναρωτιέται αν τελικά υπάρχει αληθινή φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και σε μία γυναίκα.

Πριν το ξημέρωμα (1995)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Το νόημα της ζωής και η μαγεία της αγάπης ξεδιπλώνονται μέσα από τη συνάντηση της Julie Delpy και του Ethan Hawke σε ένα τρένο που διασχίζει την Ευρώπη και το δείπνο τους στη Βιέννη.

Συνέβη το καλοκαίρι (1991)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η Reese Witherspoon στο ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη. Ήταν μόλις 15 ετών όταν υποδύθηκε την Dani, μία έφηβη που μεγαλώνει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον στη Λουιζιάνα και ερωτεύεται το αγροτόπαιδο που μένει στο διπλανό σπίτι.

Αόρατος εραστής (1990)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένα ερωτευμένος άντρας - φάντασμα έρχεται από τον άλλο κόσμο για να προστατέψει την αγαπημένη του από τους δολοφόνους που ευθύνονται για το δικό του θάνατο, χρησιμοποιώντας μια μαύρη μέντιουμ ως μέσο επικοινωνίας.

Δεσμοί στοργής (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μια ταινία που δείχνει τις δυσκολίες του να είσαι γονιός μέσα από ένα χιουμοριστικό πρίσμα, αλλά και πόσο όμορφο είναι τελικά να κάνεις οικογένεια.

Φονικό πάθος (1988)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Οι Winona Ryder, Christian Slater και Shannen Doherty συμπρωταγωνιστούν σε μία από τις πιο καλτ μαύρες κωμωδίες εκδίκησης της δεκαετίας του '80 για μία έφηβη που συνωμοτεί με έναν σκοτεινό ψυχοπαθή για να σκοτώσουν τα δημοφιλή παιδιά της πόλης τους που της κάνουν bullying.

Η πιο κουφή μέρα του Φέρι Μπούλερ (1986)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ή αλλιώς η επική σχολική κοπάνα του Matthew Broderick στο ρόλο ενός εξυπνάκια μαθητή λυκείου, που δανείζεται τη Ferrari του πατέρα του και μαζί με δύο συμμαθητές του περνούν την ημέρα της ζωής τους.

Flashdance (1983)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Θεωρείται η "μητέρα" των ταινιών με θέμα το χορό. Περιγράφει την ιστορία μίας κοπέλας που δουλεύει ως εργάτρια και τα βράδια χορεύει σε μπαρ για να βγάλει τα προς το ζην, ενώ όνειρό της είναι να φοιτήσει σε σχολή χορού.

Top Gun (1986)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ο Tom Cruise με aviators σε ένα από τους πιο αξέχαστους ρόλους της καριέρας του, εκείνον του badass εκπαιδευόμενου πιλότου του πολεμικού ναυτικού.

Ο Σωματοφύλακας (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά soundtrack για ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά love story ανάμεσα στην ποπ σταρ Whitney Houston και τον σωματοφύλακά της, Kevin Costner.

Το κορίτσι μου (1991)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Το πέρασμα στην εφηβεία ενός 11χρονου κοριτσιού, που είναι ερωτευμένο με τον καθηγητή του και έχει για καλύτερό της φίλο τον Macaulay Culkin. (Χαρτομάντιλα απαραίτητα κατά τη θέαση).

Single White Female (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μετά το χωρισμό με το σύντροφό της, η Bridget Fonda αναζητά την ιδανική συγκάτοικο και τη βρίσκει (;) στο πρόσωπο της Jennifer Jason Leigh. που εισβάλει όχι μόνο στο διαμέρισμά της, αλλά και στις πιο κρυφές πτυχές της ζωής της.

Θέλμα & Λουίζ (1991)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η καταπιεσμένη από τον σύζυγό της, Thelma και η φίλη της, Louise, που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύντροφό της, αποφασίζουν να μπουν στο αμάξι της Louise και να πραγματοποιήσουν μία απελευθερωτική απόδραση από την καθημερινότητά τους. Το ταξίδι τους θα πάρει απότομη τροπή και οι δύο φίλες άθελά τους θα μετατραπούν σε επικίνδυνες εγκληματίες. Ένα φεμινιστικό road trip δια χειρός Ridley Scott με τις ανεπανάληπτες Susan Sarandon και Geena Davis (ο Brand Pitt κάνει ένα μίνι πέρασμα).

'Αγρυπνος στο Σιάτλ (1993)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένας πιτσιρικάς κάνει έκκληση στο ραδιόφωνο να βρεθεί σύζυγος για τον χήρο πατέρα του και διαλέγει ως υποψήφια νύφη μια δημοσιογράφο, που μένει στην άλλη άκρη της Αμερικής.

Πες το όπως θες (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μετά την αποφοίτησή του, ο ρομαντικός Lloyd Dobler εξομολογείται τον έρωτά του στην καλύτερη μαθήτρια της τάξης του, Diane Kourt. Η σχέση τους όμως θα περάσει από σαράντα κύματα, κυρίως λόγω του πατέρα της.

Γυναίκα στη θάλασσα (1987)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣΜια κακομαθημένη πλούσια δυσκολεύει τη ζωή του αγροίκου μαραγκού που έχει στην υπηρεσία της. Όταν όμως εκείνη παθαίνει αμνησία, εκείνος αποφασίζει να την εκδικηθεί, πείθοντάς της ότι είναι η σύζυγός του. Goldie Hawn και Kurt Russel το πρωταγωνιστικό δίδυμο.

 

 

Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για το πιο επικό κινηματογραφικό παραμύθι για την αληθινή φιλία που φέρει μάλιστα την υπογραφή του Steven Spielberg.

Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες (1984)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένας άντρας με παραμορφωμένο πρόσωπο και μαχαίρια αντί για δάχτυλα, ο Freddy Krueger σκοτώνει εφήβους στα όνειρά τους. Ένας από τους πιο διαχρονικούς δολοφόνους στην ιστορία όχι μόνο των horror movies, αλλά και του κινηματογράφου.

Αξέχαστες μέρες (1995)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Τέσσερις γυναίκες, που όταν ήταν παιδιά υπήρξαν κολλητές, επανασυνδέονται στην ενήλικη ζωή τους και αναπολούν την παιδική τους αθωότητα και φιλία. Το Sex and the City στα πολύ καλύτερά του.

Big (1988)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένας 12χρονος στο σώμα ενός 30άρη. Ένα πιτσιρικάς που βιάζεται να μεγαλώσει και όταν μεγαλώνει τελικά απότομα βιάζεται να γίνει ξανά παιδί.

Ολέθρια σχέση (1987)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Οι Michael Douglass και Glenn Close σε ένα δράμα κρεβατοκάμαρας και ερωτικών εντάσεων. Ο πρώτος απατά τη γυναίκα του με τη δεύτερη και το μετανιώνει πικρά, καθώς γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης του.

Dirty Dancing (1987)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ποιο La La Land; Ποιοι Ryan Gosling και Emma Stone; Πρώτοι διδάξαντες ήταν ο Patrick Swayze και η Jennifer Grey.

Η κουκλίτσα με τα ροζ (1986)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μία νεαρή κοπέλα που γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα, καταλαβαίνει γρήγορα ότι στη σημερινή κοινωνία η αγάπη δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Sixteen Candles (1984)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η ζωή της 15χρονης Σαμάνθα πάει από το κακό στο χειρότερο. Έχει ερωτευθεί το πιο δημοφιλές αγόρι στο σχολείο, ενώ ο σπασίκλας της τάξης δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω της. Το πιο διασκεδαστικό ταξίδι της γυναικείας ενηλικίωσης με την υπογραφή του John Hughes.

Ένα μωρό για τρεις (1987)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Τρεις εργένηδες βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα ενός μωρού που παρατάει κάποια από τις φιλενάδες ενός από τους τρεις.

Βασικό ένστικτο (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η Sharon Stone είναι ύποπτη για φόνο και ο ντετέκτιβ Michael Douglas που καλείται να λύση το μυστήριο της δολοφονίας την ερωτεύεται παράφορα. Το άνοιγμα των ποδιών της Stone κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της έχει μείνει στην ιστορία των πιο σέξι κινηματογραφικών σκηνών.

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

"Oh captain, my captain”, διάβαζες σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο θάνατο του Robin Williams. Πρόκειται για ατάκα του φιλμ του Peter Weir για ένα αντικομφορμιστή καθηγητή της αγγλικής λογοτεχνίας που αναστατώνει με τις προοδευτικές του εκπαιδευτικές αντιλήψεις τη ζωή ενός άκρως συντηρητικού αμερικανικού λυκείου.

Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ; (1988)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Το live-action-animated φιλμ του Robert Zemeckis ζωντάνεψε την ανυπόφορα σέξι Jessica Rabbit.

Επιστροφή στο Μέλλον (1985)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μία ακόμη ιστορία φαντασίας του Zemeckis με τον Michael J. Fox στο ρόλο ενός εφήβου που ταξιδεύει πίσω στο 1955 για να συναντήσει τους γονείς του, με τη βοήθεια του τρελοεπιστήμονα Christopher Lloyd. Επιβάλλεται να δεις όλη την τριλογία.

Κοίτα ποιος μιλάει (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ο Mikey, ένα μωρό -τη φωνή του δανείζει ο Bruce Willis- θέλει να παντρέψει τη μητέρα του με ένα ταξιτζή που του συμπαραστέκεται σαν πατέρας και σε εκείνη σαν σύζυγός.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μία ιστορία ψυχικής δύναμης για τη 19χρονη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ δυο ισοβιτών, βασισμένη σε νουβέλα του Stephen King.

Αγάπη μου, Συρρίκνωσα τα Παιδιά (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένας εκκεντρικός επιστήμονας, αφοσιωμένος στα ηλεκτρομαγνητικά πειράματά του, εφευρίσκει μία μηχανή που μπορεί να συρρικνώσει αντικείμενα, μόνο που κατά λάθος συρρικνώνει τα παιδιά του και εκείνα των γειτόνων του.

Γκούνις (1985)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Από τις πιο αγαπημένες ταινίες των 80s με πρωταγωνιστές μία παρέα πιτσιρικάδων που προσπαθεί να βρει λύση για να σώσει την πόλη της από μία κατασκευαστική εταιρεία.

Μόνος με τον θείο (1989)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Όταν οι γονείς τριών αδερφών αποφασίζουν να πάνε διακοπές, τότε ο Buck, θείος των παιδιών, αναλαμβάνει την φροντίδα τους. Στην αρχή, τα σκανδαλιάρικα πιτσιρίκια τον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, όμως ο καλόκαρδος χαρακτήρας του θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα θείο σαν τον φοβερό και τρομερό Buck.

Μην Πείτε στη Μαμά μου ότι η Μπέιμπι Σίτερ τα Τίναξε (1991)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μαθήματα ενηλικίωσης από την Sue Ellen (Christina Applegate), που προκειμένου να μεγαλώσει τα τέσσερα μικρότερα αδέρφια της όσο η μητέρα της λείπει, θα κληθεί να πει ψέματα για την ηλικία της προκειμένου να βρει δουλειά.

Showgirls (1995)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες και αισθησιακές ταινίες όλων των εποχών, από τους δημιουργούς της ταινίας "Βασικό Ένστικτο". Πρωταγωνίστριά της, η Elizabeth Berkley aka η Jessie Spano της τηλεοπτικής σειράς "Πριν χτυπήσει το κουδούνι".

Newsies (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Μιούζικαλ, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της απεργίας των εφημεριδοπωλών το 1899 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Εκ των πρωταγωνιστών ο πιτσιρικάς τότε Christian Bale.

Misery (1990)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Kathy Bates και James Caan πρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Stephen King. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ψυχοπαθή νοσοκόμα Annie Wilkes και μανιακή θαυμάστρια ενός συγγραφέα.

Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Meryl Streep και Goldie Hawn θέλουν δύο πράγματα: πρώτον, τον ίδιο άντρα (Bruce Willis) και δεύτερον, να μείνουν για πάντα νέες. Στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν η μία την άλλη, πεθαίνουν και ανασταίνονται ως ζόμπι.

Το ξαδερφάκι μου ο Βίνι (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ένας γκαφατζής δικηγόρος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός ξαδέρφου του και τα κάνει θάλασσα. Ο Joe Pesci στο ρόλο του Vinny και η Marisa Tomei σε εκείνον της συντρόφου του είναι απλά απολαυστικοί.

The Sandlot (1993)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Στο Λος Άντζελες του 1962, ο μικρός Scottie Smalls προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει αρεστός στη νέα του γειτονιά και επιχειρεί να λάβει μέρος σε μια ομάδα μπέιζμπολ, παρόλο που δεν ξέρει να παίζει.

Mystic Pizza (1988)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Η καθημερινή ζωή, τα όνειρα, οι συναισθηματικές περιπέτειες και οι απογοητεύσεις τριών νεαρών γυναικών που δουλεύουν σερβιτόρες σε πιτσαρία. Μία εξ αυτών είναι η Julia Roberts.

Ο απίθανος κόσμος του Γουέιν (1992)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ο  Mike Myers στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο ρόλο ενός άντρα που συνεχίζει να μένει με τους γονείς και βλέπει τη ζωή του να αλλάζει όταν αποκτά τηλεοπτική εκπομπή σε τοπικό κανάλι.

Girls Just Want to Have Fun (1985)

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΛΕΝΙΑΛΣ

Ό,τι λέει ο τίτλος με τη Sarah Jessica Parker μωρό και τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να γίνει όχι η Carrie Bradshaw, αλλά χορεύτρια.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.