Σύγχρονοι κανόνες για να φοράς σωστά και να συνδυάζεις τέλεια τις κάλτσες

Κάποτε, ένα ζευγάρι κάλτσες έπρεπε να ταιριάζει με το παντελόνι ή τα παπούτσια. Σήμερα, τα πρέπει έχουν καταργηθεί.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 07 Σεπτεμβρίου 2018

Αν ανατρέξεις μερικές δεκαετίες πίσω -ή αν πολύ απλά ρωτήσεις τον πατέρα ή τον παππού σου-, θα διαπιστώσεις ότι οι κάλτσες ήταν απλά ένα αξεσουάρ που συμπλήρωνε εύκολα το αντρικό ντύσιμο. Και λέμε εύκολα γιατί, πρώτον, η επιλογή τους γινόταν ανάλογα με το χρώμα του παπουτσιού ή του παντελονιού και δεύτερον, η χρωματική παλέτα τους ήταν κλασική, συντηρητική και βαρετή: λευκό, μπεζ, σκούρο μπλε, γκρι, καφέ, μαύρο.

Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, με τις κάλτσες να έχουν απολέσει τη μονοτονία τους και να έχουν αναχθεί σε ένα από τα πιο εκκεντρικά αξεσουάρ της αντρικής γκαρνταρόμπας, χάρη στα έντονα χρώματα και τα περίτεχνα μοτίβα - από τα διαχρονικά καρό, ριγέ και πουά μέχρι ό,τι σχέδιο μπορεί να βάλει ο νους σου: λαχούρια, γεωμετρικά σχέδια, πουλιά, ψάρια, ζώα.

Σύγχρονοι κανόνες για να φοράς σωστά και να συνδυάζεις τέλεια τις κάλτσες

Οι δύο all time classic κανόνες

  1. Οι κάλτσες να ταιριάζουν με το παντελόνι: Με ένα σκουρόχρωμο παντελόνι, επιλέγεις ένα ζευγάρι κάλτσες στο ίδιο χρώμα ή σε πιο σκούρα απόχρωση.
  2. Οι κάλτσες να ταιριάζουν με τα παπούτσια: Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που επιλέγεις να φορέσεις ένα ανοιχτόχρωμο παντελόνι. Για παράδειγμα, ένα μπεζ παντελόνι μπορεί όμορφα να συνδυαστεί με ταμπά κάλτσες, εφόσον και το υπόδημα που θα φορέσεις θα είναι επίσης ταμπά.

Και οι τέσσερις up to date κανόνες

Η σωστή κάλυψη είναι το παν

ΚΑΛΤΣΕΣ

Οι κάλτσες πρέπει να είναι τόσο μακριές, ώστε να καλύπτουν τη γάμπα σου και να μην αποκαλύπτουν δέρμα όταν κάθεσαι.

Λεπτή ή χοντρή ύφανση;

ΚΑΛΤΣΕΣ

Με κοστούμι και επίσημο παπούτσι ταιριάζουν οι λεπτές, φίνες κάλτσες, ενώ με τζην/chino/buggy παντελόνι μπορείς άνετα να φορέσεις τις πιο χοντρές σε ύφανση, όπως είναι οι vintage λευκές αθλητικές κάλτσες.

Κάλτσες με κοστούμι

ΚΑΛΤΣΕΣ

Όταν επιλέγεις να συνδυάσεις ένα κοστούμι με ένα ζευγάρι εκκεντρικές κάλτσες, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, επενδύοντας είτε σε ένα έντονο χρώμα, είτε σε ένα κλασικό χρώμα με αντισυμβατικά σχέδια. Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι μονόχρωμες, κόκκινες ή κίτρινες κάλτσες αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα γκρι κοστούμι, ενώ ένα ζευγάρι σκούρες μπλε κάλτσες με κόκκινα/κίτρινα μικροσχέδια με ένα navy blue κοστούμι.

Το σωστό σετάρισμα

Το σετάρισμα της κάλτσας αφορά αποκλειστικά και μόνο το χρώμα, ποτέ το σχέδιο. Αν φοράς ένα καρό πουλόβερ δεν ακολουθείς το ίδιο μοτίβο στις κάλτσες.

> Και να θυμάσαι το εξής: Καλές οι ιδιαίτερες κάλτσες με έντονο χρώμα ή με εκκεντρικά prints, οφείλεις ωστόσο να προσέχεις η επιλογή που θα κάνεις να συνάδει με την ηλικία σου. Αποφεύγεις λοιπόν δια ροπάλου, ζευγάρια με cartoons.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.