3 κλασικά γυαλιά ηλίου Ray-Ban

Οι διάσημοι άντρες που όταν τα πρωτοφόρεσαν, τα απογείωσαν στιλιστικά.

Μπορεί να είναι σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες γυαλιών ηλίου και μυωπίας παγκοσμίως, με κάποια από τα μοντέλα της να συγκαταλέγονται μάλιστα στις all time classic επιλογές αντρών και γυναικών, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία της Ray-Ban (ray: ακτίνα, ban από το banish: διώχνω). Της εταιρείας που ίδρυσε η Bausch & Lomb το 1937 και από το 1999 ανήκει στον όμιλο Luxottica Group.

Το 1936 λοιπόν η εταιρεία οπτικών Bausch & Lomb κλήθηκε να κατασκευάσει για λογαριασμό της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ γυαλιά ηλίου που θα προστάτευαν τους πιλότους από το θάμπωμα όταν βρίσκονταν σε μεγάλα υψόμετρα. Τα ζευγάρια αυτά είχαν μεταλλικούς σκελετούς και σκουρόχρωμους πράσινους φακούς σε οβάλ σχήμα και άκουγαν στο όνομα "Anti-Glare". Ένα χρόνο μετά, το 1937 η Bausch & Lomb ίδρυσε την εταιρεία Ray-Ban, που επανασχεδίασε το μοντέλο και το ονόμασε Aviator (Πιλότος). Εκτός, όμως απ' αυτό, μες στις επόμενες δεκαετίες, το ιταλικό brand έμελλε να δημιουργήσει δύο ακόμα εμβληματικά μοντέλα γυαλιών ηλίου, που έγιναν διάσημα κυρίως μέσα από την μεγάλη οθόνη, ενώ φορέθηκαν από σπουδαίες προσωπικότητες.

Τα Aviators

3 κλασικά γυαλιά ηλίου Ray-Ban
Ο στρατηγός Douglas McArthur, ο Bradley Cooper και ο Jack Nicholson.

Ο άνθρωπος που τα πρωτοσύστησε στο κοινό και στη βιομηχανία της μόδας ήταν ο στρατηγός Douglas MacArthur. Απαθανατίστηκε να τα φορά στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1987 η Bausch & Lomb του αφιέρωσε μία συλλεκτική συλλογή με την αναβίωση του κλασικού σχεδίου με τον χρυσό μεταλλικό σκελετό και τους πράσινους φακούς.

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ RAY BAN

Είχε προηγηθεί η εμφάνιση του Jack Nicholson στα Όσκαρ του 1976, όταν παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο Α' Αντρικού Ρόλου για την ταινία "Η φωλιά του κούκου" φορώντας το συγκεκριμένο Ray-Ban Aviator, που σήμερα θεωρείται διαχρονικό και χαρακτηρίζεται ως το στυλ γυαλιών που ταιριάζει σε κάθε σχήμα προσώπου. Κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές με λίγο πιο στρογγυλεμένο ή πιο τετραγωνισμένο σκελετό. 

Τα Wayfarers

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ RAY BAN
Ο Bob Dylan, ξανά ο Jack Nicholson και ο John F. Kennedy.

Σχεδιάστηκαν το 1952 από τον Αμερικανό Raymond Stegeman, που εργαζόταν στην Bausch & Lomb και κυκλοφόρησαν τέσσερα χρόνια μετά, το 1956. Το Original Wayfarer Classic ήταν ένα κοκάλινο ζευγάρι γυαλιών ηλίου, διαθέσιμο τότε σε δύο χρώματα, μαύρος σκελετός με μαύρο φακό και ταρταρούγα σκελετός και μαύρο φακό.

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ RAY BAN

Φορέθηκαν κατά κόρον στο σινεμά στο The Blues Brothers (1980) του John Landis, στο Risky Business (1983) του Paul Brickman με τον Tom Cruise, στο Reservoir Dogs (1992) του Quentin Tarantino με τον Harvey Keitel και στο πιο πρόσφατο "Ο λύκος της Wall Street" (2013) του Martin Scorsese με τον Leonardo DiCaprio, ενώ αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του στυλ του JFK.

Τα Clubmasters

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ RAY BAN
Ο David Beckham, ο Malcolm X και ο Conor McGregor.

Η αρχική ονομασία τους ήταν Browline glasses, λόγω του ότι το κοκάλινο άνω μέρος του μεταλλικού σκελετού αγκαλιάζει τα μάτια, όπως τα φρύδια. Αν και η Ray-Ban δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που τα κατασκεύασε -τα credits ανήκουν στην Ronsir, που τα λάνσαρε στην αγορά το 1947-, ωστόσο ήταν εκείνη που τα έκανε μόδα στα 60s.

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ RAY BAN

Από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του μυωπικού Clubmaster μοντέλου ήταν ο Αμερικανός μουσουλμάνος ιερέας και ακτιβιστής Malcolm X.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος