Η ιστορία των Stan Smith, των πιο θρυλικών sneakers της Adidas

Το πιο κλασικό και ταυτόχρονα μοντέρνο αθλητικό παπούτσι που υπάρχει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Δεκεμβρίου 2021

Είναι το πιο κλασικό έως βαρετό και ταυτόχρονα mainstream σχέδιο όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή δεν χάνει ποτέ, μα ποτέ, το hype του. Δεν υπάρχει sneaker brand που να μην θέλει να έχει ένα τέτοιο ζευγάρι στο portfolio του κι αυτό γιατί δεν θα πάψει να πουλά σε καμία των περιπτώσεων, παραμένοντας πάντοτε το ίδιο. Και αυτό από μόνο του είναι κάτι το απίθανο. Από το 1971, όταν και πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά, μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι η Αdidas έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια Stan Smith. Χρειάστηκε πολύ ταλέντο και λίγη τύχη για να φέρει το συγκεκριμένο μοντέλο την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρωταθλητή του τένις.

Μία απόσυρση άλλαξε την ιστορία

Αρχικά, ο Horst Dassler, γιος του Adolf "Adi" Dassler και ιδρυτής της adidas είχε επιλέξει το 1965 τον Γάλλο τενίστα Robert Haillet ως το πρόσωπο της συλλογής υποδημάτων τένις που θα λάνσαρε το brand. Έξι χρόνια μετά, ο Haillet κρέμασε τη ρακέτα του και ο Horst άρχισε να αναζητά τον αντικαταστάτη του, ενώ είχε στα σκαριά ένα μικρό επανασχεδιασμό του συγκεκριμένου μοντέλου. Συγκεκριμένα, έψαχνε κάποιον που να μπορούσε να δώσει στο γερμανικό brand την απαραίτητη ώθηση να ανοίξει τα φτερά του στην αμερικάνικη αγορά.

Ο Haillet του είχε αναφέρει έναν "αξιοπρεπή", όπως τον είχε χαρακτηρίσει, παίκτη που είχε ξεκινήσει να παίζει επαγγελματικά τένις εδώ και δύο χρόνια. "Η τύχη πάντα ήταν με το μέρος μου", αναφέρει ο Stan Smith σε συνέντευξή του στο βρετανικό Esquire. "Στα 16 μου, είχα τέσσερις στόχους: να γίνω ο πρώτος τενίστας στην Αμερική, να κερδίσω το Wimbledon, να κερδίσω το Davis Cup με τις ΗΠΑ και να γίνω ο νούμερο ένα παίκτης στον κόσμο".

Η ιστορία των Stan Smith, των πιο θρυλικών sneakers της AdidasGetty Images

Το 1972, η adidas τον προσέγγισε - είχε καταφέρει να πετύχει τους δύο από τους τέσσερις στόχους του. Στέφθηκε τέσσερις φορές νικητής του Davis Cup και το 1971 πρωταθλητής του US Open, ενώ ήρθε δεύτερος στον τελικό του Wimbledon. Η πρώτη του συνάντηση με τον Horst Dassler έγινε σε ένα παριζιάνικο nightclub κατά τη διάρκεια του French Open, με τους δύο άντρες να δίνουν τα χέρια και τον Smith να δίνει τη συγκατάθεσή του, μετά από πολλά παρακάλια, να απεικονίζεται το πρόσωπό του στις γλώσσες του μοντέλου.

Η επίσημη αλλαγή

Το 1978 ήταν η χρονιά που έγινε η επίσημη αλλαγή του ονόματος των sneakers σε Stan Smith και οδήγησε στη "γέννηση" ενός fashion item που κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα έγραφε τη δική του ιστορία στην ποπ κουλτούρα. Το φόρεσε ο John Lennon και η Kate Moss, μεταξύ άλλων, έγινε στίχος τραγουδιού στο άλμπουμ του Jay-Z "The Blueprint", υπάρχει αναφορά του στον πρόλογο του βιβλίου του Pharrell Williams "Pharrell: A Fish Doesn't Know It's Wet", ενώ έχει αναβιώσει μέσα από τις capsule collections σπουδαίων σχεδιαστών, όπως η Stella McCartney και ο Raf Simons.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑΝ ΣΜΙΘ 2adidas
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑΝ ΣΜΙΘ 3adidas
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΑΝ ΣΜΙΘ 1adidas

Ο Smith, που έχει στην κατοχή του 70 με 80 ζευγάρια του συγκεκριμένου μοντέλου, αποδίδει τη δημοφιλία των υποδημάτων στη μινιμαλιστική, καθαρή αισθητική τους, η οποία τα κάνει ευκολοφόρετα και ευκολοσυνδύαστα. 

Δεν θα διαφωνήσουμε μαζί του.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Jake Gyllenhaal είναι δεινός ιστιοπλόος

Χρειάστηκε να δούμε τη νέα καμπάνια της Prada για να το συνειδητοποιήσουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 τάσεις της μόδας που σημάδεψαν τους Millennials

Αν ανήκεις σε αυτήν τη γενιά, όλο και κάτι από όλα αυτά θα βρίσκεται καταχωνιασμένο στη ντουλάπα σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το κατακόκκινο Cub3d sneaker της Gucci είναι το πιο εντυπωσιακό sneaker που είδαμε τελευταία

Το "πορφυρό" αυτό παπούτσι περιλαμβάνει τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία.

Γραφει Νικη Κοντομηνα