Η ιστορία πίσω από τις θρυλικές φόρμες του Bob Marley

Και κάπως έτσι, ο μουσικός κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής των ποδοσφαιρικών ρούχων.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 26 Φεβρουαρίου 2024

Αν η μουσική ήταν η πρώτη αγάπη του Bob Marley, τότε το ποδόσφαιρο ήταν σίγουρα η δεύτερη.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών του, ο Bob Marley εκμεταλλευόταν στο έπακρο τα διαλείμματά του, συνήθως με έναν αυτοσχέδιο αγώνα εναντίον των συμπαικτών του Wailers. Ναι, ακόμη και αν το μόνο διαθέσιμο γήπεδο ήταν ένα βενζινάδικο στη μέση του πουθενά. 

Μάλιστα, λένε πως όταν ο Marley μετακόμισε στο Λονδίνο, η αγάπη του για το άθλημα αυτό πήρε άλλη τροπή. Η πιο εμβληματική στιγμή του Marley αναφορικά με το ποδόσφαιρο ήταν όταν τον απαθανάτισαν να κλωτσάει μια μπάλα στο Battersea Park, φορώντας μια ναυτική φόρμα με κάλτσες, πάνω από ένα ριγέ πλεκτό και ένα ζευγάρι Adidas Copa Mundials. Ίσως δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο τα σακάκια Rastafarian ή τα σύνολα από διπλό τζιν που φορούσε στη σκηνή, αλλά εκείνη η εμφάνιση έμοιαζε να μπορεί να αναπαραχθεί πολύ εύκολα, από όλους. 

Ο Bob Marley δεν ήταν ένας από αυτούς που κρατούσαν αυτές τις εμφανίσεις για το γήπεδο - όπως η νέα βιογραφική ταινία, Bob Marley: Marley: One Love, απεικονίζει. Από το στούντιο ηχογράφησης μέχρι τον ελεύθερο χρόνο με την οικογένειά του, το διάσημο σετ της Adidas είχε μεγάλη αξία για τον Bob, κάτι που αναγνώριζε και ο επιμελητής της Adidas Spezial, Gary Aspden. Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξή του το 2017 σημείωσε πως ο μουσικός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που "υιοθέτησε τα αθλητικά ρούχα από το κεφάλι ως τα πόδια ως εμφάνιση εκτός γηπέδου, πολύ πριν το χιπ-χοπ και τους ράπερς". Και κάπως έτσι, οι φόρμες του Bob Marley άφησαν τη δική τους ιστορία.

Φέτος λοιπόν, η Adidas, για να τιμήσει τα 78α γενέθλια του μουσικού έβγαλε μια ποδοσφαιρική συλλογή, Jamaica Originals, εμπνευσμένη από τη δεκαετία του '70 με φόρμες, μπλουζάκια και ένα ποδοσφαιρικό κιτ στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα. Η εταιρεία συνεργάστηκε επίσης με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τζαμάικας για τη δημιουργία του κιτ των εθνικών ομάδων της χώρας, των Reggae Girlz και των Reggae Boyz, υπό τη σχεδιαστική καθοδήγηση του Βρετανο-Τζαμαϊκανού σχεδιαστή Wales Bonner.

Ο Marley εμφανίζεται συχνά ως σημείο αναφοράς, και στον ευρύτερο κόσμο της μόδας. Στην πασαρέλα, η Prada (για το SS05) και ο Tommy Hilfiger (για το SS16) απέτισαν φόρο τιμής ενώ το 2018, ο Noah συνεργάστηκε με τη δισκογραφική εταιρεία του Marley, Tuff Gong, που ιδρύθηκε το 1965, διανθίζοντας τα κομμάτια με τη γοητευτική αισθητική του ανθρώπου και εκείνη της μουσικής σκηνής της Τζαμάικα. Η Wales Bonner χρησιμοποίησε επίσης τον Marley ως έμπνευση για την πρώτη της συνεργασία με την Adidas. Από το λανσάρισμά της τον Νοέμβριο του 2020, οι καρποί αυτής της συνεργασίας γίνονται όλο και πιο πολυπόθητοι με κάθε σεζόν που περνάει.

Μέρος της αυθεντικότητας του Marley προήλθε από την αφοσίωσή του στην πατρίδα του, και το ίδιο πνεύμα συναντάται σε μια ομάδα ανερχόμενων σχεδιαστών με τζαμαϊκανές ρίζες. Η Bianca Saunders και η Martine Rose είναι δύο δημιουργοί με έδρα το Λονδίνο που έχουν ανέβει ψηλά στη σκηνή της ανδρικής ένδυσης τιμώντας την κληρονομιά τους με μια προοδευτική προσέγγιση. Ακόμη και μικρότερες μάρκες, όπως η Diotima και η Theophilia, έχουν προταθεί για βραβεία (και έχουν κερδίσει, στην περίπτωση της πρώτης) από την LVMH και το CFDA αντίστοιχα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.