Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Tom Ford

O διάσημος σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης κλείνει σήμερα τα 61 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής του, όπως τα κατέθεσε στο Esquire.

Μαθήματα Ζωής που έδωσε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης Tom Ford (ο οποίος είδε το πρώτο φως μία ημέρα σαν σήμερα -στις 27 Αυγούστου 1961- στο Όστιν του Τέξας) στο περιοδικό Esquire και στον Paul Wilson, πίσω στον Αύγουστο του 2014.

Μόδιστρος, σκηνοθέτης (Ένας άντρας μόνος, Νυκτόβια πλάσματα), λάτρης του καλού γούστου, εμμονικός με τη λεπτομέρεια, κυνηγός της τελειότητας. Ο Tom Ford δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση στη βιομηχανία της μόδας. Είναι ένας σχεδιαστής που αντιλαμβάνεται τη μόδα και τη δημιουργία αυτής με κινηματογραφικούς όρους. "Δεν πρέπει να σχεδιάζεις μόνο όσα φοράει ο κόσμος αλλά και τον κόσμο μέσα στον οποίο αυτός ζει", έχει δηλώσει. 

Τα μαθήματα ζωής του Tom Ford

> Είμαι έτοιμος πλέον να δώσω περισσότερο χρόνο και σε ένα άλλο πρόσωπο. Γι’ αυτό είμαι ευτυχής που είμαι ο πατέρας του Jack, που μόλις έγινε 4 ετών. Βρίσκεται στην κατάλληλη περίοδο της ζωής μου. Δε θα μπορούσα να έχω ένα γιο στα 40 μου – θα ήμουν κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεθυσμένος για τέτοια πράγματα.

> Είμαι φρικτός τενίστας, αλλά, όποτε μπορώ, παίζω τρεις φορές την εβδομάδα. Είμαι εξαιρετικά ανταγωνιστικός όταν παίζω με φίλους, οπότε παίζω με επαγγελματίες.

> Διάβασε ακόμη: Μαθήματα ζωής του Keanu Reeves που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν

> Είμαι πολύ πνευματικός. Ανατράφηκα ως πρεσβυτεριανός, πήγα σε σχολείο ιησουιτών επειδή ήταν το καλύτερο στη γειτονιά. Όμως δεν υπήρξα μέλος κάποιας θρησκευτικής οργάνωσης. Στο κομοδίνο μου υπάρχει ένα αντίγραφο από το Ταό Τε Τσινγκ του Lao Tzu [Λάο Τσε] και με την πρώτη ευκαιρία διαβάζω ένα τμήμα του. Ακόμη και μια αράδα του εμπεριέχει μια πανίσχυρη αλήθεια.

Όλα όσα έμαθε η ζωή στον Tom Ford

> Το Λονδίνο είναι υπέροχο. Λατρεύω τους κατοίκους, την κουλτούρα, την τυπικότητά του. Δεν υπήρχε ανάγκη να μεταφέρω το σχεδιαστικό τμήμα του Gucci από την Ιταλία, αλλά το έκανα επειδή αγαπώ το Λονδίνο! Λατρεύω την ηρεμία του. Στη Νέα Υόρκη οι ταξιτζήδες έχουν κολλημένο το χέρι τους στην κόρνα, όχι όμως οι Βρετανοί. Το μόνο μου πρόβλημα είναι πως κατάγομαι από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και το Λονδίνο δεν έχει τέτοιο καιρό. Αν είχε, θα ήταν τέλειο.

> Οι άντρες δεν ντύνονται καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι καλοντυμένοι, το ίδιο και κάποιοι Νεοϋορκέζοι. Στο Λος Άντζελες κατηγορηματικά όχι. Φοράνε σορτς με σακάκι – ποτέ δεν το έχω δει αυτό στο Λονδίνο. Όσο για τις σαγιονάρες; Το αντρικό πόδι δεν είναι σαν το γυναικείο και οι γυναίκες γνωρίζουν τι ρόλο παίζει το πεντικιούρ.

> Όταν σε ηλικία 17 ετών πήγα στη Νέα Υόρκη, συνειδητοποίησα πως είμαι γκέι. Μέχρι τότε είχα κοπέλες, ήμουν ευτυχισμένος μαζί τους, το ίδιο κι αυτές. Δεν μπορώ να φανταστώ πως η ομοφυλοφιλία προϋπήρχε. Έπειτα πήγα στη Νέα Υόρκη και... "Οχ... Εντάξει. Αυτό είναι, ό,τι κι αν είναι".

> Πώς παίρνω ανθρώπους για να δουλέψουν για μένα; Προσλαμβάνω τους κατάλληλους και τους δίνω χώρο ώστε να κάνουν πράγματα για μένα, ειδικά αν είναι δημιουργικοί. Η δουλειά μου στη μόδα με έχει καταστήσει έτοιμο ώστε να μπορώ σκηνοθετήσω μια ταινία – δουλεύεις οπτικά, σκέφτεσαι προσεκτικά πώς θα δείχνουν τα πράγματα και πώς θα έχουν επιπτώσεις στους ανθρώπους. Μπορώ να διαχειρίζομαι μεγάλες ομάδες ατόμων, γιατί αυτό απαιτείται να κάνεις όταν είσαι δημιουργικός διευθυντής ενός οίκου μόδας. Είμαι καλός με τους ηθοποιούς, επειδή είμαι κι εγώ ηθοποιός, έστω όχι πολύ καλός. Έχω συμμετάσχει σε ένα σωρό τηλεοπτικά διαφημιστικά, αν μπορείς να το πεις αυτό ηθοποιία.

> Σβήσε τα περισσότερα e-mails που παίρνεις. Μην τα ανοίγεις καν, ειδικά εκείνα που προέρχονται από ανθρώπους που δε γνωρίζεις.

> Οι άνθρωποι του Τύπου αστειεύονται μαζί μου για τον αριθμό των ζεστών μπάνιων που παίρνω καθημερινά. Συνήθιζα να κάνω πέντε, τώρα όμως τα έχω μειώσει σε δύο. Άντε τρία... Πραγματικά όμως έχω ανάγκη να περάσω ένα μισάωρο στην μπανιέρα κάθε πρωί που ξυπνάω στις έξι για να σκεφτώ. Ας πούμε ότι είναι ο διαλογισμός μου.

> Για να διατηρήσεις μια μακροχρόνια σχέση (o Ford είναι μαζί με τον Richard Buckley από το 1986, ενώ παντρεύτηκαν το 2014), πρέπει να είστε οι καλύτεροι φίλοι και να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο.

> Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή μου. Είμαι όπως φανταζόμουν τον εαυτό μου: επιτυχημένος και ευτυχισμένος. Ήμουν πάντοτε φιλόδοξος και ήθελα να έχω πολλά χρήματα, ώστε να αποκτήσω ωραία πράγματα. Μπορώ όμως να δω και τον εαυτό μου να ζει κάποια μέρα μακριά από τα πάντα και χωρίς πολλά πράγματα. Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι πως είμαστε απομακρυσμένοι από τους άλλους, ακόμη κι όταν ζούμε ανάμεσα στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο.

> Οτιδήποτε στο σπίτι έπρεπε να είναι τέλειο. Τώρα δεν είναι, αλλά αυτό δε με ενοχλεί. Η τελειότητα ήταν κάτι που έπρεπε να με περιβάλλει. Συνειδητοποίησα όμως ότι δεν είναι τόσο σημαντική. Κάνω τη δουλειά μου και μετά βλέπω τον Richard και τον Jack όσο πιο πολύ μπορώ. Υπάρχουν πιο σημαντικοί λόγοι για να ξοδεύεις το χρόνο σου.

> Το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει το στυλ. Πραγματικά δεν μπορεί.

> Όταν έπινα, έπινα πολύ και υπήρχαν κι άλλα πράγματα. Ύστερα από τρία ποτά δοκίμαζα οτιδήποτε. Συνήθως τα πράγματα κατέληγαν άσχημα. Ήμουν καταθλιπτικός, όμως πήγα σε έναν ψυχίατρο και ένα θεραπευτή και το έκοψα. Δεν έχω πιει ούτε σταγόνα εδώ και επτά χρόνια και πραγματικά δε μου λείπει. Μπορώ να σου φτιάξω ένα κοκτέιλ και να το απολαύσεις μπροστά μου χωρίς να το λιμπιστώ.

TOM FORD ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ 1

> Πάντοτε μου άρεσαν τα ρούχα αλλά δε γνώριζα τι είναι η μόδα όταν θέλησα να ασχοληθώ μαζί της. Ήμουν ηθοποιός, σπούδαζα αρχιτεκτονική. Συνέβη όταν εργαζόμουν ως βοηθός σε έναν οίκο μόδας στη Γαλλία (Chloé). Θα το έλεγες πεπρωμένο. Πιστεύω στο πεπρωμένο και, ως γονιός, ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω το παιδί μου να πραγματοποιήσει το πεπρωμένο του, να το βοηθήσω να γίνει ο άνθρωπος που πρέπει να γίνει.

> Έχω κάνει botox. Επέμβαση όμως όχι. Το μυστικό με το botox είναι να μη βάζεις πολύ. "Χτύπησα" λίγο πρόσφατα. Η άσκηση είναι το μυστικό για να διατηρείσαι καλά όσο μεγαλώνεις.

> Διάβασε ακόμη: Ο Heston Blumenthal μας σερβίρει τις εμπειρίες του

> Πήγαινα στο Studio 54 με τον Andy Warhol και τους παρατρεχάμενούς του. Πηγαίναμε εκεί, λοιπόν, κι αν δεν ήταν καλά, φεύγαμε για το Xenon, ξανά πίσω στο 54 κ.ο.κ. Και το Mudd Club ήταν τέλειο. Τότε έπινα, έπαιρνα ναρκωτικά και περνούσα άψογα. Όταν είσαι 17 ετών, μπορείς να το κάνεις αυτό. Έκανα φίλους που συνεχίζουν να είναι οι πιο στενοί που έχω. Πρόσφατα η Diane von Furstenberg ήρθε για φαγητό στο σπίτι μου. Τη γνώρισα στα ’70s.

> Όλοι μου οι χαρακτήρες στα σενάριά μου εμπεριέχουν λίγο από μένα. Θα ήταν αδύνατον να μην έχουν κάτι από μένα.

> Δούλεψα πολύ σκληρά, αλλά ήμουν και πολύ, πολύ τυχερός.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα