Ο πλήρης οδηγός για κάθε γαμήλιο dress code

Απλά τα πράγματα. Εκτυπώνεις αυτό το κείμενο και το κολλάς στον τοίχο.

Ένα dress code για κάθε γάμο φαντάζει καλή ιδέα. Ειδικά από τη στιγμή που έχεις βρεθεί στην άβολη φάση να είσαι καλεσμένος και να μην έχεις ιδέα τι να φορέσεις. Γι' αυτό και βάζουμε τέλος σε αυτή τη σύγχυση, μια και καλή, με την βοήθεια της εμπειρογνώμονος Myka Meier, που αποκωδικοποιεί κάθε στυλ. Διαβάζεις, μαθαίνεις, κερδίζεις τις εντυπώσεις. 

White Tie

Ο πλήρης οδηγός για κάθε γαμήλιο dress code

Επίπεδο επισημότητας: Πολύ υψηλό. Ενδεχομένως το πιο formal που υπάρχει.

Ορισμός: Κυριολεκτικά, χρειάζεται να φορέσεις λευκή γραβάτα.

Το κοστούμι: Ένα βραδινό tailcoat (σακάκι ή παλτό με μακριά ουρά) και παντελόνι. Σκέψου το σαν σμόκιν, αλλά πιο κομψό. 

Τα αξεσουάρ: Όπως και το πουκάμισο, όλα πρέπει να είναι λευκά. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε και μανικετόκουμπα. Και ένα καλογυαλισμένο δερμάτινο παπούτσι.

Black Tie

ΜΠΛΑΚ ΤΑΙ

Επίπεδο επισημότητας: Υψηλό.

Ορισμός: Το επίσημο παραδοσιακό σμόκιν.

Το κοστούμι: Το σμόκιν, μαύρο και άσπρο, με  το λευκό επίσημο πουκάμισο, το μαύρο- tuxedo κοστούμι, το παπιγιόν ή η γραβάτα.Φοριέται τόσο σε κόκκινο χαλί, όσο και σε ένα event σε εξωτερικό χώρο, ακριβώς όπως ο γάμος.

Τα αξεσουάρ: Αν και το tuxedo συνοδεύεται συνήθως από παπιγιόν, μπορείς να το πλαισιώσεις με μια straight γραβάτα. Επίσης, χρειάζονται μανικετόκουμπα. Γιλέκο επιτρέπεται, αλλά φυσικά μόνο σε μαύρο ή blue black. Όσον αφορά τα παπούτσια πρέπει να είναι μαύρα και καλογυαλισμένα. Τα βελούδινα loafers μπορεί να είναι μια τολμηρή εναλλακτική. Πάντοτε με μαύρη κάλτσα. 

Black Tie Optional

ΜΠΛΑΚ ΤΑΙ ΟΨΙΟΝΑΛ

Επίπεδο επισημότητας: Εξίσου υψηλό.

Ορισμός: Έχεις την επιλογή του black tie ή κάποιου άλλου (όσο πιο επίσημου γίνεται) κοστουμιού.

Το κοστούμι: Αν πρόκειται να επιλέξεις το black tie, ακολουθείς και τους αντίστοιχους κανόνες. Αν όμως θέλεις να ξεφύγεις όπως ο Ryan Gosling στη φωτογραφία, επέμεινε στο πιο σκούρο κοστούμι που έχεις: μαύρο, navy blue ή σκούρο γκρι θα κάνουν τη δουλειά. Όσο πιο σκούρο, τόσο καλύτερα.

Τα αξεσουάρ: Το μυστικό εδώ είναι η απλότητα αλλά κάποια ιδιαίτερη πινελιά, όπως ας πούμε ένα πουκάμισο με λεπτή ρίγα, αρκεί για να κάνει τη διαφορά. 

Semiformal

ΣΕΜΙ ΦΟΡΜΑΛ

Επίπεδο επισημότητας: Medium-high.

Ορισμός: Δεν φοράς σμόκιν, αλλά εξακολουθείς να φοράς κοστούμι και γραβάτα.

Το κοστούμι: Εξαρτάται από την τοποθεσία και την εποχή. Αν πρόκειται για κάτι ημι-επίσημο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα επιλέξεις σκουρότερα χρώματα και πι στιβαρά υλικά. Αν είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, το μαύρο δεν είναι η κατάλληλη επιλογή χρώματος - το ανοιχτό γκρι και το μπεζ είναι. 

Τα αξεσουάρ: Οφείλεις να φορέσεις γραβάτα εδώ. Αν πάλι δεν το κάνεις, τουλάχιστον χρησιμοποίησε ποσέ. Ακόμη, η ζώνη σου θα πρέπει να ταιριάζει με τα παπούτσια σου.  

Cocktail       

ΚΟΚΤΕΙΛ ΝΤΡΕΣ

Επίπεδο επισημότητας: Medium-high.

Ορισμός: Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο casual daywear και το formal eveningwear. Φοράς κοστούμι, το κάνεις όμως με διασκεδαστικό τρόπο.

Το κοστούμι: Το κοστούμι σε αυτή την περίπτωση έχει πιο χαλαρό ορισμό. Γίνεται mix and match ανάμεσα στα κομμάτια ενώ επιτρέπεται διαφορετικό χρώμα ανάμεσα σε παντελόνι-σακάκι. Γενικά πάντως και εδώ επικρατεί η σκουρόχρωμη λογική και πρέπει να φορέσεις πουκάμισο. 

Τα αξεσουάρ: Η γραβάτα δεν είναι απαραίτητη, το ποσέ μπορεί να είναι πιο έντονο, όπως και κάποια άλλα αξεσουάρ όπως ας πούμε μια καρφίτσα ή τα μανικετόκουμπα.  Lace-up παπούτσια ή loafers επιτρέπονται, όχι όμως sneakers.

Beach Formal

ΜΠΙΤΣ ΦΟΡΜΑΛ

Επίπεδο επισημότητας: Medium-high.

Ορισμός: Όπου βλέπεις το όρο formal, φόρα γραβάτα και κοστούμι. Ακόμη κι αν μιλάμε για γάμο στην παραλία.

Το κοστούμι: Πάντοτε να θυμάσαι, όσο πιο σκούρο είναι το κοστούμι, τόσο πιο επίσημο θεωρείται το στυλ. Στην περίπτωση του beach formal ωστόσο μπορείς να παίξεις με αυτό: Ανοιχτόχρωμα κοστούμια, λινά υφάσματα, πιο cool αξεσουάρ. 

Τα αξεσουάρ: Πρέπει να φορέσεις γραβάτα ή ποσέ. Όσον αφορά τα παπούτσια, μπορείς να φορέσεις οτιδήποτε θα έβαζες σε μια επίσημη περίσταση - προς Θεού, όχι σανδάλια. Και μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις κάλτσες.

Dressy Casual

ΝΤΡΕΣΙ ΚΑΣΟΥΑΛ

Επίπεδο επισημότητας: Μέτριο.

Ορισμός: Η βερμούδα και τα  sneakers δεν είναι ακόμη αποδεκτά. Ακόμη κι αν είναι πραγματικά κομψά. 

Το κοστούμι: Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κοστούμι. Μπορείς να φορέσεις ένα παντελόνι που θα δείχνει επίσημο ή ακόμη και chino. Στο επάνω μέρος μπορείς να φορέσεις ακόμη και ένα κομψό t-shirt μαζί με σακάκι. Ο Kevin Love στη φωτογραφία έχει πετύχει μία από τις ιδανικότερες εκδοχές του. 

Τα αξεσουάρ: Η γραβάτα δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση - ίσως και να απαγορεύεται. Αλλά δώσε προσοχή στα παπούτσια. Τα dressy sneakers μπορεί να νομίζεις ότι είναι η τέλεια επιλογή. Όχι όλα. 

Casual

ΚΑΖΟΥΑΛ

Επίπεδο επισημότητας: Ημι-χαμηλό.

Ορισμός: Το casual στους γάμους δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημο με το καθημερινό casual. Δεν θα βάλεις βερμούδα σε έναν γάμο. 

Το κοστούμι: Ένα χαλαρό outfit θα κάνει τη δουλειά σωστά, αλλά χρειάζεται να δείχνει σωστά επιλεγμένο και λαμπερό. Μην ξεχνάς, σε γάμο βρίσκεσαι. Μπορείς να φορέσεις σκούρο τζην που εφαρμόζει καλά ή ακόμη και χρώματα όπως το χακί, συνοδεύοντας με t-shirt και blazer. Οι συνδυασμοί πάντως είναι άπειροι.

Τα αξεσουάρ: Το παπούτσι πρέπει να κρατηθεί σε εκλεπτυσμένο επίπεδο. Ο κανόνας για τα sneakers ωστόσο είναι χαλαρότερος, αν και ένα ζευγάρι ωραία loafers είναι ιδανικότερα.

Nonstandard

ΝΟΝΣΤΑΝΤΑΡ

Επίπεδο επισημότητας: Εξαρτάται.

Ορισμός: Και πάλι, εξαρτάται από την περίπτωση και το γενικότερο concept του γάμου.

Το κοστούμι: Ακολουθείς τις οδηγίες της πρόσκλησης. Μη διστάσεις να ρωτήσεις αυτόν που σε κάλεσε για τυχόν απορίες. Αν έχεις αμφιβολίες, προτίμησε την πιο επίσημη εκδοχή. Και μην ξεχάσεις να τσεκάρεις τον τόπο του μυστηρίου καθώς και του πάρτι/δεξίωσης έπειτα από αυτό.

Τα αξεσουάρ: Στην διακριτική σου ευχέρεια. 

Μερικά Tips

ΤΙΠΣ

Γραβάτα: Αν πρόκειται να φορέσεις, δεν είναι ώρα για καινοτομίες και δυνατά μοτίβα. Μείνε στα κλασικά.

Πουκάμισο: Αν έχεις αμφιβολίες, ψήφισε λευκό. Επίσης, βεβαιώσου πως το ύφασμα δεν είναι πολύ λεπτό, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν θέλεις να φαίνεται το φανελάκι ή οι κιτρινίλες κάτω από τα χέρια. Ο κόσμος τα προσέχει αυτά. 

Μανικετόκουμπα: Θεωρούνται αρκετά formal αξεσουάρ. Προτίμησε πουκάμισο γαλλικής ραφής με χειροποίητα περιχειρίδια.

Ποσέ: Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς θα χρησιμοποιήσεις το ποσέ. Απλά χρειάζεται να προεξέχει λίγο και να μην φαίνεται ακατάστατο. 

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα